1 2 3 4 5

Ardaloji Sözlüğü "Elfçe-Türkçe"


Zamanında Tekyuzuk.com için hazırlamış olduğum bu sözlük, J.R.R. Tolkien'e ait çeşitli eserlerden yararlanılarak hazırlanmıştır.. Ayrıca sözlüğün geliştirilmesi için tarafımdan bir çok ekleme,düzenleme ve karşılığı olmayan kelimelerin Türkçe karşılıkları eklenerek, olabildiği kadar geniş bir çerçeve içerisinde açılanmaya çalışılmıştır..

Ardaloji Sözlüğü Genel anlamda 2 farklı tür'ü kapsamaktadır..

1- Genel Tanımlamalar       : " Etimoloji ve açıklama amaçlı bilgiler içermektedir.. "
2- Cümle Kurma Terimleri : " Quenya ya da Sindarin gibi lisanlarda, cümle kurabilmek için gerekli olan terimleri kapsamaktadır.."

Not : Bazı kelime hataları ya da yanlış bilgilendirme olabilir zira bunun nedeni kitaplarda ki türkçe çevirilerin yanlış olmasından kaynaklanmaktadır.. Örneğin 6.45 Yayıncılıkta "Kasvetorman" olarak çevrilen bir terimin, Metris yayınevinde "Kuyutorman" olarak çevrilmiştir.. Bir diğer örnek ise "Şaibeli varlıkların" neredeyse tamamı "Maia" sınıfına sokulmak istenmesidir.. Buna en büyük örnek "Tom Bombadil" ya da "Ungoliant" verilebilir..

Ayrıca zamanla bu sözlük geliştirilecek olup, sizin gördüğünüz hatalar olursa yazının sonunda ki "Yorum" kısmından bana iletebilirsiniz..

Teşekkürler..
İsa Dağ "Sauron"



A Harfi

- Genel Terimler

Açılış Vakti :
İki Ağaç'm ilk vakti, Laurelin ışıldamaya başlamadan önce Telperion'un ilk kez çiceklenmeye başladığı vakit. Açılış Vakti, Valar vakitlerinin öyküsüne alınmaz, ama o andan itibaren zamanı hesaplamaları, Ağaçların Yılları başlar.

Adanedhet: 

(Sindarin diline göre) : Elf-insan", Nargothrond'da Tûrin'e takılan isimlerden biri.

Adûnaic :

Numenor dili. Batı'daki insanların ortak dili; IVfetis baskısı Yüzüklerin Efendisi'adt "Westron' diye geçer.

Adurant :

(Sindarin diline göre) : çift akıntı" Ossiriand'da Gelion'a akan nehirlerin altıncısı ve en güneydeki. İsmi, Tol Galen etrafından akan kısmını ima eder.

Aegnor :

(Sindarin diline göre) : Korkutucu Ateş", [(quenya diline göre): Aikanaro = Keskin Alev] Finarfın'in dördüncü oğlu; Angord ile Dorthonion'un kuzey yamaçlarını korudu; BragoUach'da öldürüldü

Aeim-uial :

(Sindarin diline göre) : Alacakaranlık Gölleri", Aros'un Sirion'a karıştığı yerdeki göller.

Aeluin :

(Sindarin diline göre) ", Dorchonion'un doğusunda küçük bir dağ gölü. Barahir'in kaçak grubunun karargâhı. Berrak sularının Melian tarafından kutsandığı söylenir.

Aerandir :

(Sindarin diline göre) : Denizgezgini", yolculuklarında Earendil'e eşlik eden üç denizciden biri.

Aerin :

(Sindarin diline göre) ", Dor-lömin'de Hûrin'in akrabası; Doğudölü Broda tarafından karılığa alındı; Nirnaech Arnoediad'ın ardından gizlice Morwen'e yardım etti.

Ağaçların Çobanları :

Ent'ler.

Ağaçların Yılları :

İki Ağaç'ın çiçeklenmesiyle ölçülen zaman birimleri. Ağaçların Yılları, daha sonraki Güneş Yılları'na göre daha uzundur, ama süreleri verilmemiştir. Ne de aylara veya haftalara bölünmeleri. Gün bilinmeyen uzunlukta on iki vakitten oluşur ve ağaçların bir tam devrini içerir. Telperion'un ilk kez açmaya başladığı Açılış Vakti, İlk Gün'ün hesabına katılmaz, böylece her gün Telperion'un çiçeklenişinin 2. kademesinde başlar. Üç vakit süresinde Telperion, çiçeklenişinin zirvesine ulaşır ve 6. vaktin sonunda çiçeklenmeyi bırakır ama ışıkları havada bir süre daha kalır. Laurelin'in çiçeklenmesi 6. vaktin başlamasıyla başlar, 9. vakitte zirvesine ulaşır, 12. vaktin sonunda parıldamasını keser. Telperion, 12. vaktin başlangıcıyla panldamasına yeniden başlamıştır ve böylece ışıklar ikinci kez birbirlerinin içine karışırlar.

Aganvaen :

"Sindarin: Kam-lekelenmiş", Nargothrond'a geldiğinde Tûrin'in kendine aldığı isim

Aglon :

(Sindarin diline göre) : Dar Geçit", Dorthonion ve Himring'in batı yükseltileri arasındaki geçit.

Ainon Obel :

(Sindarin diline göre) ", Brethil Ormanı'nda, üzerinde Ephel Brandir'in kurulduğu tepe.

Ainulindale :

"(quenya diline göre): Ainur'un Müziği", aynı zamanda (Ulu) Müzik, (Ulu) Şarkı da denir. [Ainur tarafından söylenen şarkı Ilûvatar'ın üç teması üzerinde gelişmiştir. İlk tema, Ilûvacar tarafından yaratıldı ama Ainur tarafından geliştirildi ki Eâ'nın (Evren) oluşumunu gösterir. Bu tema Melkor'un uyumsuzluğuyla bozuldu. Ama büyük olasılıkla Arda'nın oluşumunu gösteren ikinci tema, bu uyumsuzluğu yenerek, onu kendi içine özümsedi. Ve üçüncü tema, ki Ainur ona katılmadı, Ilûvatar'ın Çocuklan'nm yaratılışı ve onların İnsanların Egemenliğine katılışıyla ilgiliydi.

Ainur :

" (quenya diline göre) Kutsal Olanlar"; (tekili Aimi); meleksi güçler. Yüceler de denir. [Ilûvatar tarafından Ea'dan önce yaratılan ilk varlıklar. Çoğu onunla kaldı ama Valar ve Maiar diye adlandırılan bir bölümü Ainulindale'in tamamlanması, Ungoliant ve Balroglar diye adlandırılan bir bölümü de engellenmesi için Dünya'ya indi. Ainur'un doğuştan gelen bir biçimleri yoktur ve isimleri de büyük olasılıkla Eâ'da verilmiştir. Ruhsal varlıklardır, ama aralarında akrabalıklar ve cinsiyet vardır.

Ainur'un Müziği :

Bkz. Ainulindale. Ainur'un İkinci Müziği: [Son'un oluşmasının ardından Ainur ve Insanlar'm katılacağı Ilûvatar'ın ikinci teması. İkinci müzik'in İlk'inden daha yüce olacağı söylenir. Elflerin ve Cücelerin bu Müzik'te görevleri olup olmayacağı belirsizdir.

Airita- :

eylem "kutsamak" (geçmiş zamanda airitánë)

Ak Ağaç :

Bkz. Telperion, GalathiUon, Nimloth (I).

Ak Dağ :

Bkz. :Taniqtıettl

Ak Dağlar :

Bkz. Ered Nimrais.

Ak Divan :

Sauron'a karşı Üçüncü çağda toplanan Bilgeler Divanı

Akallabeth :

(Nûmenor diline göre); Yıkılmış", Dûnedain tarafından yıkımından sonra Nûmenor'a verilen isim. Bu Adûnaic (Nûmenör dili) sözcüğü "(Quenya diline göre): Atalanfe" sözcüğüne karşılık gelir. Aynı zamanda "Nûmenor'un Yıkılışı" hikâyesinin başlığıdır

Akrahaktytm :

Alcjualonde'de Noldor'un Teleri halkını öldürmesi

Alacakaranlık Elfleri :

Sindar.

Alacakaranlık Gölleri :

Bkz. Aelin-uial.

Alcarinque :

(quenya diline göre): Muhteşem", bir yıldızın ismi.

Aldarm :

(quenya diline göre): Ağaçların Efendisi", Orome'nin unvanlarından biri;

Alile :

(Quenya diline göre)", Bir Ainu, bir Vala, Aratar arasında sayılır; demirci ve zanaatkarların efendisi, Yavanna'nın eşi. [Arda'nın şekillenmesinin yanında yaptığı en önemli işler arasında İki Lamba, Güneş'in ve Ay'ın kapları sayılabilir. Cüceleri yaratmıştır. Daha çok Demirci, Yapıcı olarak isimlendirilir. ]

Almarm :

(Quenya diline göre)", Orta Dünya'nm ortasındaki büyük bir gölde bulunan ada. Melkor'un ikinci saldırısından önce İki Lamba döneminde "Valar'ın Arda'daki ilk yurtlan.

Alqualonde: 

(Quenya diline göre): Kuğular Limanı", Teleri'nin Eldamar'daki başkenti ve limanı.

Aman :

(Quenya diline göre): Kutlu, kötülükten arınmış"; Valar'ın Almaren Adası'nı terk ettikten sonra yerleştiği. Büyük Deniz'in ötesinde, Batı'daki topraklarının adı. Genelde Kutlu Diyar diye ima edilir.

Amarie :

(Quenya diline göre)" Valinor'da kalmayı seçen bir Vanya, Felagund Finrod'un sevgilisi.

Amlach :

(Marach oğlu) Imlach'ın oğlu; Escolad'h İnsanlar arasındaki anlaşmazlığın lideri; daha sonra pişman olarak Maedhros'a hizmet etti

Amok Gareth :

(Sindarin diline göre) ", Tumladen düzlüğünde, üzerine Gondolin'in kurulduğu tepe.

Amon Ereb :

Sindarin diline göre) : Yalnız Tepe" (kısaca Erei); Doğu Beleriand'da, Ramdal ve Gelion nehirleri arasında.

Amon Ethir :

(Sindarin diline göre) : Casuslar Tepesi", Finrod'un Nargothrond kapılarının doğusunda yükselttiği kente yaklaşanların gözlendiği tepe.

Amon Uilos :

(Sindarin diline göre) : Ebedi Karbeyazı Dağı", Taniquetirin Sindarin ismi. Bkz. Oiolossef.

Amotı :

(Sindarin diline göre) ; Kel Tepe", Brethil'in güneydeki topraklarda tek başına duran yükselti; Mîm'in evi ve Tûrin'in yasa dışı grubunun yatağı.

Amras :

(Sindarin diline göre) ", Amrod'un ikiz kardeşi, Feanor oğullarının en küçüğü; Sirion deltasında Earendil'in halkına yapılan saldırıda Amrod ile birlikte öldürüldü.

Amrnien :

(Sindarin diline göre) ", Orta Dünya'nın Sirion deltasının batısındaki kıyıları.

Amrod :

(Sindarin diline göre) ",'B.k.z. Amras

Anach :

(Sindarin diline göre) ", Ered Gorgoroth'un batı ucundaki Taur-nu-fuin'den açılan geçit.

Anadûm :

(Nûmenor diline göre): Batül", Nûmenor'un Adûnaic (Nûmenör dili) biçimi. Bkz. Nümenor.

Anar :

(Quenya diline göre); Altın-ateş"; Güneş.

Anarrima :

(Quenya diline göre)", Bir takım yıldızının adı.

Ancalagon :

(Sindarin diline göre) : Püstürten Ağız", Eatendil tarafından Ulu Savaş'ta yok edilen, Morgoth'un kanatlı ejderlerinin en büyüğü. Kara Ancalagon da denir

Andor :

(Quenya diline göre): Armağan edilen ülke"; Dünedain tarafından Nûmenor'a verilen isim.

Andram :

(Sindarin diline göre) : Uzun Duvar", Beleriand'ı bölen uzun yamacın ismi.

Androth :

(Sindarin diline göre) : Uzun Köpük", Tuor'un Gri Elfler tarafından büyütüldüğü, Mithrim tepelerindeki mağaralar.

Anduin :

(Sindarin diline göre) : Uzun Nehir", Puslu Dağlar'ın doğusunda; Ulu Nehir de denir.

Anfauglir :

(Sindarin diline göre) : uzun susamış ağız". Kurt Carcharoth'a verilen isimlerden biri; metinde "Susuzluğun ağzı" diye çevrildi.

Anfauglith :

(Sindarin diline göre) : Uzun susamış toz". Ani Alev Savaşı'nda Morgoth tarafından harap edilmesinin ardından Ard-galen düzlüğünün adı; merinde 'Solukkesen Toz' diye çevrildi. Bkz. Dor-nıı-Fauglilh.

Angainor :

(Quenya diline göre)", Melkor'un iki kez bağlandığı, Aule tarafından yapılan zincir.

Anghahar :

(Sindarin diline göre) : Demir çukuru", Gondolin etrafındaki Kuşatan Dağlar'daki maden.

Anghand :

(Sindarin diline göre) ; Demir Zindan; (Quenya diline göre); Angamando", "Demir Cehennemi" de denir; Morgoth'un Orta Dünya'nın kuzeybatısındaki büyük zindan-kalesi..

Anghand Kuşatması :

Melkor'un Noldor tarafından sıkı gözetim altında tutulduğu, yaklaşık dört yüzyıllık dönem. Dagor Aglareb'in ardından başlayıp Dagor Bragouach ile yıkıldı.

Anglachet :

(Sindarin diline göre) : demir yıldız alevi", Thingol'ün Eöl'den alıp Beleg'e verdiği meteorik demirden yapılan kılıç; Tûrin için yeniden dövülmesinin ardından Gurthang diye adlandırıldı.

Angrim :

(Sindarin diline göre) ", Mutsuz Gorlim'in babası..

Angrist :

(Sindarin diline göre) : Demir-yancı", Nogrod'lu Telchar tarafından yapılan bıçak; Beren tarafından Curufin'den alınıp Morgoth'un tacmdan Silmaril'i kesmekte kullanıldı.

Angrod :

(Sindarin diline göre) : Demir Şampiyon, (Quenya diline göre); Angarâto", Finarfın'in üçüncü oğlu; kardeşi Aegnor ile Dorthonion'un kuzey yamaçlarını korudu; Dagor Bragollach'da katledildi.

Anguirel :

(Sindarin diline göre) : Canlı yıldız-demiri", Eöl'ün kılıcı, Anglachei ile aynı metalden yapıldı.

Annael :

(Sindarin diline göre) : Yıldız-hediyesi", Mithrim'li Gri Elf, Tuor'un babalığı.

Annon-in~Gelydh :

(Sindarin diline göre) : Noldor Kapısı", Cirith Ninniach'a açılan, Dor-lömin'in batı tepelerindeki bir yeraltı nehir yatağının Doğudaki girişi, bir mağara..

Ans :

(Sindarin diline göre) : Köpüklenen" Doriath'ın güneyindeki nehir.

Apanönar :

(Quenya diline göre): Sonra doğanlar", Eldar tarafından insanlar için kullanılan isim.

Ar-Feiniel :

Noldor'un Ak Hanımı, Gondolin'in Ak Hanımı da denir.

Ar-Peiniel :

Bkz. Aredhel

Aradan :

(Sindarin diline göre) ; kralın insanı, soylu insan", Marach oğlu Malach'a takılan Sindarin ismi.

Aralar :

(Quenya diline göre): Yüceltilmiş", en güçlü sekiz Vala'yı [Manwe ve Varda, Ulmo, Yavanna ve Aule, Mandos, Nienna,'Orome]'yi belirten sözcük.

Araman :

(Quenya diline göre); Aman'ın dışı veya yanı", Aman'ın kıyısında, Pelori ve Deniz arasındaki, kuzeye doğru Helcaraxe'ye uzanan kıraç ve soğuk topraklar.

Aranel :

(Sindarin diline göre) ; Elflerin Kralı", Thingol'ün varisi Dior'un unvanlarından biri.

Aranıve :

(Quenya diline göre); Kral", Gondolin'li Elf, 'Voconwe'nin babası.

Aranrûth :

(Sindarin diline göre) : Kral'ın Öfkesi", Thingol'ün kılıcının adı. Doriath'ın yıkılışı ardından da varlığını sürdürdü ve Nûmenor Kralları tarafından sahip olundu..

Ard-galen :

(Sindarin diline göre) : Yeşil Bölge" Dorthonion'un kuzeyindeki büyük çimenli düzlük, harap edilmesinden sonra Anfaugtith ve Dor-nu-Fauglith diye isimlendirilmiştir.

Arda :

(Quenya diline göre): Diyar", Manwe'nin Krallığı olacak Dünya'yı ima eden sözcük. [Ilûvatar tarafından Çocukları'nm yaşaması için tasarlanan Dünya. Valar, Görüntü üzerindeki çalışmalarını tamamladığında. Dış Deniz, Ekkaia ile kuşatılan Arda daire şeklinde ve düzdü; Karanlığın Duvarları ile çevrelenmişti. Birbirlerinden Belegaer ileftyrılan iki büyük kıtaya sahipti: Aman ve Orta Dünya. Üzerinde Arda'nın Örtüsü, atmosfer vardı. Dünya'nm Değişimi'nde, Ilûvatar, Aman'ı Arda'dan ayırdı ve Arda'yı bugün yaşadığımız küresel dünya haline getirdi. Denir ki. Son, geldiğinde, Arda ilk haline döndürülecektir.]

Arda Huzuru :

Melkor'un Zincirleniji dönemi. Bkz. Yavanna'nın Uykusu; Vaimor'un Doruk Dönemi.

Arda Bahan :

"Valar'ın Almaren'e yerleştiği ve Valar Lambalan'nın ışığı altında, yeşilliklerin ilk kez büyüdüğü dönem. Lambalar'in yıkılmasıyla sona erdi.

Arda'nın Örtüsü :

Atmosfer, Manwe'nin Arda'daki hüküm sahası.

Arda'nın tkinci Bahan :

Güneş ve Ay'ın ilk yükselişiyle bitkilerin ve ölümlü şeylerin. İnsanlar dahil, Yavanna'mn Uykusu'ndan uyanışı.

Aredhd :

(Sindarin diline göre) ; soylu elf, Turgon'un kız kardeşi, Nan Elmoth'da Eöl tarafından tuzağa düşürüldü ve ona Maeglin'i doğurdu.

Arien :

(Quenya diline göre): Günışığı Bakiresi", Bir Maia, güçlü bir ateş ruhu, Valar tarafından Güneş'e yol göstermesi için seçildi..

Aros Sığlıkları :

Bkz. Arossiach

Arossiach :

(Sindarin diline göre) : Aros Sığlıkları", Doriath'ın kuzeydoğu ucunun yakınlarında.

Arthad :

(Sindarin diline göre) ", Dorchonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Ascar :

(Sindarin diline göre) : hızlı akan, aceleci", Ossiriand'da Geüon'a akan nehirlerin en kuzeyde olanı, (daha sonra Doriath'ın hazineleri yüzünden Rathlörid dendi).

Astaldo :

(Quenya diline göre): Yiğit", Tulkas'ın unvanlarından biri.

Atalante :

(Quenya diline göre): Yıkılmış"; Akallamih'ia Quenya'daki tam karşılığı..
(Quenya diline göre): İnsanların Babalan ; Edain. Bkz. Atani.

Atani :

(Quenya diline göre): ikinci Halk", Valinor ilminde İnsanlara verilen isim, (tekili Atan). Ama Beleriand'da uzun süre boyunca Noldor ve Sindar'm bildiği yegane İnsanlar, Elf Döstları'nın Üç Hanedanı olduğu için, bu isim (Sindarin'de Adan, çoğulu Edain) özellikle onları belirtir, bu yüzden Beleriand'a sonradan gelen. Dağların ötesinde yaşadığı söylenen diğer İnsanlara nadiren atfedildi. Ama Ilûvatar'ın konuşmasında anlamı "(genelde) İnsanlar"dır.

Ava :

Bkz. Süvari.

Avari :

(Quenya diline göre); Gönülsüz, Reddedenler"; Cuivienen'den batıya yürüyüşe katılmayı reddeden tüm elflere verilen isim. Bkz. Eldar, Karanlık Elfler.

Avathar :

(Quenya diline göre): Gölgeler", Aman kıyısında, Pelöri ve Deniz arasında, Eldamar Koyu'nun güneyinde, Melkor'un Ungoliant ile buluştuğu terk edilmiş topraklar..

Ayıran Deniz :

Bkz. Belegaer

Ayrılık Şarkısı :

Silmaril'e ulaşmak için Lûthien'den ayrılıp Angband'a doğru yola çıkan Beren'in öleceğini düşünerek yazdığı şarkı.

Azaghâl:

(Khuzdul cüce diline göre), Belegost Cüceleri'nin Efendisi; Nirnaeth Arnoediad'da Glaurung'u yaraladı ve onun tarafından öldürüldü.

-Cümle kurma Terimleri

Á :

(variant a), Emir vermek amacı ile fiilin başına konur (ör: á carë! "yap!")

Adu :

"İkiz veya iki tane"

Aelin :

"göl" veya "gölcük"

Aglar :

görkem veya güzellik

Aglareb :

"Şanlı veya Şöhretli"

Aha :

"Kudur"

Ai' :

"Hiç biri veya Hiç kimse"

Aikanaro :

"Cehennem ateşi"

Ailosacath :

"Kutup leoparı veya kar leoparı"

Aina :

"kutsal"

Ainur :

Kutsal olanlar Bkz: Vala

Aira :

"Bakır rengi"

Airita :

eylem "kutsamak" (geçmiş zamanda airitánë)

Aiwë :

isim "kuş"

Akh :

"Görev"

Alalme :

"Kara ağaç"

Alassë :

isim "zevk"

Alda :

"ağaç"

Aldeon :

"Ağaçların bulvarı"

Alfirin :

"Küçül veya minik altın çiçek"

Alma :

"Bolluk"

Almare :

"Saadet"

Alqua :

kuğu

Alta :

"Büyük"

Aly- :

"Başarmak veya başarılı olmak"

Am- :

"Yetiştirmek"

Amandil :

"Dini Rahip"

Amarth :

kötü kader veya kötü akıbet

Ambar :

"Koyun"

Ambo :

isim "mağara"

Amir :

"Kolye"

Amon :

"Tepe"

Ampenda :

"Yokuş yukarı"

Amrun :

"Sabah"

Am’ :

"Hala"

An :

"İngilizcedeki "for" türkçede "için"

Anar :

isim "Güneş"

Anca :

çene

Andaith :

"Uzun işaret"

Andamunda :

"Fil"

Andir :

"Hacı"

Ando :

isim "geçit, kapı"

Andune :

"Günbatımı"

Anfauglir :

"Çöl"

Anga :

"Demir"

Ango yada angu :

(angu-), isim "yılan"

Anid :

"Sakınma"

Anmegil :

"Uzun kılıç"

Anna :

isim "hediye"

Annon :

"Önemli kapı veya geçit"

Anor :

"Güneş"

Anta :

eylem "vermek", geçmiş zamanda ánë (veya antanë)

Anto :

isim "ağız"

Antoando :

"Dudak"

Anwa :

sıfat "gerçek, doğru"

Apa :

edat "sonra"

Apsa :

"Bitki"

Ar :

bağlaç " ve "

Ar-a :

"Soylu, kral soyundan"

Aran :

isim "kral"

Arato :

"Şampiyon"

Arauka :

"Çabuk"

Ardhon :

"Kontluk veya vilayet"

Are :

"Bugün”

Aredhel :

“Soylu elf”

Arinya :

“Erken”

Armar :

“Ticaret eşyası”

Arme- :

“Soylu”

Arwa :

sıfat “sahip olmak”, isim “takip eder”

Asna :

“Mayıs”

Atan :

isim “İnsan”

Atar :

“Baba”

Atta :

sayı “iki”; attëa, sayı “ikinci” (eski halleri tatya, atya)

Auta :
 
“ayrılmak”, geçmiş zamanda “ oantë “ ve geçmiş zamanda “ oantië “ fiziksel olarak bir yerden ayrılıp başka bir yere gitmek, ama geçmiş zamanda “ vánë “ ve geçmiş zamanda “ avánier “ kaybolmak veya ölmek.
A’mael :

"Sevgili"

B Harfi - Genel Terimler

Balan :
Yaşlı Beor'un Finrod'un hizmetine girmeden önceki adı.

Balar Koyu : 

(Sindarin diline göre) ", Beleriand'ıh güneyinde, Sirion nehrinin Deniz'e aktığı büyük koy. Ayrıca, Cirdan ve Gil-galad'ın Nirnaeth Arnoediad'tan sonra yaşadıkları koydaki adanın Tol Eressea'nın kırılmış doğu boynuzu olduğu söylenir.

Balrog :

(Sindarin diline göre) : Gücün İfriti (Quenya diline göre): Valaraıtko Morgoth'a hizmet eden ateş ifriti. [Onun tarafından ayartılan Maiar]

Band :

Hapishane, tutukluluk.. Bkz: Angband

Bar-en-Danwedh :

(Sindarin diline göre) : Fidye Evi", Cüce Mîm'in, Tûrin'e açtığında Amon Rûdh'dakı evine verdiği isim.

Barad Eithel :

(Sindarin diline göre) : Kaynağın Kulesi", Eithel Sirion'daki Noldor kalesi.

Baragtind :

(Sindarin diline göre) ", Morwen'in babası; Barahir'in yeğeni ve Dorthonion'daki on iki yoldaşından biri.

Barahir :

(Sindarin diline göre) : Kule Efendisi", Beren'in babası; Dagor BragoUach'da Finrod'u kurtardı ve o da ona yüzüğünü armağan etti; Dorthonion'da öldütüldü..

Baran :

(Sindarin diline göre) : Kızılımsı saç". Yaştı Beor'un büyük oğlu.

Batı :

Ölümsüz Topraklar, Valinor.

Batül 

Bkz. Anadûnt, Nthnenor. Batı'nın Efendileri Bkz Valar

Bauglir :

(Sindarin diline göre) ; Zorlayıcı", Morgoth'a verilen isimlerden biri.

Bayad Himras :

(Sindarin diline göre) : Ak Boynuz Kulesi", Finrod'un Eglaresr'in batı burnunda yaptırdı.

Bekleyiş Salonları :

Ölüler Evi; Mandos'un salonları..

Beleg :

(Sindarin diline göre) : Güçlü", Büyük bir okçu, Doriath'ın sınır muhafızlarının lideri; Ctlthalion 'Güçlüyay' diye anılır; Tûrin'in arkadaşı ve yoldaşı, ki onun tarafından öldürüldü..

Belegaer :

(Sindarin diline göre) ; Kudretli Deniz", Orta Dünya vç Aman arasında Batı'nm 'Büyük Deniz'i ama genellikle (Büyük) Deniz, aynı zamanda Batt Denizi, Büyük Sn ve Ayıran Deniz de denir.

Belegost :

(Sindarin diline göre) : Büyük Kale", Cücelerin (Cüce dilinde adı Gahilgathot) Mavi Dağlar'daki iki kentinden biri; . Bkz. Kocakasaba

Belegund :

(Sindarin diline göre) ", Rıan'ın babası; Barahir'in yeğeni, Dorthonion'da on iki yoldaşından biri.

Beleriand :

(Sindarin diline göre) : Balar Ülkesi"; Önce Balar Adası'na bakan Sirion deltası civarındaki bölgeyi tanımlamak için kullanıldı, ama sonra Orra Dünya'nm kuzeybatısının Drengist Körfezi'nin güneyindeki bütün kadim kıyısı, Hithlum'un güneyi ile Mavi Dağlar'm doğu etekleri arasında kalan ve Sirion nehri rarafmdan Doğu ve Batı Beleriand diye bölünen tüm iç toprakları kapsayarak yayıldı. Beleriand, İlk Çağ'ın sonunda kargaşa içinde parçalanarak denizin altında kaldı, böylece geride sadece Ossiriand (Lindon) kaldı.

Beleriand Savaşları :

Birinci Savaş: bkz. Güçler Savaşı. [Burada C.T.'nin bir tutarsızlığı var. Beleriand'm İlk Savaşı: Orklar ve Sindar arasındaki savaş olmalı. 6.45.} İkinci savaş (Yıldızlar Akındaki Savaş: bkz. Dagor-mân-Giliath). Üçüncü savaş (Muhteşem Savaş: bkz. Dagor Aglareh). Dördüncü savaş (Ani Alev Savaşı: bkz. Dagor Bragollach). Beşinci savaş (Sayısız Gözyaşı: bkz. Nimaeth Amoediad). Ulu Savaş (Öfke Savaşı).

Belthil :

(Sindarin diline göre) : İlahi Parlaklık", Gondolin'de Telperion'a benzetilerek yapılan yapay ağaç.

Belthronding :

(Sindarin diline göre) ", Cûthalion Beleg'in yayı, ki onunla gömülmüştür.. Aynı zamanda Doriath ormaninin bilinmeyen agaclarinda gümüşle birleştirilerek yapılmıştır.

Beor :

(Nûmenor diline göre): Kul", Yaşlı da denir; Beleriand'a giren ilk İnsan topluluğunun lideri; Finrod'un kulu; (ayrıca Insanlann En Eski Hanedanı ve Edain'm ilk Hanedan'ı da denen) Beor Hanedanı'nm atası; bkz. Balan.

Bereg :

Yaşlı Beor'un oğlu Baran'ın torunu Estolad'h İnsanlar arasındaki anlaşmazlığın lideri; dağlan aşarak Eriador'a döndü.

Beren :

Barahir'in oğlu; Thingol'un kızı Lûthien'e başlık parası olarak Morgoth'un tacından bir Silmaril kesti; Angband'ın kurdu Carcharoth tarafından öldürüldü; ama ölümden dönerek Ossiriand'daki Tol Galen'de Lıîthien ile yaşadı ve Sarn Athrad'da Cücelerle savaştı. Elrond ve Elros'un büyük-büyükbabası, Nûmenor Krallarının atası. Ayrıca Camlost, Enhamion ve Tek-elli de denir.

Beri Topraklar :

Orta Dünya. Dy Topraklar ve Biiyuk Topraklar da denir. Bkz. Endor..

Bin Mağara :

Bkz. Menegroth. Birinci Savaş : Bkz. Güçler Savaşı.

Bor :

(Sindarin diline göre) ", Doğudölleri reisi, üç oğluyla birlikte Maedhros ve Maglor'un hizmetine girdi.

Borlach :

(Sindarin diline göre) : Alevlenen El", Bor'un üç oğlundan biri; kardeşleriyle birlikte Nirnaeth Arnoediad'da öldürüldü.

Borlad :

(Sindarin diline göre) : Elin Düzlüğü", Bor'un üç oğlundan biri; bkz. Borlach.

Boromir :

(Sindarin diline göre) : Mücevherli El", Yaşlı Beor'un büyük torunu. Beren'in babası olan Barahir'in büyükbabası, Ladros efendilerinin ilki.

Boron :

(Sindarin diline göre) : Büyük El", Boromir'in babası.

Borthand :

(Sindarin diline göre) ", Bor'un üç oğlundan biri. Bkz. Borlach, Borlad.

Boşluk :

Ilüvatar ve Yokoimaz Alev'in yokluğu. Melkor, Boşluk'ta Alev'i atayarak dolaşmıştır, şüphesiz ki boşuna; Bâ, onun ortasına kuruldu, ama ondan yapılmadı. Aynı zamanda Dış Boşluk, Zamandışı Boşluk, Ebedi Karanlık, Kadim Karanlık da denir. Belki de hiçlik.

Boşluk'un Gecesi :

Boşluk'un karanlığı, Yokolmayan Alev'in topyekün yokluğu

Bozulmuş Arda :

Dünya; Arda'nın Melkor'un kötülükleriyle değişmiş hali.

Bragollach :

Bkz. Dagor Bragollach. Brandir : (Sindarin diline göre) ", Lakabı Topal; babası Handir'in ölümünden sonra Haleth'in Halkı'nın yöneticisi; Nienor'a âşık; Tûrin tarafından öldürüldü.

Bregolas :

(Sindarin diline göre) ", Baragund ve Belegund'un babası; ragollach'da öldürüldü.

Bregor :

(Sindarin diline göre) ", Barahir ve Bregolas'ın babası.

Brethil :

(Sindarin diline göre) : Gümüşi parıltılı huşağacı", Teiglin ve Sırion nehirleri arasındaki orman; Haladin'in (Halerh Halkı) yerleştikleri yer.

Brilthor :

(Sindarin diline göre) : Parıldayan Sel", Ossiriand'da Gelion'a akan nehirlerin dördüncüsü.

Brithi acb :

(Sindarin diline göre) : Çakıllı Sığlık", Brethil Ormanı'nm kuzeyinde, Sirion üzerindeki sığlık.

Brithomhar :

(Sindarin diline göre) : Brithon kenti", Beleriand kıyısındaki Falas Limanlan'nm kuzeyde olam.

Brithon :

(Sindarin diline göre) : Çakıllar", Brithomhar'da Büyük Denize dökülen nehir.

Brodda :

(Sindarin diline göre) ", Nirnaeth Arnoediad'dan sonra Hûrin'ın akrabası Aerin'i karılığa alan Hithlum'lu Doğudölü; Tûrin tarafından öldürüldü. Bknz: Gıcırdayan Buz'un kısaltılmış hali..

Büyücüler :

Bkz. Istari.

Büyük Solucan :

Glaurung

Büyük Topraklar :

Orta Dünya. Beri Topraklar, Dy Topraklar da denir, Bkz. Endor.

Büyülü Adalar :

Gölgeli Denizler'deki adalar. Valar tarafından Ağaçlar'm ölümünün ve Noldor isyanının ardından Valinor'un Saklantıı'aıa bir parçası yaratıldılar. Üzerlerine ayak basan bir denizci Dünyanın Değişımi'ne kadar uyuyacaktı..

-Cümle kurma Terimleri

Band :

"Hapishane"

Bar :

"ikametgah"

Barad :

"Kule"

Beleg :

"Güçlü veya kudretli"

C Harfi

- Genel Terimler


Cabed Naeramarth :

(Sindarin diline göre) : Korkunç Kadersizliğin Atlayışı", Nienor'un kayalıklarından atlamasının ardından Cabed-en-Aras'a verilen isim.

Cabed-en-Aras :

(Sindarin diline göre) ", Tûrin'in Glaucung'u öldürdüğü , Nienor'un ölmek için atladığı Teiglin nehri üzerindeki derin uçurumsu geçit. (Teiglin Koyakları da denir.] Bkz. Cabed Naeramath

Calacirya :

(Quenya diline göre)'. Işık Yarığı", Peiöri dağlarında oluşturulan tek geçit, böylece İki Ağaç'in ışığı Eldamar'a ulaştı. (Işık Geçiri de denir.] T'ûna'nın bulunduğu yer.

Calaquendi :

(Quenya diline göre): Işığın Elfleri", Aman'da İki Ağaç'ın ışığında yaşayan ya da yaşamış olan Elfler (Yüce Elfler). Bkz. Moriqumdı ve Karanlık Elfler.

Camîî :

(Sindarin diline göre) : Kızıl Nokta"; Kızıl renkli bir yıldızın adı.

Camlost : 

(Sindarin diline göre) : Boş-elli", Beren'in, Silmaril'siz bir şekilde Kral Thingol'e dönüşünden sonra kendine verdiği isim.

Caragdûr :

(Sindarin diline göre) : Karanlık Dişler", Eöl'ün atılarak öldürüldüğü, Amon Gwareth'in (üzerine Gondolin şehrinin kurulduğu tepe) kuzeyindeki uçurum.

Caranthir : 

(Sindarin diline göre) : Kızıl Nehir", Feanor'un dördüncü oğlu. Esmer de denir; 'kardeşlerin en serti ve en çabuk kızanı'; Thargelion'u yönetti; Doriath'a yaptıkları bir saldırıda öldürüldü.

Carcharoth :

(Sindarin diline göre) ; Kızıl Dişler", Beren'in Silmaril'i taşıyan elini ısırıp koparan, Dünya'da yaşıyan en güçlü kurt; Angband'm Kurdu da denir; Doriath'da Huan tarafından öldürüldü. İsim metinde "Kızıl Ağız" olarak çevrildi. Bkz. Anfauglir

Calon : 

 (Sindarin diline göre) : Yükseklerden aşağıya akan su", Himring'den güneye akan nehir, Aros'un ayaklarından biri. Aynı zamanda "Kalp" anlamına gelir

Cekbros :

Sindarin diline göre) ; Gümüş Köpük, Gümüş Yağmur"; Brethü'de, Geçişlerin yanında Dlmrost'ta Teiglin'e dökülen bir su akıntısı.

Celeborn (I) :

(Sindarin diline göre) : Gümüş Ağacı", Tol Eressea Ağacı'nın adı; Galathilion'un soyundan.

Celebrimbor :

(Sindarin diline göre) : Gümüşün Eli, Gümüş Yumruk"; Curufin'in oğlu, onun yaptıklarını onaylamayarak Nargothrond'da kaldı. İkinci Çağ'da Eregion demircilerinin en büyüğü sayılacaktı; Eiflerin Üç Yüzüğü'nü yaptı; Sauron tarafından öldürüldü.

Celebrindal :

(Sindarin diline göre) : Gümüşayak"; bkz. Idril.

Celegorm :

Feanor'un üçüncü oğlu; Kumral denir; Dagor BragoUach'a dek kardeşi Curufın ile Himlad bölgesini yönetti; Nargothrond'da yaşadı ve Lûthien'i hapsetti; kurt köpeği Huan'ın efendisi; Menegroth'da Dior tarafından katledildi.

Celeborn :

"Sindarin: Gümüş Ağacı", Doriath'iı Elf, Thingol'un akrabası; Galadriel ile evlenip Birinci Çağ'm ardından onunla birlikte Orta Dünya'da kaldı. Bilge de denir.

Celeborn (2) :

(Sindarin diline göre) : Gümüş Ağacı", Doriath'iı Elf, Thingol'un akrabası; Galadriel ile evlenip Birinci Çağ'ın ardından onunla birlikte Orta Dünya'da kaldı. Bilge de denir.

Cirdan :

(Sindarin diline göre) : Gemiyapımcısı"; Sindar'ın en bilge kişilerinden biri; Teleti halkından, Falas'ın (Batı Beletiand kıyılan) efendisi; Nirnaeth Arnoediad'dan sonra Limanlar'ın yıkımı üzerine Gil-galad'la birlikte Balar Adası'na kaçtı; İkinci ve Üçüncü Çağlat boyunca Lhûn Körfezi'ndeki Gri Limanlar'ın muhafızı; Mithrandir'in gelişinde ona Ateş Yüzüğü'nü, Narya, emanet etti. [Sonuna dek Orta Dünya'da kaldı ve ak gemileriyle yelken açtı. Çok uzun boyluydu; Üçüncü Çağ'ın sonunda uzun sakallı ve yaşlı görünüşlü olarak anlatılır.}

Cirith Ninniach :

(Sindarin diline göre) : Gökkuşağı Yarığı", Tuor oradan geçerek Batı Denizi'ne ulaştı; bkz. Annon-in-Gelydh.

Cirith Thoronath :

(Sindarin diline göre) : Kartalların Yarığı", Glorfındel'in bir Balrog ile savaşıp birlikte dipsiz uçurumuna düştükleri, Gondolin'in kuzeyindeki dağlarda yüksek bir geçit..

Cirth :

(Sindarin diline göre) ; Rünler", Morgoth'un Zincirlenişi'nin üçüncü çağında ilk kez Doriath'iı Daeron tarafından tasarlanan alfabe. [Sindar tarafından pek kullanılmasa da Cüceler tarafından hızla benimsenip yayıldı.]

Coranar :

(Sindarin diline göre): güneş-devri"; Orta Dünya'daki Eldar tarafından kullanılan; bir astronomik yıla karşılık gelen süre. Güneş Yılı da denir.

Corollaire :

(Quenya diline göre); Yeşil Tepecik, Yaz Tepeciği", üzerinde Valinor'un İki Ağacı bulunan tepecik ; Ezellohar da denir.

Crissaegrim :

(Sindarin diline göre) : Ayıran Zirveler", zirvelerinde Thorondor'un kartal yuvalarının olduğu ve kimsenin geçemediği Gondolin'in güneyindeki dağlar.

Cüce Yolu :

Ered Luin'den gelip, Nogrod ve Belegosr şehirlerinden Beleriand'a yönelen ve Sam Athrad sığlığmda Gelion Nehri'ni aşan yol. [Oradan yol ikiye ayrılıyor, biri kuzeye yönelip Nan Elmoth'ı geçerek Arossiach'a gidiyor, diğeriyse güneyden Doğu Beleriand'a ilerliyor. Eriador'dan Beleriand'a gelinebilecek en kolay yol. Edain de Beleriand'a girerken aynı yolu kullandı.

Cücegazuv :

"Cücelerin Çukuru". Khazad-dûm'ua (Hafihodrond) dilimize çevirisi.

Cüceler :

Orta Dünya'nın seslerle konuşan ırklarından ve Özgür Halklardan biri. Ilûvatar'ın Çocukları'nın gelişini beklerken sabırsızlanan Aule tarafından yaratıldılar. Kendilerine Khazâd adını verirler. Sindarin'de karşılığı Hadhod'dur ama Elfler onlara genellikle Naugrim (Nogothrim ya da Noegyth [tekili Nogoth] derler. Aynı zamanda Dağ Halkı ve Gonnhirrim de denir. Boyları 1.3 metre civarındadır. Yaklaşık 250 yıl yaşarlar ve 100 yaşlarına geldiklerinde evlenirler. Sayılan zaman içinde çok azaldı. Khuzdul adını verdikleri kendi dillerini konuşurlar.

Cücelerin Yedi Bahaları :

Aule tarafından yaratılıp Ilûvatar'ın kutsadığı ilk yedi Cüce.

Cuiviénen :

(Quenya diline göre): Uyanış Suyu", Eiflerin ilk kez uyanıp Orome tarafından bulundukları Orta Dünya'daki göl. (Sindarin diline göre) Nen Echui

Culûrim :
 
(Quenya diline göre): Altın Kız", Laurelin'e verilen isimlerden biri.

Curtifin :

(Quenya diline göre): Güzel Saçlı Becerikli", Feanor'un beşinci oğlu. Becerikli denir; Celebrimbor'un babası. İsminin kökeni için bkz. Feanor; tarihi için bknz. Cekgorm.

Curufimue :

(Quenya diline göre)", bkz. Kor.

Cûthalion :

(Sindarin diline göre) : Güçlüyay" ; bkz. Beleg.

- Cümle Kurma Terimleri

Cainen :

sayı "on"

Cala :

isim "ışık"

Calen :

"Yeşil"

Cam :

"el"

Canta :

sayı "dört"; " cantëa ", sayı "dördüncü"

Cap :

eylem "zıplamak"

Car :

eylem "yapmak"

Carak :

"Uzun sivri diş"

Caran :

"kırmızı"

Carnë :

sıfat "kırmızı" (ayrıca car- eyleminin geçmiş zamanı)

Celeb :

"gümüş"

Cen- :

eylem "görmek"

Cenda :

eylem "okumak"

Cilya :

isim "geçit"

Cirya :

isim "gemi"

Coron :

"Tümsek"

Cu :

"Reverans yapmak"

Cuivie :

"Uyanma veya bilinçli olma"

Cul :

"Altın rengi"

Curu :

"Beceri veya Hüner"

D Harfi

- Genel Terimler


Daeron :

(Sindarin diline göre) : Gölgeli, Gölgelenmiş", Kral Thingol'un ozanı ve baş ilimefendisi; Cirth'in (Rünler) tasarlayıcısı; Lûthien'e âşık oldu ve ona iki kez ihanet etti.

Dağlar :

Dağlar : Aman, Savunma ; Pelori;

Dagnir :

(Sindarin diline göre) ; Bela, felaket", Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Dagnir Glaurunga :

(Sindarin diline göre) : Glaurung'un Felaketi", Tûrin'in mezar taşına kazınan unvanı.

Dagor Aglareb :

(Sindarin diline göre) : Muhteşem Savaş", Beleriand Savaşları'nın üçüncüsü. Bu savaşın ardından Elfler Angband Kuşatması'nı oluşturdu.

Dagor Bragollach :

(Sindarin diline göre) : Ani Alev Savaşı"; Beleriand Savaşları'nın dördüncüsü.

Dagor-nuin-Giliath :

(Sindarin diline göre) : Yıldızlar Altındaki Savaş", Beleriand Savaşları'nın ikincisi, Feanor'un Orta Dünya'ya gelişinin ardından Mithrim de gerçekleşti.

Daimin :

(Sindarin diline göre) : Kızıl alev", Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Deldmi'dth :

(Sindarin diline göre): Gece gölgesinin Dehşeti'. Dorthonion'un (Taur-nu-Fuin) sonraki isimlerinden biri.

Demir Dağlar :

Bkz. Ered Engrin. Demir Taç: [Morgoth'un Orta Dünya'ya dönüşünün ardından Angband'da yaptığı ve üstüne Silmaril'leri yerleştirdiği taç. Ulu Savaş'ın ardından üstünde kalan iki Silmaril alınıp yeniden dövülerek Morgoth'un boynuna geçirilen halkaya dönüştürüldü.

Denethor :

(Sindarin diline göre) : Çok hızh akan su. Sel", Lenve'nin oğlu; sonunda Mavi Daglar'ı aşarak Ossiriand'a gelip yerleşen Nandor Elflerinin lideri; Amon Ereb'de öldürüldü.

Dimbar :

(Sindarin diline göre) : Kasvetli Yurt", Sirion ve Mindeb nehirleri arasındaki bölge..

Dimrost :

(Sindarin diline göre) : Yağmurlu Merdiven" Brethil Ormanı'nda Celebros'un çağlayanı; daha sonra Nen Girith diye isimlendirildi..

Dior :

(Sindarin diline göre) ", Beren ve Lûthien'in oğlu, Elvving'in (Elrond'un annesi) babası; Thingol'un ölümünden sonra Ossiriand'dan Doriath'a geldi; Beren ve Lûthien'in ölümünün ardından Silmaril'i aldı; Feanor oğulları tarafından Menegroth'da öldürüldü. Bkz. Aranel ve Elmhil.

Dipsiz Derinlikler :

Ilûvatar'ın Zaman dışı Salonları'nın derinlikleri..

Dış Deniz :

Dış Okyanus da denir; Ekkaia

Dış Topraklar :

Arda'da Aman'ın dışında kalan bölgeler. Genel olarak Orta Dünya ima edilir. Beri Topraklar ve Büyük Topraklar da denir. Bkz. Endor

Doğu Beleriand :

Beleriând'm Gelion'un batısı ile Sirion'un doğusunda kalan bölgesi; Doriath, Dimbar, Nan Durgortheb, Dor Dinen, Himlad, Estolad ve Taur-im-Duinath'ı içerir. Thingol ve Feanor Hanedanı tarafından yönetildi.

Doğudakiler :

Orocami; Demir : Ered Engrin; Pus : Hithaeglir; Gölge ; Ered Wethrin; Dehşet : EredGorgoroth.

Doğudölleri :

Ayrıca Esmer insanlar da denir; Bragollach'ran sonra zamanla Dogu'dan Beleriand'a girdiler ve Nirnaeth Arnoediad'da her iki tarafta savaştılar; Morgoth tarafından Hithlum onlara yerleşim yeri olarak verildi ki burada Hador Halkı'nın kalanlarına baskı yaptılar.

Dokuz :

Gücün ve hürmetin reisleri; ama biri ayrıldı ve Sekiz'e indiklerinde Aratar diye adlandırıldılar..

Dolmed :

(Sindarin diline göre) : Islak Zirve", Ered Luin'de büyük bir dağ. Cüce şehirleri olan Nogrod ve Belegost'un yakınında. [Büyük olasılıkla Dünya'nın Değişimi sırasında yok oldu.]

Dor Caranthir :

(Sindarin diline göre) : Caranthir'in Ülkesi"; bkz. Thargelion

Dor Dínen :

(Sindarin diline göre) : Sessiz Topraklar"; Esgalduinve Aros nehirlerinin kuzeydeki kısımları arasında bulunan, kimsenin yaşamadığı bölge.

Dor Daedeloth :

(Sindarin diline göre) : Dehşetin Gölgesinin Diyarı"; Morgoth'un kuzeydeki topraklan.

Dor Tirn-i-Gninar :

(Sindarin diline göre) : Yaşayan Ölünün Ülkesi"; Beren ve Lûthien'in Ölüler Evi'nden dönüşlerinden sonra Ossiriand'da yaşadıkları Tol Galen civarındaki bölge.

Dor-Cûarthol :

(Sindarin diline göre) : Yay ve Miğfer Ülkesi"; Beleg ve Tûrin tarafından Amon ûdh'da saklandıkları yerden korudukları bölgenin ismi. [Amon Rûdh civarı, belki de Talath Dirnen'in tamamı.]

Dor-lâmin :

(Sindarin diline göre) ; Yankı Diyarı", Hithlum'un güneyinde, Ered Lömin ile Mithrim Dağları arasındaki bölge, Fingon'un toprakları, tımar olarak Hador ailesine verildi onların yurdu haline geldi; Morgoth'un egemenliğine geçtiğinde Dogudölleri'nin yurdu yapıldı.

Dor-lömin'in Ejder Miğferi :

Hador Hanedam'nın nesilden nesile geçen en değerli şeyi, Tûrin tarafından kullanıldı; ayrıca Hador'un Miğferi de denir.

Dor-nu-Fauglith :

(Sindarin diline göre) ; Boğucu Kül Altındaki Ülke"; bkz. Anfauglith.

Doriath :

(Sindarin diline göre) : Çit Ülkesi", (Dor lâth) , Melian Kuşağı'nı ima ederek; önceleri Eglador denirdi; Neldoreth ve Region ormankınndaki Thingol ve Melian'ın krallığı; Esgalduin nehri üzerindeki Menegorth şehrinden yönetildi. Ayrıca Kuşak Diyarı ve Gizli Krallık da denir.

Dorlas :

(Sindarin diline göre) : Yaprağın Efendisi", Brethil'de bir Haladin İnsanı; Tûrin ve Hunrhor ile birlikte Glaurung'a saldırmaya gitti, ama korkarak geri çekildi; Topal Brandir tarafından öldürüldü.

Dorthonion :

(Sindarin diline göre): Çamlar Ülkesi', Beleriand'm kuzey sınırlarındaki büyük ormanlık dağlık bölge, sonraları Talur-nu-Fuin denilmiştir; İki Kulede (111-4) Ağaçsakal'ın şarkısı: "Kışm tırmandım Dorthonion dağhklarmdaki çamlara."

Draugluin :

(Sindarin diline göre) : Mavi Kurt", Morgoth ve Sauron'un kurtadamlarının en büyüğü. Tol-in-Gaurhoth'da Huan tarafjndan öldürüldü. Beren ve Huan onun şekline bürünerek Angband'a girdi.

Drengist :

(Sindarin diline göre) ", Hithlum'un batı duvarını oluşturan Ered Lomin'i delerek çıkan uzun haliç. Feanor Hanedanı'ndan olan Sürgünler, Orta Dünya'ya oradan ayak bastılar.

Duiliven :

(Sindarin diline göre) : Nehir parıltısı", Ossiriand'da Gelion'a birleşen nehirlerin beşincisi.

Dûnedain :

(Sindarin diline göre) : Ban'nın Edain'i"; İkinci Çağ'ın başında Nûmenor'a yelken açıp oraya yerleşen Edain İnsanları ve onların soyu.bkz. Nûmenorean

Dungortheb :

Bkz. Nan Dungortheb.

Dünya'nın Çocukları 

Ilûvatar'ın Çocukları.

Dünya'nın Değişimi: 

[Nümenor'un yıkılmasının ardından Aman'ın Arda'dan ayrılışı. Ekkaia'dan yeni denizler, kıtalar oluştu; Arda küreselleşti..

Dünya'nın Duvarları :

Ea (evren) ile Boşluk arasındaki sınır, üzerinde Karanlık'ın Kapıları vardır. Karanlık'ın Duvarları da denir..

Durin (2) :

Khazad-dûm (Moria) Cüceleri'nin Efendilerinin isimleri..

Durin (I) :

Cücelerin Yedi Babaları'nın en bilineni ve Üçüncü Çağ'ın en önemli Cüce ailesi olan Durin Halkı'nın atası. Çok uzun süre yaşadığı için Ölümsüz Durin diye isimlendirilir ve halkı tarafından bir gün yeniden yaşama döneceğine inanılır.

 - Cümle Kurma Terimleri :

Dae :

"Gölge"

Del :

"Korku"

Din :

"Sessiz"

Dol :

İnsan kafası veya başı

Dor :

"toprak veya kara parçası"

Draug :

"kurt"

Duin :

"Uzun nehir"

Dur :

"Karanlık"

E Harfi

- Genel Terimler


Ea :

(Quenya diline göre): Ol, Bırak Olsun"; Dünya, maddi Evren; Dünya'nın oluşmaya başlaması için Ilûvatar'ın söylediği sözler. Eâ, Arda'yı ve gökleri kapsar. Eâ'nın dışında Zamansız Salonlar ve Boşluk vardır.

Eärendil :

(Quenya diline göre): Denizin Aşığı". Yarı Elf, Kutlu, Parlak ve Denizci de denir. Tuor veIdril'in oğlu; Gondolin'in yağmalanmasından kaçmasının ardından Sirion deltasında Diot'un kızı Elwing ile evlendi; onunla birlikte Aman'a yelken açarak Morgoth'a karşı yardım için yalvardı; Beren'in Angband'dan aldığı Silmaril'i taşıyarak gemisi Vingilot ile göklerde yelken açtı. [Bir yıldız olarak Elflerin çok sevdiği Venüs'e karşılığı gibidir.}

Eâruien :

(Quenya diline göre): Deniz Bakiresi" Thingol'ün kardeşi olan Alqualonde'li olwe'nin kızı; Noldor liderlerinden Knarfin ile evlendi. Çocukları Finrod, Orodreth, Angrod, Aegnor ve Galadriel, anneleri sayesinde Teleti kanına sahip olarak Doriath'a girmelerine izin verildi.


(Sindarin diline göre) ", Karanlık Elf diye çağrılır; Nan Elmont'ta yaşayan ve Turgon'un kız kardeşi Aredhel ile evlenen demirci; Cücelerin arkadaşı; Anglachel (Gurthang) adlı kılıcı yaptı; Maeglin'in babası; Gondolin'de ölüme bırakıldı.

Ebedi Karanlık :

Boşluk..

Echoriath :

(Sindarin diline göre) : Kuşatan Dağlar"; Gondolin düzlüğünü kuşatan dağlar.

Ecthelion :

(Sindarin diline göre) ", Gondolin'in yağmalanması sırasında Balroglann efendisi Gothmog tarafından öldürülen ve onu öldüren Gondolin'li Elf efendisi..

Edain :

(Sindarin diline göre) : İkinci-gelenler", Bkz. Atani.

Edbil :

(Sindarin diline göre) : Elfler"; tekili edhel; Sindar'ın kendi dillerinde kendilerine verdikleri isim.

Edrahil :

(Sindarin diline göre) ", Finrod ve Beren'e maceralarında eşlik eden ve Tol-in-Gaurhoth zindanlarında ölen, Nargothrond'lu Elflerin reisi.

Eglador :

(Sindarin diline göre) ; Terkedilmiş Topraklar" Melian Kuşağı ile çevrilmeden önce Doriath'ın adı; muhtemelen Egto 'ismiyle bağlantılı.

Eglarest :

(Sindarin diline göre) ; Terkedilmiş Kıyı", Beleriand'daki Elf Limanlan'nm güneyde olanı.

Eglath :

(Sindarin diline göre) ; Terkedilmiş Halk". Asıl grupları Aman'a için yola çıktığında EIwe"yi (Thingol) aramak için Beleriand'da kalan Teleri'nin kendilerine verdikleri isim.

Eilinel :

(Sindarin diline göre) , Mutsuz Gorlim'in karısı.

Eithel Sirion :

(Sindarin diline göre) irion'un Kaynağı", Ered Wethrin'in doğu yüzündeki Sirion nehrinin doğduğu yerler. Orada Fingolfin ve Fingon'un güçlü kalesi de (bkz. harad Eithel) vardır. [Nirnaeth Arnoediad'ın ardından kirletildi.]

Eithel ivrin :

(Sindarin diline göre) : Ivrin Pınarları", Ered Wethrin'in altında Narog'un kaynağı. [Aynı zamanda Ivrin Çağlayanları, Ivrin Gölcükleri de denir.]

Ejderler :

{Devasa, güçlü, pullarla kaplı, uzun ömürlü, hazineler için açgözlü ve kötülük dolu yaratıklar. Gözleri bakanları büyüleyebilir, sözleriyse şeytani ve ayartıcıdır. Büyük olasılıkla yanında Silmaril'lerle Angband'a döndüğünde Morgoth tarafından üretildiler. Üç soyları biliniyor: Urulöki (Glaurung soyundan gelenler; nefeslerinden ateş saçabilir ama uçamazlardı), kanatlı ejderler (ilk kez Ulu Savaş sırasında görüldüler; ateş üfleyip uçabiliyorlardı) ve sadece Ered Mithrin'de görülüp ateş üfleyemiyen soğuk ejderler.] Ayrıca Bknz: Smaug

Ekkaia :

(Quenya diline göre)", Arda'yı çevreleyen Dış Deniz'in Elf dilindeki adı; Dış Okyanus ve Kuşatan Deniz diye de ima edilir ve Karanlığın Duvarları tarafından kuşatılır.

Elbereth :

(Sindarin diline göre) : Yıldız Kraliçesi", Varda'yı tanımlamak için kullanılan en yaygm Sindarin sözcüğü. Bkz. Elentâri, Tintalle, Gilthoniel, Fanuilos, Kar-heyazı

Eldalie :

(Quenya diline göre); Elf halkı"; Eldar'a. eşit anlamda kullanılır.

Eldamar :

(Quenya diline göre); Elfyurdu", Aman'da Elflerin yerleştiği bölge. Aynı ismi taşıyan koy.*

Eldar :

(Quenya diline göre); Yıldızların Halkı", Elflerin bir hikâyesine göre, bu isim Orome tarafından tüm Elflere verilmişti. Ama yalnızca Cuivienen'den (Orta Dünya'da kalsın veya kalmasınlar) batı yürüyüşüne katılan Üç Soyun Elfleri'ni (Vanyar, Noldor ve Teleri) belirtmek ve Avari'yi dışlamak için kullanılmaya başlandı. [Eldar, genellikle uzun boylu, gri gözlü, sarışın "Vanyar ve esmer Finarfın Hanedanı dışında kumraldır. Başlangıçta Quenya dilini konuşurlardı ama daha sonra Orta Dünya'ya giderler Sindarin'i geliştirdi.] Aman'lı ElRere ve herhangi bir zamanda Aman'da yaşamış tüm Elflere, Yüce Elfler (Tareldar) ve Işığın Elfleri {Calaqmndi) denildi; bkz. Karanlık Elfler, umanyar.

Eldarin :

(Quenya diline göre): Eldar'a dair"; Eldar dil(ler)ini için kullanılır; terimin oluşumu gerçekte Yüce Eldarin de denilen Quenya'ya ira eder.

Eldridge :

(Quenya diline göre): Deniz Kanadı", Idril ile binip Batı'ya yelken açan Tuor'un gemisi.

Eledhven :

(Sindarin diline göre) ; Elf pırıltısı"; bkz. Mortven.

Elemmírë (1) :

(Quenya diline göre): Mücevher Yıldız", Varda tarafından yaratılan bir yıldız.

Elemmírë (2) :

(Quenya diline göre)", Aldudenie yazan Vanya'nın adı.

Elende :

(Quenya diline göre)", Eldamar'ın bir başka adı.

Elenia :

(Quenya diline göre)", Bir Vanya; Turgon'un karısı, Idril'in annesi; Helcaraxe'den geçerken öldü.

Elenna :

(Quenya diline göre): Yıldıza doğru"; İkinci Çağ'in başlangıcında Edain, Earendil'in (gökdekı yıldız olarak) rehberliğinde yelken açtığı için Nûmanor'a verilen bir isim.

Elentdri :

(Quenya diline göre): Yıldız Kraliçesi", Varda'mn isimlerinden biri. Galadriel'in Lörien'dekı ağıtında {Yüzük Kardeşliği II-8) böyle seslenilir. Bkz. Elhereth, Tintalle'.

Elerrina :

(Quenya diline göre); Yıldızlarla Taçlanmış"; Taniquetil.

Elf :
Ilkdoğanlar, Ilûvatar'm İlk Çocukları. [ Orta Dünya'daki ırkların en eskisi ve en soylusu. İlk Çağ'da iki gruba ayrıldılar; Eldar ve Avari. Üçüncü çağ'ın sonuyla birlikte İnsanların Egemenliği başladı ve Elfler gizli halk konumuna geldiler. Kendilerini Quendi: Konuşanlar diye isimlendirirler.} Bkz. Uûvatar'tn Çocukları, Eldar, Karanlık Elfler, Ipğın Elfleri.

Elf Dostları :

Edain; İnsanların (Beor, Haleth ve Hador) Üç Hanedanı.

Elf yurdu :

Bkz. Eldamar.

Elrond :

"Sindarin; Yıldızkubbesi". İlk Çağ'ın sonunda îlkdoğanlar'a ait olmayı seçen, Üçüncü Çağ'ın sonuna dek Orta Dünya'da kalan; Earendil ve Elwing'in oğlu. Imladris'in (Ayrıkvadi’nin) efendisi; Hava Yüzüğü'nün koruyucusu. Efendi Elrond, Yarıelf Elrond.

Elros :

(Sindarin diline göre) : Yıldızköpüğü". Earendil ve Elwing'in oğlu; İlk Çağ'in sonunda İnsanlar arasında sayılmayı seçen, çok uzun yaşayan Nûmenor'un ilk kralı (Tar-Minyatur diye çağrılır).

Elu :

Elwe'nin (Sindarin dili ) biçimi.

Eluchil :

(Sindarin diline göre) : Elu'nun Varisi"; Beren ve Lûrhien'in oğlu Dior'un unvanlarından biri.

Elurid :

(Sindarin diline göre) : Elu'nun Varisi"; Dior'un büyük oğlu; Feanor oğulları tarafından bir saldırıda Doriath'ta öldürüldü.

Elurin :

(Sindarin diline göre) : Elu'nun hatırlanışı" Dior'un küçük oğlu; kardeşi Elured ile öldürüldü.

Elwe :

(Quenya diline göre)", Lakabı Singollo "Gri pelerin". Kardeşi lowe ile Cuivienen'den yapılan yolculuktaki Teleri lideri; Nan Elmont'ta kaybolana dek. Sonra Melian'la birlikte Doriath'ı yöneterek Sindar Efendisi oldu; Beren'den Silmaril'i aldı; Cüceler tarafından Menegroth'ta katledildi. Sindarin'de ismine (Elit) Thingol denir. Bkz. Thingol, Karanlık Elfler.

Elwing :

(Sindarin diline göre) : Yıldız serpincisi" Dior'un kızı; Silmaril'i yanına alarak Doriath'dan kaçtı; Sirion deltasında Earendil ile evlendi ve onunla Vaiinor'a gitti. Elrond ve Elros'un annesi. [Ak Elwing diye de bilinir. Kuşlarla konuşabildiği söylenir.] Bkz. hanthir hamath.

Emeldir :

(Sindarin diline göre) ," Erkekyürekli Emeldir diye de bilinir; Barahir'in karısı, Tek-elli Beren'in annesi; Dagor Bragollach'ın ardından Beor Hanedanı'nm kadın ve çocuklarını Dorthonion'dan götürdü. (Kendisi de Yaşlı Beor'ün torunuydu ve babasının adı Beren'di; bu metinde belirtilmedi.)

En Eski Günler :

İlk Çağ. Endor : (Quenya diline göre): Orta Ülke"; Orta Dünya.

Enguar :

(Quenya diline göre): Hastalıklılar" Elflerin İnsanlara verdiği isimlerinden biri.

Eöl :

Karanlık elf olarak bilinir.. "Eöl" Nan Elmoth'ta yaşadığı söylenir. Doriath Kralı Thingol'un akrabası..

Eönwë :

(Quenya diline göre)", Maia'ların en güçlülerinden biri; Manwe'nin Habercisi ve Sancaktarı diye anılır; İlk Çag'm sonunda Morgoth'a saldıran Valar ordusunun lideri.

Ephel Brandir :

(Sindarin diline göre) : Brandir'in dış çitleri"; Amon Obel üzerinde, Brandir'li İnsanların yerleşim yeri; ayrıca Ephel de denir.

Erchamion :

Sindarin diline göre) : Tek-elli", Angband'dan kaçışının ardından Beren'e verilen unvan.

Ered Engrin :

(Sindarin diline göre) : Demir Dağlar", uzak kuzeydeki Melkor tarafından yükseltilip kar ve buzla kaplanan dağlar.

Ered Gorgoroth :

(Sindarin diline göre) : Dehşet Dağları"; Ungoliant ve soyu yaşadığı için bu adı almıştır. Nan Durgortheb'in kuzeyindeki dağlar; kısaca Gorgoroth da denir. [Bu.dağları aşan tek kişi Beren olacaktı.]

Ered Lindon :

(Sindarin diline göre) : Mağrur Şarkı Dağlan", diğer adı Ered Lam, Mavi Dağlar.

Ered Lómin :

(Sindarin diline göre) : Yankıyan Dağlar", Hithlum'un batı duvarını oluştururlar.

Ered Luin :

(Sindarin diline göre) ; Mavi Dağlar", EredLindon da denir. îlk Çağ'ın sonundaki yıkımın ardından Orta Dünya'nm kuzeybatı kıyı alanını oluşturdu.

Ered Mithrin :

(Sindarin diline göre) ; Gölge Dağlan, Gölgeli Dağlar"; Dor-nu- Fauglith'in (Ard-galen) batı sınırını oluşturan; Hithlum ve Batı Beleriand arasında engel oluşturan, büyük kıvrılan dağlar.

Ered Nimrais :

(Sindarin diline göre) : Ak Boynuz Dağları"; Ak Dağlar; Puslu Dağlar'ın güneyinde, doğudan batıya uzanan dağlar.

Ereinion Gil-galad :

(Sindarin diline göre) : Kralların Oğlu", Fingon'un oğlu, çoğunlukla Gil-galad adıyla bilinir.

Erellond :

(Sindarin diline göre) Yolculuğunda Eârendil'e eşlik eden üç denizciden biri.

Eressëa :

Yanlız ve kayıp ada.. Aman kıtasının doğu kıyısında olduğu söylenir.

Eressea Eriador :

(Sindarin diline göre) ", Puslu ve Mavi Dağlar arasında uzanan bölge; ki Arnor Krallığı uzanır, ayrıca Hobbitlerin Shire'ı denir.

Eressid :

Bknz: Eressea Eriador

Eru : 

(Quenya diline göre): Tek Olan", "Yalnız Olan"; iIúvatar, Kainatın Babası, Tek Olan, En Yüce

Eruhîni :

Eru’nun Çocukları

Esgalduin :

(Sindarin diline göre) ; Perde altındaki nehir", Neldoreth ve Region ormanlarını bölen, Sirion nehrine birleşen Doriath nehri. Elf-nehri de denir. Büyülü bir nehirdir.

Esgalduin Köprüsü :

Bkz. latit laur.

Eski Günler :

İlk Çağ; En eski Günler de denir. [Başlangıçta İlk Çağı belirtmek için ama Dördüncü Çağ'ın sonunda bazen önceki tüm çağları anlatmakta kullanıldı.]

Eski insanlar :

[Bkz. Dogudölleri.]

Eski Irk :

Elfler.

Eski Kral :

Manwe

Eski Soy :

Elfler.

Estë :

(Quenya diline göre); Dinleniş"; bir Ainu, Valie, Irmo'nun karısı.

Estolad :

(Sindarin diline göre) : Karargâh", Beor ve Marach'ı izleyen İnsanların, Mavi Dağlar'ı aşarak fieleriarid'a girdikten sonra yerleştikleri Nan Elmoth'un güneyindeki topraklar.

Ezel Lohar :

(Quenya diline göre)", "Valinor'un İki Ağacı'nın bulunduğu tepecik; Corollaire de denir.

- Cümle Kurma Terimleri

Ëa:

eylem "olmak" = "var olmak", geçmiş zamanda ëane veya engë, gelecek zamanda belki euva..

Ear :

"Deniz"

Echor :

"Etrafındaki dağlar"

Edhel :

Elf

Eithel :

"Kuyu"

El ya da Elen :

Yıldız

Elen :

isim "yıldız"

Elmë :

saygı anlamında "biz"

Emmë :

çoğul "biz"

Engwë :

isim "şey"

Enquë :

sayı "altı"; enquëa, sayı "altıncı"

Enta :

işaret "oradaki"

Envinyata :

eylem "yenilemek"

Equë :

eylem "söylemek, söyledi" (zaman problemi olmayan eylem)

Er :

"tek veya yalnız"

F Harfi

- Genel Terimler


Faelivrin :

Gwindor'un Finduilas'a verdiği isim.

Falas :

(Sindarin diline göre) ; Kıyı", Beleriand'ın batı kıyıları; Nevrast'ın güneyi..

Falathar :

(Sindarin diline göre) : Kıyının Efendisi", Eârendil'e yolculuğunda eşlik eden üç denizciden biri.

Falathrim :

(Sindarin diline göre) ; Kıyı halkı", Falaslı Teleri Elfleri, efendileri Cirdan'dır. [Orta Dünya'nın ilk gemi yapımcıları ve denizcileridir. Aynı zamanda Falas Elfleri ve Liman Elfleri de denir.}

Falmari :

"Quenya: Dalgaların halkı". Deniz Elfleri; Orta Dünya'dan ayrılıp Batı'ya giden Teleri halkına verilen isim

Fanuilos :

(Sindarin diline göre) : Daima kar kadar beyaz meleksi şekil"; Varda'nın Elflere görünüşü yüzünden kazandığı isim, genellikle 'Kar-beyazı' olarak çevrilir.}

Faroth :

Bkz. Yüce parotb, Taur-en-Faroth.

Feanor :

(Sindarin diline göre) : Ateşin Ruhu", Finvve'nin en büyük oğlu (Finwe ve Miriel'in tek oğlu), Finarfin, Fingolfin'in üvey kardeşi; Noldor'un en önemlisi, ayaklanmalarının lideri; Feanor alfabesinin tasarlayıcısı; Silmaril'Serin yaratıcısı; Mithrim'de Dagor-nuin- Giliath'da öldürüldü. İsmi Curufintvi'yi {curu 'beceri') ve bu ismi beşinci oğlu Curufın'e verdi; ama o daima annesinin verdiği isimle bilindi. (Quenya diline göre) : Feandro. Feanor Oğullan : Maedhros, Maglor, Celegorm, Caranthir, Curufin, Amrod ve Amras. Özellikle babalarının ölümünün ardından grup olarak bahsedilirler.

Fëanturi :

(Quenya diline göre): Ruhların Efendileri", Nâmo ve Irmo adlı Vala'lar.

Felagund :

(Sindarin diline göre) ; Mağara Yontucusu", Nargothrond'u kurmasının ardından Kral Finrod'a takılan isim; kökeninde Cüce diline ait bir sözcük, (felak-gundu) ama metinde Mağaraların Efendisi diye çevrildi. Bkz. Finrod.


Feryat Yılı :

Nirnaeth Arnoediad'ın yapıldığı yıl..

Finarfin :

(Quenya diline göre); Soylu Saç", Finwe"nın üçüncü oğlu; Feanor'un üvey kardeşlerinin küçüğü; Noldor Sürgünü'nden sonra Aman'da kalarak halkının kalanını Tirion'da yönetti. Noldor prensleri arasında sadece o ve çocuklarının altın rengi saçları vardı ki bunu bir Vanya olan annesi Indis'ten almıştı, bkz. Vanyar.

Finduilas :

(Sindarin diline göre) : Yaprak-akışlı Saç", Orodreth'inkızı, Gwindor tarafından sevildi Faelivrin adı verildi; Nargothrond'un yağmalanmasında esir düştü, Teiglin Geçişleri'nde Orklar tarafından öldürüldü.

Fingolfin :

(Quenya diline göre): Saç Pelerin", Finwe'nin ikinci oğlu; Feanor'un üvey kardeşlerinin büyüğü; Beleriand'daki Yüce Noldor Kralı; Hitlum'da yaşadı; Morgoth tarafından öldürüldü.

Fingon :

(Sindarin diline göre) : Altınsaçlı Komutan", Fingolfin'in en büyük oğlu. Cesur denir; Maedhros'u Thangoridrim'den kurtardı; babasının ölümünün ardından Yüce Noldor Kralı oldu; Nirnaeth Arnoediad'da Gothmog tarafından katledildi.

Finrod :

(Sindarin diline göre) ; Altınsaçlı Şampiyon", Finarfin'in en büyük oğlu; Güvenilir" ve "İnsanların Arkadaşı" da denir. Nargothrond'un kurucusu ve kralı, bu yüzden Felagund diye de çağrıldı; Mavi Dağlan geçen ilk İnsanları, Ossiriand'da karşıladı; Dagor Bragoüach'da Barahir tarafından kurtarıldı; Beren'e macerasında eşlik ederek Barahir'e kefaretini ödedi; Beren'i savunurken Tol-in-Gaurhoth zindanında öldürüldü.

Finui :

(Quenya diline göre): Saç", Cuivienen'den batıya yolculuk sırasında Noldor lideri; Aman'daki Noldor Kralı; Feanor, Fingolfın ve Finarfin'in babası, Formenos'ta Morgoth tarafından öldürüldü.

Firimar :

(Quenya diline göre): Ölümlüler", Elf dilinde ise İnsanlara verilen isimlerden biri.

Formenos :

(Quenya diline göre); Kuzey Kalesi", Vaiinor'un kuzeyindeki Feanor ve oğullarının kalesi; Feanor'un Tirion'dan sürülmesi üzerine kuruldu.

 - Cümle Kurma Terimleri

Falas :

"Kıyı veya sahil"

Faroth :

"Peşine düşmek veya kovalamak" Not: "avlamak "

Farya- :

eylem "yetmek", geçmiş zamanda " farnë "

Faug :

"Şaşırmak veya ağzı açık kalmak"

Fea :

"Ruh" bir varlığın ruhu anlamında

Fin :

"Saç"

Fir- :

eylem "ölmek"

Firin :

sıfat "ölü" (aynı zamanda firin "öldüm", fir- eyleminin quenya tekil şahısı)

Formen :

isim "kuzey"

Forya :

sıfat "sağ"

Fuin :

"Karanlık"

G Harfi

- Genel Terimler


Gahilgathol :

(Khuzdul cüce diline göre), Bkz. Belegost

Galadriel :

(Sindarin diline göre) : Işığın Hanımı, Parıldayan Çelenkle Taçlanmış Kız", Finarfın'in kızı; Felagund Finrod'un kız kardeşi; Noldor ayaklanmasının liderlerinden biri; Doriath'lı Celeborn ile evlenip İlk' Çağ'ın ardından onunla birlikte OrtaDünya'da kaldı; Lothlorien'de Suyun Yüzüğü Nenya’nın koruyucusu.

Galathilion :

(Sindarin diline göre) : Işıldayan Ak Ağaç", Tirion'un Ak Ağacı, Vanyar ve Noldor için. Yavanna tarafından Telperion'un görüntüsünden yaratılan ağaç.

Galdor :

(Sindarin diline göre) : Işıldayan Efendi", Uzun, diye anılır; Lorindol Hador'un oğlu ve onun ardından Dor-lömin'in efendisi; Hurin ve Huor'un babası; Eithel Sirion'da öldürüldü.

Galvorn :

(Sindarin diline göre) : Parıldayan siyah", Eöl tarafından tasarlanan metal.

Geliot :

(Sindarin diline göre) : Akış" Doğu Beleriand'ın büyük nehri; Himring ve Rerir Dağı'ndan doğar ve Mavi Dağlar'dan akan Ossiriand nehirleri tarafından beslenir.

Gelmir (2) :

Angrod'un halkından bir Elfı, Arminas'la birlikte Orodreth'i uyarmak için Nargothrond'a geidi.

Gelmir(l) :

(Sindarin diline göre) : Akan Mücevher", Nargothrond'lu Elf; Gwindor'un kardeşi, Bragoüach'da esir edildi ve Eithel Sirion'un önünde Nirnaeth Arnoediad'dan önce muhafızları kışkırtmak için öldürüldü.

Gıcırdayan Buz :

Bkz. Helcaraxe.

Gûmüj Çiçeği :

Ak Telperion'un çiçeğinden yaratıldığı için bu isimle de anılır.

Gil-Estel :

(Sindarin diline göre) ; Umudun Yıldızı", Gemisi 'Vingilot'la Orta Dünya'nın göklerine ilk yükselişinde Eârendil'e verilen isim.

Gil-galad :

(Sindarin diline göre) : Parlaklığın Yıldızı", Fingon'un oğlu Ereinion'a verilen isim. Turgon'un ölümünün ardından Orta Dünya'da Noldor'un son Yüce Kralı oldu. İlk Çağ'ın bitişinden sonra Lindon'da kaldı. Elflerin ve İnsanların yaptıkları Son İttifak'ın Elendil ile birlikte lideri oldu, onunla birlikte Sauron ile yapılan savaşta öldürüldü..

Gildor Inglorion :

(Sindarin diline göre) ; Yıldız Efendisi", Dorthonion'da Barahir'in on iki arkadaşından biri.
 
Gilmfin Çocukları :

Bknz: insanlar.

Gilthoniel :

(Sindarin diline göre) : Yıldız-yakıcısı", Varda'nın isimlerinden biri. Bkz. Elbereth, Elentâri, Tintalİe', Fanuiilos, Kar-beyazı.}

Ginei Yılları :

Coranar; Güneş'in yükselişinin ardından kullanılan zaman birimi..

Ginglith :

(Sindarin diline göre) ", Batı Beleriand'da Narog nehrine karışan bir nehir.

Gizli Ateş :

Kutsal Ruh; Ilûvatar'ın Yaratışı'na yaşam ve beden kazandıran kudret. Gizli Ateş, çok büyük olasılıkla Yok olmaz Alev ile aynıdır..

Gizli Krallık :

Doriach ve Gondolin'e verilen isim.

Glarung :

(Sindarin diline göre) ", Morgoth'un ejderlerinin ilki. Ejderlerin Bahası denir; Bragollach, Nirnaeth Arnoediad ve Nargothrond'un Yağmalannıasında savaştı; Tûrin'in ve Nienor'un üzerine büyüsünü yaydı; Cabeden-Aras'ta Tûrin tarafından öldürüldü. Büyük Solucan ve Morgoth'un Solucanı da denir.

Glingal :

(Sindarin diline göre) : Asılmış Alev", Gondolin'de Turgon'un yaptığı Laurelin'in görüntüsü.

Glirhuin :

(Sindarin diline göre) : Karanlığın Şarkısı", Brethil'ü bir ozan ve kâhin.

Glóredhel :

(Sindarin diline göre) ; Altın Elf, Dor-lömin'li Lorindol Hador'un kızı ve Galdor'un kız kardeşi; Brethil'li Haldir ile evlendi..

Glorfindel :

(Sindarin diline göre) : Altınsaçlı", Şehrin yağmalanmasından kaçarken Cirith Thoronarh'da bir Balrog ile dövüşerek ölen..

Gluindor :

(Sindarin diline göre) ", Nargothrond'lu Elf, Gelmir'in kardeşi; Angband'da esir edildi ama kaçtı; Tûrin'in kurtarılmasında Beleg'e yardım etti; Tûrin'i Nargothrond'a getirdi; Orodreth'in kızı Finduilas'ı sevdi; Tumhajad Savaşı'nda öldürüldü.

Gölgeli Denizler :

Belegaer'in kuzeye uzanan. Aman kıyılarının güneyine doğru olan kısmı. Gölgeli Denizler başlangıçta Ağaçlar'ın ışığının ulaşmaması yüzünden bir doğa olayıydı ama Ağaçlar'ın zehirlenişinin, Noldor isyanının ardından sersemletici puslar ve karamsarlaştırıcı karanlıklarla, Büyülü adalar donatılıp Valinor'un Saklaniji'mn bir parçası haline getirildi

Golodhrim :

Gondolinli anlamındadır.. (Sindarin diline göre) : Noldo halkı"; Noldor'un Sindarin karşılığı. (Quenya diline göre) Nol ( Sindarin diline göre): Golodh (çoğulu Gelydh) ve -rim çoğul ekidir. Bkz. Annon-in-Gelydh, Noldor Kapısı.

Gondolin :

(Sindarin diline göre) ; Saklı Kaya"; (bkz. Ondolindi). Kuşatan Dağlar tarafından çevrelenen Kral Turgon'un gizli şehri.

Gondolin'in Dış Kapısı :

Kaçış Yolu'nun kapılarından biri. Saklı Kapı da denir.

Gondolindrim :

(Sindarin diline göre) : Gondolin Halkı".

Gonnhirrim :

(Sindarin diline göre) : Taşın Efendileri", Cüceler tanımlamak için kullanılır.

Gorgoroth :

(Sindarin diline göre) :'Dehşet, sert" ,'Bknz. Ered Gorgoroth.

Gorlim :

(Sindarin diline göre) ", Mutsuz da denir; Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri. Karısı Eilinel'in bir'ğörüntüsü sayesinde tuzağa düşürüldü ve Barahir'in gizlenme yerini Sauron'a anlatır.

Gorthaur :

(Sindarin diline göre) : Korkutucu Nefret"; Sauron'un Sindarin ismi; Zalim diye de anılır.

Gorthol :

(Sindarin diline göre) : Korkutucu Miğfer", Dor-Cuarthol'un ülkesinde İki Reis'ten biri olarak Tûrin'in aldığı ad.

Gothmog :

Balrogların efendisi; Angband'ın yüksek reisi; Feanor'u, Fingon'u ve Ecthelion'u katletti, Ecthelion tarafından öldürüldü. [Onu koruyan kişisel Trol muhafızlarına sahiptir.] (Aynı isim Üçüncü Çağ'da Minas Morgui'un Muhafızı tarafından da kullanıldı; Kral'ın Dönüşü V-6)

Gri Elf dili :

Bkz. Sindarin.

Gri Elfler :

Sindar.

Gri Limanlar :

Bkz. Limanlar, Mithlond

Gri Pelerin :

Bkz. Singollo, Thingol.

Grond :

Morgorh'un büyük topuzu ki Fingolfin'le savaşırken onu kullanmıştır; "Ölüler Diyan'nın Çekici" de denir. Daha sonra Minas Tiridi Kapıları'na karşı kullanılan koçbaşına da bu isim verilmiştir.

Güçler Savaşı :

Yeni uyanan Elfleri korumak için Melkor ve Valar arasında yapıldı. Bu savaşın sonucunda Utumno yıkıldı ve Melkor'un Zincirlenişi gerçekleşti

Guilin :

(Sindarin diline göre) ; Uyanış Şarkısı", Gelmir ve Gwindor'un babası, Nargothrond'lu elf.
 
Gundor :

(Sindarin diline göre) ", Hador Lorindol'un küçük oğlu, Dor-lömin'in efendisi; Bragollach'da Eithel Sirion'da babasıyla birlikte öldürüldü.

Gunhang :
(Sindarin diline göre) : Ölüm Demiri", Nargothrond'da Tûrin için yeniden övülmesinin sonra Beleg'in kılıcı Anglachel'e verilen isim. Kılıç Tûrin tarafından ise Mormegil diye isimlendirildi.

- Cümle Kurma Terimleri

Gaer :

"Deniz veya Okyanus"

Gaur :

"Kurtadam"

Gil :

Eş anlamı "yıldız"

Girith :

"Ürpermek veya tırsmak"

Glin :

"Işık veya parıltı"

Golodh :

"Büyü veya Sihir"

Gond :

"Değerli taş veya mücevher"

Gor :

"Korku"

Groth :

"Ayrıntılı incelemek veya araştırmak"

Gul :

eş anlamı "Büyü veya Sihir"

Gurth :

"Ölüm veya ölmek"

Gwaith :

İnsan topluluğu

Gwath :

Eş anlamı "Gölge"

H Harfi

- Genel Tanımalar


Hadhodrond :

Khazad-dûm'un (Moria) Sindarin'deki ismi.

Hador :

"Ad: Parlak", Akınkafa = Lorindol veya Alttnsaçlt Hador da denir. Dor-lomin'in efendisi; Fingolfîn'in kulu; (Hûrin'in babası olan Galdor'un babası; Bragoüach'ta Eithel Sirion'da öldürüldü; Hador Hanedanı'na Edain'in Üçüncü Hanedanı denir.

Hal-haldir :

(Sindarin diline göre) " Genç denir; Dorchonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Haladin :

Beleriand'a giren İnsanların ikinci grubu; sonradan Hakth'in Halkı dendi, Brethil Ormanı'nda yaşadılar, Brethil'li İnsanlar da denir.

Haldad :

Thargelion'da Orkların saldırısına karşı halkını savunan Haladin lideri ve orada öldürüldü; Haleth Hanımı'nm babası.

Haldan :

(Sindarin diline göre) : Uzun Demirci", Haldar'ın oğlu; Haleth Hanımı'nın ölümünden sonra Haladin lideri.

Haldar :

Haldad'ın oğlu, Haleth Hamını'nın erkek kardeşi; babasıyla birlikte Thargelion'a yapılan bir Ork saldırısında öldürüldü.

Haldir :

(Sindarin diline göre) ; Uzun Gözcü", Brethil'li Halmir'in oğlu; Dor-lomin'ü Hador'un kızı Glöredhel ile evlendi; Nirnaeth Arnoediad'da öldürüldü..

Haleth :

Haleth Hanımı da denir; Thargelion'dan Sirion'un batısındaki topraklara kadar Haladin (ki yaptıkları sonucunda Haleth'in Halkı diye adlandırıldı) lideri.

Haleth'in Halkı :

Bkz: Haladin ve Haleth

Halmir :

(Sindarin diline göre) : Uzun Mücevher", Haladin Efendisi, Haldan'ın oğlu; Doriath'lı Beleg'le Dagor Bragollach'tan sonra Sirion Geçiti'nden güneye gelen Orklan yendi.

Handir :

Haldir ve Glöredhel'in oğlu. Topal Brandir'in babası; Haldir'in ölümünden sonra Haladin efendisi; Orklarla olan savaşta Brerhil'de öldürüldü.

Hareth :

(Quenya diline göre): Hanım", Brethil'li Halmir'in kızı; Dor-lömin'li Galdor ile evlendi. Hurin ve Huor'un annesi.

Hathol :

Lorindol Hador'un babası.

Haudh en Adven :

(Sindarin diline göre) : Hanım Höyüğü", Brethil Ormanı'nda Haleth'in gömüldüğü höyük.

Haudh-en-Dengin :

(Sindarin diline göre) : Katledilenler Höyüğü", Nirnaeth Arnoediad'da ölen Elflerin ve İnsanların bedenlerinin yığılarak yapılan, Anfauglith düzlüğündeki tepe

Haudh-en-Elleth :

(Sindarin diline göre) : Elfkızının Höyüğü", Teiglin Geçişleri'nin yanında Finduilas'ın gömüldüğü höyük.

Haudh-en-Nirnaeth :

(Sindarin diline göre) ; Gözyaşları Höyüğü", Haudh-en-Dengin'in başka bir adı.

Hekvorn :

(Sindarin diline göre) : Kara Cam", Caranthir'in yaşadığı, Thargelion'un kuzeyinde Rerir Dağı'nın altında bir göl.

Helcar :

(Quenya diline göre): Buz-soğuğu", Orta Dünya'nın kuzey doğusundaki İç Deniz; orada daha önce llluin'in yükseldiği dağ bulunuyordu; Elflerin ilk kez uyandığı Cuivienen gölü, bu denizde bir koy olarak anlatılır.

Helcaraxë :

(Quenya diline göre); Buz-dişleri", Araman ve Orta Dünya arasındaki boğaz; ayrıca Gıcırdayan Buz diye de isimlendirilir.

Helluin :

(Quenya diline göre): Buz mavisi". Mavi bir yıldız; Sirius yıldızı.

Hi'ni Iluvatar :

(Quenya diline göre) Iluvatar'ın Çocukları.

Hildor :

(Quenya diline göre); Takipçiler"; Iluvatar'ın Genç Çocukları, İnsanların Elf dilindeki adı.

Hildórien :

(Quenya diline göre): Hildor ülkesi", İnsanların (Hildor) ilk kez uyandığı Orta Dünya'nın doğusundaki ülke.

Himlad :

(Sindarin diline göre) Serin Düzlük", Aglon Geçiti'nin güneyinde Celegorm ve Curufin'in yerleştiği bölge.

Himring :

(Sindarin diline göre) : Serin-soğuk", Üzerinde Maedhros'un kalesinin olduğu Maglor Boşluğu'nun batısındaki büyük tepe; metinde "Daimsoğuk" diye çevrildi.

Hirilorn :

(Sindarin diline göre) : Hanım Ağacı", Luthien'in hapsedildiği, Doriath'daki üç gövdeli büyük kayın ağacı.

Hisilome :

(Quenya diline göre): Puslar Ülkesi"; Hithlum.

Hithaeglir :

"Sindarin; Puslu Zirveler Hattı": Puslu Dağlar veya Pus Dağları.

Hithlum :

(Sindarin diline göre) : Pus Ülkesi", doğuda ve güneyde Ered Wethrin, batıda Ered Lomin ile sınırlanan bölge; Bkz. Hısilâme.

Huan :

(Sindarin diline göre) : Büyük Köpek", Orome'nin Celegorm'a verdiği Valinor'un büyük kurt köpeği; Beren ve Lûchien ile dost olup onlara yardım etti; Carcharoth tarafından öldürüldü.

Hüküm Çemberi :

Bkz. Máhanaxar.

Hunthor :

(Sindarin diline göre) " Brethil'ii bir Haiadin; Cabed-en-Aras'ta Glaurung'a yapıyan saldırıda Tûrin'e eşlik etti ve başına düşen bir kaya sonucunda öldü..

Huor :

(Sindarin diline göre) " Dor-lomin'li Galdor'un oğlu; Rian'm kocası ve Tuor'un babası; kardeşi Hurin ile Gondolin'e gitti; Nirnaeth Arnoediad'da öldürüldü.

Hurin :

(Sindarin diline göre) ", Thalion, "Metin", "Güçlü" diye de anılır. Dor-lömin'li Galdor'un oğlu, Morwen'in kocasi, Türin ve Nienor'un babası; Dor-lomin'in efendisi, Fingon'un kulu. Kardeşi Huor'la Gondolin'e gitti; Nirneath Arnoediad'da Morgoth tarafından esir edildi; uzun yıllar boyunca Thangorodrim üzerinde oturtuldu; bırakılmasının ardından Nargothrond'da Mîm'i öldürdü ve Nauglamîr'i Kral Thingol'e getirdi.

Hyarmentir :

(Quenya diline göre): Güneyin Gözcüsü", Valinor'un güneyindeki en yüksek dağlar.

- Cümle Kurma Terimleri

Haira :

sıfat "uzak"

Halla :

sıfat "uzun"

Harma :

isim "define"

Harna- :

eylem "yaralamak"

Harya- :

eylem "sahip olmak"

Haudh :

Eş anlamı " Tümsek veya Tepecik"

Hen (hend-) :

isim "göz"

Heru :

"Efendi kral veya lord"

Him :

"Soğukkanlı, küstah "

Hini :

"Çocuklar"

Hir- :

eylem "bulmak"

Hith :

"Sis veya Duman"

Hlar- :

eylem "duymak"

Hosta- :

eylem "toplamak, bir araya getirmek"

Hoth :

"Kalabalık, sürü"

Hrávë :

isim "et"

Hrívë :

isim "kış"

Hroa :

isim "vücut"

Hyarmen :

isim "güney"

Hyarya :

sıfat "sol"

I – İ Harfi

Genel Tanımlamalar


İç Denizler :

Ekkaia'nın tersine; Orta Dünya'nın iç denizleri ve Belegaer'in kıyılarına yakın olan suları..

Idril :

(Sindarin diline göre) : Kıvılcımlanan Parlaklık", Turgon ve Elenwe'nin kızı (tek çocuğu); Tuor'un karısı, Earendil'in annesi ki onunla birlikte Gondolin'den kaçarak Sirion deltasına kaçtı; oradan da Tuor'la birlikte geriye dönmemek üzere Batı'ya yelken açtılar. Celebrindal 'Gümüşayak' diye de anılır.

Ihi :

Ufacık Cüce, Mîm'in oğullarından biri.

İki Reis :

Tûrin ve Beleg. Talath Dirnen'in İki Reisi olarak da söylenir.

İki Soy :

Elfler ve İnsanlar.

İkinci doğanlar :

Ilûvatar'ın Genç Çocukları, İnsanlar..

İlk Çağ :

Orta Dünya'nın kaydedilmiş çağlarının ilki. Arda'nın tamamlanmasıyla ya da Elflerin uyanışıyla başlıyor. Güçler Savaşı ve Büyük Yolculuk dışında başlangıç dönemlerine dair çok fazla bilgi yoktur. Ulu Savaş'ın ardından Morgoch'un Eâ'dan(evrenden) sürülmesiyle sona erdi. Aynı zamanda Eski Günler ya da Eıi eski Günler diye de bilinir.

İlk Doğanlar :

iluvatarın ilk çocukları Bknz: Elfler

İlk Gün :

İki Ağaç'ın ilk kez çiçeklenip solması..

İlk Savaş :

Eâ'da(evrende) Valar ve Melkor arasındaki ilk çekişme. Melkor, Valar'ın Arda'yı tamamlamasına engel oluyordu ve Tulkas'ın gelişiyle kaçtı. Bu arada tasarlanandan farklı olsa da Arda şekillendi.

illuin :
(Quenya diline göre): Mavi yıldız", Aule tarafından yapılan "Valar lambalarından biri. illuin Orta Dünya'nm kuzey kısmına dikildi ve Melkor tarafından yıkılmasının ardından yerinde Helcar İç Denizi oluştu.

Ilmarë  - İlmare :

(Quenya diline göre); Yıldız Evi", Bir Maia, Varda'nın hizmetçisi. Kayıp Öyküler kitabında ki ismi “Erinti” ve varda’nın kızı “Lady of Tol Eressëa” olarak bilinir..

Ilmarin :

(Quenya diline göre): Yüce Göklerin Konağı", Manwe ve "Varda'nın Taniqueti!'in zirvesinde bulunan konağının adı.

Ilmen :

(Quenya diline göre): Yıldızların Bölgesi", Gökyüzünün üstleri, yıldızların bulunduğu yer.

Ilúvatar :

(Quenya diline göre): Herkesin Babası", Eru.

Ilûvatar'ın Çocukları :

Aynı zamanda Eru'm/n Çocukları; Hini llûvataro ve Eruhîni sözcüklerinin dilimizdeki karşılığı; İlk doğanlar ve Takipçiler, Elfler (Ilûvatar'ın İlk Çocukları) ve insanlar (Ilûvatar'ın Genç Çocukları). Aynı zamanda Çocuklar, Yeryüzü'nün Çocukları, Dünya'nın Çocuklarıdır. İki Soy diye de isimlendirilirler.

Ilûvatar'ın Görüntüsü :

Ainulinclale'in görsel hali. Ilûvatar tarafından Ainur'a yaptıkları müziğin doğasını göstermek için yaratıldı. Her Ainu, Müzik'in yalnızca kendi yaptığı bölümünü biliyordu, sadece Görüntü'nün içinde Ea'nın(evren) bütün dokusunu kavrayabildiler. Görüntü üzerine bildikleri çok önemliydi, çünkü onların Arda'yı şekillendirirken yaptıkları şeylere yön verdi. Pek çok Ainu, bu görüntüyü sevdiği için Ilûvatar, onları içine göndererek Eâ'yı yaratır. Üçüncü Çağ'ın bitiminde önce Görüntü'nün kesildiği söylenir

Imlach :

(Sindarin diline göre) : Yıldızların Sıçrayan Alevi", Amlach'ın babası.

Imlad :

(Sindarin diline göre) : Yarığın Derin Vadisi"; Puslu Dağlar'm üzerinde Elrond'un yaşadığı vadi; Yarmavadi ya da Ayrıkvadi.

Indis :

(Quenya diline göre)", Bir Vanya, ]ngwe'nin yakın akrabası; Finwe'nin ikinci karısı, Fingolfin ve Finarfin'in annesi.

Ingiue :

(Quenya diline göre)", Elflerin Cuivienen'den batıya yaptıkları üç yolculukta ilk topluluğun, Vanyar'ın lideri. Aman'da Taniquetil'de oturdu ve tüm Elflerin Yüce Kralı olarak kabul edilir.

İnsanlar :

Bkz. Atanı, lluvatar'tn Çocukları, Doğu dölleri, Sonra gelenler, Hildon, Edain, Apanönar, Ptrimar, Engwar. Gaspediciler, Yabancılar, Esrarlılar, Kendinden Lanetli, Beceriksizler, Gece Korkakları ve Güneş'in Çocukları da denir. [Güneş'in ilk yükselişiyle Hildorien'de uyandılar. Tarihlerinin başlangıcı Melkor tarafından karartıldığı için pek bilinmez. îlk Çağ'da Eldar tarafından Edain (Quenya diline göre; Atani) ve Doğudölleri olarak ikiye ayrılırlar..

İnsanların Babaları :

Bkz. Edain.

İnsanların Egemenliği :

Dördüncü Çağ; Elfler ve Cücelerin zayıflayıp, İnsanların Arda'ya hâkim duruma gelmeleri. Egemenlik, Üç Yüzük'ün gücünü kaybedişi ve koruyucularının denizin ötesine yelken açmasıyla başlar..

İnsanların Üç Hanedanı :

Bkz. Edain

Irmo :

(Quenya diline göre): Arzulatıcı, Arzunun Efendisi"; Genellikle yaşadığı yerin adı olan "Lûrien" diye çağrılan Valâ'nın gerçek adı.

Işığın Elfleri :

Bkz: Calaquendi.

Işık :

Karanlık'ın ya da Gölge'nin karşıtı. Ilûvatar'ın varlığı, onun iradesinin ya da yarattıklarının güzelliğinin onaylanması, özellikle İki Ağaç'ta..

Işık Geçiti :

Bkz: Calacirya

Işıksızlık :

Ungoliant'ın kudreti ve ürettiği şey; bütün ışığı yutup yok eden nüfuz edilemez bir karanlık. Ungoliant'ın Bulutu, Gölge ve Karanlık da denir.

Isil :

(Quenya diline göre): gümüşi parıltı"; Ay. (Sindarine göre): Ith

Istari :

(Quenya diline göre)" Büyücüler. Bkz. Curunir, Saruman; Mithrandir, Gandalf, Olârin; Radagast.

Ivrin :

Ered Wethrin'in eteklerindeki, Narog nehrinin doğduğu gölcükler ve çağlayanlar. Bkz. Eithel Ivrin.

Cümle Kurma Terimleri

ia :

"Boş veya boşluk"

iant :

eş anlamı "Köprü"

iath :

"Demir veya tahta Parmaklık"

iaur :

"Eski veya Yaşlı"

iluve :

"Tamamı bütün, tüm, hepsi"

ilya :

isim/sıfat "her, tüm".Tekil bir isimden sonta, ilya "her", ör: ilya Elda "her Elf", ama ilya tek başına "tüm". anlamına gelir.. Çoğul isimden önce, ilya "tüm"; bir sıfat olur, ilyë haline geçer, ör: ilyë tier "tüm patikalar" (Namárië)

imbë :

edat "arasında"

inyë :

"ben"

írë :

bağlaç "zaman" (saat anlamında değil. “Araba geldiği zaman” şeklindeki 2. anlamı)

Isil :

isim "Ay"

ista- :

eylem "bilmek". Kuraldışı geçmiş zamanda "sintë. "

J Harfi

(Hazırlanma aşamasında)


K Harfi

- Genel Tanımlamalar


Kaçış yolu : [?] 

Büyük olasılıkla Gondolin'in ilk ana girişi. Kemerli bir kapıdan girilen Kuru nehrin yatağını izleyerek Tumladen vadisine ulaşan yeraltı geçiti. Görünüşte Turgon.ve Gondolindrim tarafından yapılan Saklı Yol, Kaçış Yolu ile özdeş olabilir ya da olmayabilir. Kuru Nehir'in kaynağının yanından başlayan Saklı Yol'un, ilk kontrol noktası Saklı Koruma tarafından korunan Dış Kapı'dır.Onun ardından Yedi Kapı ile korunan (bunların biri Dış Kapı olabilir) Orfalch Echot' gelir ve Tumladen'e ulaşılır..

Kadersizlik Taşı :

Tıirin'in gömü tepeciğinin üzerine dikilen geniş gri taş. Üzerinde önce onun ve kız kardeşinin adları kazıldı. Daha sonra Hurin tarafından karısının adı da adı eklenecekti. Brethil'li Glirhuin'in kehanetine uygun olarak asla yıkılıp yok olmadı ve Beleriand'ın yıkılmasının ardından Tol Morwen adasının merkezi haline geldi..

Kadim Karanlık :

Bkz: Boşluk

Kar beyazı :

Fanuilos'un dilimize çevirisi. Orta Dünya Elflerine kar kadar Beyaz bir ışık şeklinde görünüşünü yüzünden Varda'ya verilen bir isim..

Kara El :

Morgoth'un etkisi ve kudreti. Zaman içinde Sauron'u ve Yüzük'ü taktığı elini anlatmak için kulanıldı..

Kara Kılıç :

Bkz: Mormegil.

Karanlğın Duvarları :

Aynı zamanda Dünyanın Duvarları da denir..

Karanlığın Kapıları :

Ea (evren) ile Boşluk arasındaki Dünya'nın Duvarları üzerinde bulunan kapı. İlk Çag'ın sonunda Morgoth, buradan dışarıya atılmıştır..

Karanlık :

Kötülüğün büyüklüğü, etkisi ve doğası. Ilûvatâr'ın Işığı'nın yokluğu ya da reddedilmesi. Kötülüğün egemenliği. Bokluk. Görüntü'nün kesilişiyle kavranan ve Melkor tarafından kötülüğün aracı olarak kullanılan Ilüvatar'ın yokluğu. Ungoliant'ın Işıksızlığı. Bu, kavram genelde Melkor'un ve hizmetkârı Sauron'un kudretini ve etkisini tanımlamak için kullanılır.

Karanlık Düşman :

Morgoth. Dünya'nın "Karanlık Düşmanı" da denir

Karanlık Efendi :

Morgoth'u (melkor) tanımlar; sonra da Sauron'u..

Karanlık Elf :

Eöl'ün lakabı.:

Karanlık Elfler :

Aman dilinde. Büyük Deniz'i geçmeyen tüm Elfler, Karanlık Elflerdir (Moriquendt). Caranthir, Aman'da bulunduğu "ve Moriquendi arasında sayılmadığı" halde Thingol'e Karanlık Elf diye seslendiğinde amacı onu utandırmaktı. Ama Noldor Sürgünü döneminde Noldor ve Sindar'ın yanında Orta Dünya Elfleri için de sık sık kullanıldı; ve sonra Avari'ye eşitlendi. Sindar halkından olan Eöl'ün Karanlık Elf unvanı da farklıdır ama Turgon şüphesiz Eöl'ün Moriquendı olduğunu anlatmak istemişti..

Kartallar :

Manwe ve Yavanna tarafından yaratıldılar; kuşların en soyluları ve görkemlileri; Çocuklar'ın uyanışının önce Âelvar'ın efendileri sayılırlar..

Kederin Hikâyesi :

Nami Hîn Húrin başka bir adı..

Kel Tepe :

Bkz: Amon Rûdh

Kelvar :

(Quenya diline göre); hareket edenler", Yavanna'nın özeni altında yaşayan, Ilûvatar'm Çocukları, Entler ve Cüceler dışındaki, hayvan türlerinin tümünü anlatan bir sözcük.

Kementâri :

(Quenya diline göre): Dünya'nın Kraliçesi", Yavanna'ya verilen isimlerden biri.

Khazâd :

(Khuzdul cüce diline göre), Cücelerin kendi dillerinde "Khuzdıd" kendilerine verdikleri isim. [Sindarin diline göre) Hadhod
 
Khazad-dûm :

(Khuzdul cüce diline göre): Cüce konakları", Durin soyundan gelen Cücelerin Puslu Dağlar'daki büyük konakları. (Bkz. Hadhodrond, Moria, Khazâd). "Düm" muhtemelen 'çukurlar, salonlar, konaklar' anlamında bir çoğul ya da topluluk eki

Khîm :

Ufacık Cüce Mîm'in oğlu, Tûrin'in haydut grubundan birisi tarafından oklanarak öldürüldü..

Khuzdul :

"Cüce dili". [Aule tarafından ilk uyanışlarında öğretilen dil. Cücelerin dışında çok az kişi onu öğrenebilmiştir.]

Koca kasaba :

Bekgosl'un çevirisi; "büyük kale".

Korkunç Ki :

Glaurung'un Batı Belerland'a saldırdığı, Tumhalad Savaşı'nın ardından Nargothrond'un düşdüğü Tuor'un Nevrast'a ve Gondolin'e ulaştığı İlk Çağ'ın 496. yılında erken gelip uzun süren kış.

Korunan Diyar :

"Valinot. Konman Düzlük : Bkz: Talath Dimen.

Küçük Gelion : 

Gelion nehtinin kollarından küçük olanı. Himring civarında doğar ve Büyük Gelion ile birleşerek Gelion'u oluşturana dek güneydoğuya doğu akar.

Küçük Krallık :

Arda.

Kugidinuim :

Bkz: Alqualondë. Kuru Nehir. [Büyük olasılıkla çok eskiden Echoriarh'dan çıkıp Sirion'a bağlanan bir nehirdi; Gondolin'e girişi sağlayan en önemli yeraltı nehir yatağı..

Kuşatan Dağlar :

Bkz: Echoriath.

Kuşatan Deniz :

Bkz: Ukkaia.

Kutlu Diyar :

Bkz: Aman.

Kutsal Olanlar :

Bkz: Ainur.

Kuzeyin Kehaneti :

Bkz: Noldor Kadersîzliği

- Cümle Kurma Terimleri

Kal veya gal :

"Parlamak veya ışıldamak"

Kano :

"Komutan"

Kel :

"Uzağa gitmek veya uzak bir yere gitmek"

Kemen :

"Dünya"

Khelek :

"Buz"

Khil :

"İzlemek"

Kir :

"kesmek, bölmek veya parçalamak"

L Harfi - Genel Tanımlamalar

Lant Iaur :

(Sindarin diline göre) : Eski Köprü", Doriath'ın kuzey sınırında, kadim yol üzerinde bulunan Esgalduin üzerindeki taş köprü; ayrıca Esgaldtıin Köprüsü de denir. [Noldor'un Beleriand'a dönüşünden yıllar önce, büyük olasılıkla Cüceler tarafından inşa edilmiştir]

Ladros :

(Sindarin diline göre) : Köpük Diyarı", Noldor Kralları tarafından Beor Hanedanı İnsanlarına yurt olarak verilen Dorthonion'un kuzeydoğusunda uzanan topraklar..

Laer Cú Beleg :

(Sindarin diline göre) ; Büyük Yay'ın Şarkısı", Tûrin tarafından Cûthalion Beleg'in anısına, Eithel Ivrin'de yazıldı..

Laiquendi :

(Quenya diline göre): Yeşil Elfler", Denethor'un ölümünün ardından Ossiriand'da dağınık bir şekilde ve efendisiz olarak gizlenerek yaşamayı sürdüren Nandor halkından geride kalanlar. Yeşiller giyinir, ağaç işlerinden çok iyi anlarlardı. En sevdikleri silah oktur. Yeşil Elfler de denir.

Lalaith :

(Sindarin diline göre) ; Gülüş", Hurin ve Morwen'in çocuk yaşta salgın hastalık sonucunda ölen kızları. (Lalaith Urwen tam adı)

Lammoth :

(Sindarin diline göre) : Büyük Yankı", Drengist Haliçi'nin kuzeyindeki bölge, Ungoliant'la mücadelesinde Morgoth'un çığlığının yankılarının duyulmasının ardından bu isimle adlandırıldı. Büyük Yankı da denir..

Lanthir Lamath :

(Sindarin diline göre) : Yahkıyan Sesler Çağlayanı"; Dior'un Ossiriand'daki yaşadığı ve kızı "Yıldız serpintisi" Elwing'in isimlendirdiği yer..

Laurelin :

(Quenya diline göre)-. Altın'ın Şarkısı'; Valinor'un İki Ağacı'nın genç olanı. Aynı zamanda Culürien, Malinalda, Altın Ağaç, Altın Ağacı ve başka isimlerle de anılır. Ungoliant tarafından zehirlendikten sonra güneşin yapımında kullanıldı..

Légalen :

(Sindarin diline göre) ", Ossiriand'da Gelion'a akan nehirlerin kuzeyden üçüncüsü..

Leithan Destanı :

Silmarillion'daki nesir hikâyenin çıkarıldığı Beren ve Lûthien'in hayatları hakkında uzun bir destan. Leithian, dilimize "Esaretten Kurtuluş" olarak çevrilmiştir.

Lembas :

(Sindarin diline göre) : Yol-azığı", Elflerin uzun yolculukları için yanlarına aldıkları uzun süre taze kalabilen ve doyurucu yiyecek. İlk hali, lenmnhass "yolculuk-ekmeği"nden; (Quenya diline göre): coimas "hayat ekmeği".

Lenue :

(Quenya diline göre)"; Cuivienen'den batıya yapılan yolculukta, Puslu Dağlar'ı geçmeyi reddeden ve yanında sürükledikleriyle Nandor halkını oluşturan Elf lideri; Denethor'un babası.

Limanlar :

Beleriand'ın kıyısındaki Brithombar ve Eglarest.. İlk Çağ'ın sonunda Sirion Limanları. Lhûn Körfezi'ndeki Gri Limanlar (Mühlond). Alqualonde, Kuğuların Limanı veya Kuğulimanı, kısaca Liman da denir.

Linaetven :

(Sindarin diline göre) : Kuşların Gölü ; Nevrast'taki büyük göl.

Lindar :

(Quenya diline göre): Şarkıcılar" Teleri halkının tarafından kendilerini tanımlanamak için kullanılan isim.

Lindon :

(Quenya diline göre): Mağrur Şarkı", İlk Çağ'da Ossirjand'a verilen isim. İlk Çağ'ın Sonundaki karışıklıkların ardından Lindon ismi, hâlâ Deniz'ln üzerinde kalan Mavi Dağlar'ın batısındaki topraklar için kullanıldı..

Lómion :

(Quenya diline göre): Altın Yıldızların Gölü", Valinor'da, Lorien bahçelerinin içinde bir göl. Valie Este'nin gündüzleri oradadır ve adanın üstünde uyur..

Lómiondi :

(Quenya diline göre); Alacakaranlık şarkıcıları" Bülbül.

Lorgan :

Nirnaeth Arnoediad'dan sonra Hithlum'daki Doğu döllerinin reisi, ki Tuor'u esir etmiştir.

Lórien :

(Quenya diline göre); Altın", Genellikle Lorien diye çağrılan Vala îrmo'nun bahçelerinin ve yaşadığı yerin ismi. Silvan elfleri'nin, anduin nehrinin batı kıyılarında yaşadıkları ormanlık krallık..

Lórindol :

(Sindarin diline göre) : Altınkafa", Bkz. Hador.

Losgar :

(Sindarin diline göre) ; Kızıl Kar", Feanor tarafından Drengist Haliçi'nde Teleri gemilerinin yakıldığı ve yangının uzaklardan kızıl renkte görüldüğü yer.

Löthlen :

(Sindarin diline göre) Geniş ve boş", Maedhros Sınırlan'nın kuzeyindeki büyük düzlük.

Luinil :

(Quenya diline göre): Mavi Yıldız", Mavi bir ışıkla parlayan bir yıldız.

Lumbar :

(Quenya diline göre): Gölge evi". Bir yıldızın adı.

Lúthien :

(Sindarin diline göre) : Ağacın çiçeği, çiçeklenen", Kral Thingol ve Maia Melian'ın kızı; Silmaril Macerası'nın tamamlanmasının ve Beren'in ölümünün ardından ölümlü olmayı, onun kaderini paylaşmayı seçti. Bkz: Tinúviel

- Cümle Kurma Terimleri

Lá :

Birinci anlamı "değil". İkinci anlamı edat görevinde "ötedeki"

Lad :

"Vadi veya düzlük"

Laita-  :

eylem "kutsamak"

Lala-  :

eylem "gülmek"

Laman (lamn-) :

isim "hayvan" (basitçe "laman")

Lambë :

Dil (= türkçe, ingilizce gibi; vücudun parçası olan "dil" lamba)

Lanta- :

eylem "düşmek"

Laure :

Eş anlamı "Altın"

Le :

"siz" (çoğul veya "saygılı" tekil)

Lelya- :

eylem "gitmek, seyahat etmek",kural dışı geçmiş zamanda lendë, geçmiş " [e]lendië "

Lempë :

sayı "beş"; lempëa, "beşinci"

Lerta- :

eylem "olası olmak, yapabilmek"

Lerya :

eylem "serbest bırakmak"

Lhach :

"Sıçrayan ateş"

Lië :

isim "halk"

M harfi - Genel Tanımlamalar
Maedhros :

(Sindarin diline göre) ", Feanor'un en büyük oğlu. Uzun denir; Thangorodrim'den Fingon tarafından kurtarıldı; Hiraring ve civarındaki toprakları yönetti; Nirnaeth Arnoediad'da yıkılan Maedhros Birliği'ni oluşturdu; İlk Çag'ın sonunda Silmaril'lerden birini ele geçirdi ve bu onun ölümünü sağladı.

Maedhros Birliği :

Maedhros tarafından Morgoth'a saldırmak için kurulan askeri ittifak. Ama Feanor'un Yemini'nin doğurduğu pek çok kötülük için Eldar'ın bir bölümü bu ittifaka katılmayacak ve zayıf doğarak amacına ulaşamayacaktı. Maedhros iki ordu oluşturdu. Birincisi Fingon'un yönettiği batı ordusu: Hithlum'lu Noldor, Dor-lömin'li İnsanların 3- Hanedanı, Haladin halkı, bir grup Falathrim, küçük bir grup Nargothrond'lu, Doriath'lı Beleg ile Mablung ve Turgon'un yönetiminde Gondolin ordusu, ikinci ordu, doğu ordusu: Feanor oğullan, Nogrod ve Belegost Cüceleri ve Doğu döllerinden oluşuyordu. Nirnaeth Arnoediad savaşı yapıldı ve Doğu döllerinin bir bölümünün ihanetiyle Noldor'un tüm ümitleriyle birlikte Maedhros Birliği çöktü..

Maedhros Sınırı :

Gelion nehrini besleyen kaynakların kuzeyine uzanan korunmasız topraklar.Doğu Beleriand'a yapılabilecek bir saldırıya karşı Maedhros ve kardeşleri tarafından korundu; ellerinde tutuldu; ayrıca Doğu Sınırı da denir.

Maeglin :

(Sindarin diline göre) : Keskin Bakış", Eöl'ün ve Turgon'un kız kardeşi Aredhel'in oğlu; Nan Elmoth'da doğdu; Gondolin'de yüceldi ve ama sonra giriş yollarını Morgoth'a açıkladı; Tuor tarafından şehrin yağmalanmasında öldürüldü..

Magim Boşluğu :

Kuzey'e karşı savunma tepelerinin olmadığı, Gelion'un kuzey kolları arasındaki bölge.

Maglor :

(Sindarin diline göre) : Altın El", Feanor'un ikinci oğlu, büyük bir şarkıcı ve ozan; Maglor Geçiri denilen topraklan yönetti; İlk Çağ'ın sonunda Maedhros'la birlikte Orta Dünya'da kalan iki Silmaril'den birini ele geçirdi ve Deniz'e fırlattı.

Magor :

(Sindarin diline göre) : Korkutucu El", Malach'ın oğlu; Ban Beleriand'a giren Marach'ı izleyen İnsanların lideri.

Mahal :

(Khuzdul cüce diline göre), Cüceler tarafından Aule'ye verilen isim.

Mâhanaxar :

(Quenya diline göre)", Valar'ın divan kurduklarında oturdukları tahtların yerleştirildiği, Valmar kapılarının dışındaki Hüküm Çemberi.

Mahrum Edilenler :

Feanor Hanedanı. Çünkü önce Silmaril'lerden mahrum kaldılar, sonra Aman'ın mutluluğundan, ardından Noldor'un Yüce Kralı unvanından, sonunda da onur ve iffetlerinden..

Mahtan :

(Quenya diline göre)", Noldor'un en büyük demircisi; Feanor'un karısı Nerdanel'in babası.

Maia :

Maialar Bknz: Eönwë · Ilmarë · Ossë · Uinen · Salmar · Sauron · Melian · Arien · Tilion · Wizards · Saruman (Curunír) · Gandalf (Olórin) · Radagast (Aiwendil) · Mavi Büyücüler · Balrogs · Gothmog · Durin’in felaketi “Balrog” Not: Tam sayısı belli değildir.

Maiar :

(Quenya diline göre)", Valar'dan daha düşük dereceleri Ainur; tekili Maia..

Malach :

(Sindarin diline göre) : Sıçrayan Alevin Eli", Marach'ın oğlu;.Elf dilindeki adı Aradan.

Malduin :

(Sindarin diline göre) : Sarı ya da Altın nehir", Teiglin'e bağlanan nehirlerden biri.

Malign :

(Sindarin diline göre) : Ağır Elli" Doriath'lı Elf, Thingol'ün reislerinin lideri, Tûrin'in dostu; Kutrun Avlanışı'na katıldı; Menegroth'da Nauglamfr'i korurken Cüceler tarafından öldürüldü.

Malinalde :

(Quenya diline göre): Altın Ağaç", Laurelin'in başka bir adı.

Mandos :

(Quenya diline göre); Hapsediliş, Güçlü Zindan"; Nadiren kullanılsa da haklı olarak Yargıç, 'Nâmo', diye çağrılan Vala'nın Aman'da yaşadığı yerin adı; ve genellikle Mandos olarak çağrılır..

Manwë :

Matti yada Manwë Súlimo olarak geçer.: (Quenya diline göre): Kutlu, İyi, Saf, [Ainur'un en soylusu ve Aratar'ın en kudretlisi. Melkor'un kardeşi ve Varda'nın kocası. Eru'nun en sevdiği ve düşüncelerini en iyi anlayan Ainu. Arda Kralı ve Valar Efendisi olarak divanları yönetti. Tahtı Taniquetirin zirvesindeki Ilmarin'dedir ve oradan tüm düyayı izler. Eldar arasında en çok Vanyar'ı sever ve şiirden zevk alır. Arda'nın Nefesi, Sûlimo, Eski Kral ve Arda'nın Hükümdarı diye de çağrılır.]

Maraih :

Beleriand'a giren üçüncü İnsan topluluğunun lideri; Lorindol Hador'un atası.

Matem Yılı :

Nirnaeth Arnoediad'ın öldüğü yıl..

Mavi Dağlar :

Bkz: Ered Luin, Ered Lindon.

Melian :

(Sindarin diline göre) ; Sevgili armağan (Quenya diline göre); Melyanna]", Valinor'u terk edip Orta Dünya'ya gelen bir Maia; zaman içinde Doriath'da Kral Thingol'un kraliçesi oldu, kötülüğün girmemesi için bölgenin etrafına sihirli bir kuşak yerleştirdi, Melian Kuşağı; Lüthien'in annesi, Elrond ve Elros'un ana tarafından atası.

Melian Kuşağı :

Region, Neldoreth, Nivrim ve Aelin-uial'ın bir bölümünü kapsayan büyülü engel. Morgoth'un Orta Dünya'ya dönüşünün ardından Melian tarafından kötülüklerin Doriath girmesini izinsiz girmesini engellemek için yaratıldı. Thingol'un ölümünün ardından Melian'ın deniz'in ötesine gitmesiyle de bozuldu. Ayakta durduğu yüzyıllar süresinde sadece Beren ve Carcharoth (yuttuğu Silmaril'in kudretiyle) tarafından iki kez aşılabildi.

Melkor :

(Quenya diline göre): Güç içinde yükselen", Büyük asi Vala'nın Quenya adı, başlangıçta Ainur'un en güçlüsüyken zamanla kötülüğün yaratıcısı haline geldi; daha sonra Morgoth, Bauglir, Karanlık Efendi, Dilıman vs. diye adlandırıldı. Melkor'un (Sindarin diline göre) adı "Belegûr" diye geçer ama asla kullanılmadı, kasten değiştirilen Belegurth, "Büyük Ölüm" biçimi dışında. Silmaril'lerin zorla alınmasının ardından Morgoth denildi. Ulu Savaş'ın ardından yakalanarak Valar tarafından Ea'nın(evrenin) dışına Boşluk'a atıldı.

Melkor'un Zincirlenmesi :

[Güçler Savaşının ardından Melkor'un Angainor ile zincirlenip Mandos'un salonlarında üç çağ boyunca kalması. Bu dönem kabaca Valinor'un Doruk Dönemi'ni oluşturur.]

Menegroth :

(Sindarin diline göre) : Bin Mağara", Thingol ve Melian'ın, Doriath'ta Esgalduin nehrindeki gizli salonları.

Menelvagor :

(Quenya diline göre): Gökyüzü'nün kıhçeri", Orion takımyıldızı.

Menet : 

(Quenya diline göre) ve (Sindarin diline göre), Arda'nın Gökleri.

Mereth Aderthad :

(Sindarin diline göre) ; Yeniden Birleşme ziyafeti"; Ivrin gölcükleri yakınında Fingolfin'in düzenlediği ziyafet..

Miğfer ve Yay :

Talath Dirnen'in İki Reisi'nden biri olarak Tûrin'e verilen isim. Yay ise Beleg'i belirtir.

Mildrid :

(Quenya diline göre); Kıvılcımlanan Mücevher", Finvi'e'nin ilk karısı, Feanor'un annesi; onun doğumunun ardından öldü. Ellerinin yeteneği yüzünden Serinde diye anılır.

Mîm :

Tûrin'in haydut grubuyla birlikte Amon Rûdh'daki evine (Bar-en- Danwedh) sığındığı ve onları Orklara ihbar eden Ufacık Cüce; Nargothrond'da Hurin tarafından öldürüldü. Son Ufacık Cüce.

Minas Tirith :

(Sindarin diline göre) :, Muhafız Kulesi", Tol Sirion'da Finrod tarafından yükseltildi; Bkz: Tol-in-Gaurloth. Finrod, Nagrothrond'a yerleşince yönetimini kardeşi Orodreth'e bıraktı. Sirion'un Geçidi'nin ana savunma noktası. Bragollach'ın bir süre sonrasında Sauron'un eline geçti. Daha sonra da Lûrhien tarafından yıkıldı. Uzun yıllar sonra Minas Arnor'a bu isim yeniden verildi.

Mindep :

(Sindarin diline göre) ", Dimbar ve Neldoreth Ormanı arasındaki nehir, Sirion'un kollarından biri.

Mindon Eldaliéva :

(Quenya diline göre); Eldalie'nin Mağrur Kulesi", Ingwe'nin Tirion şehrindeki kulesi; kısaca Mindon.

Míriel :

(Quenya diline göre) "Kıvılcımlanan Mücevher" olarak geçer. Finwe nin ilk karısı, feanor un annesi: onun doğumunun ardından ölmüştür. Ellerinin yeteneği ona bu unvanı kazandırmıştır. "Nakışçı" diye anılır.

Misafirler :

Ölerek Arda'yı terk ettikleri için Elflerln İnsanlara verdiği isim.

Mithlond :

(Sindarin diline göre) ; Gri Liman", Lhûn Körfezi'ndeki Elf limanlan; Bkz: Limanlar..

Mithrandir :

(Sindarin diline göre) Gri Gezgin", Olorin'in yani Gandalfın Elf dilindeki adı.

Mithrim :

(Sindarin diline göre): Gri Halk, Hithlum'un doğusundaki büyük gölün ve gölün etrafındaki bölgenin ve batıya uzanarak bölgeyi Dor-lomin'den ayıran dağların adı. İsim kökeninde Noldor'un Beleriand'a dönüşünden önce o bölgede yaşayan Gri Elfleri betimler.

Monven :

(Sindarin diline göre) : Karanlık Hanım", Barahir'in yeğeni, Beren'in babası olan Baragrund'ı kızı, Hûrin'in karısı, Tûrin ve Nienor'un annesi; Eledhwen (metinde 'Elf pırıltısı' diye çevrildi) ve Dor-lömtn'in hanımı diye çağrılır.

Morgoth :

(Sindarin diline göre): Kara Düşman", Bu isim Melkor'a ilk kez Silmaril'lerin zorla elde etmesinin sonra Feanor tarafından verildi. Bkz. Melkor and Sauron

Moria :

(Sindarin diline göre) ; Kara kanyon", Khazad- dûm'un (Hadhodrond) sonraki ismi.

Moriquendi :

(Quenya diline göre); Karanlığın Elfleri", Bkz. Karanlık Elfler.

Mormegil :

(Sindarin diline göre) : Kara Kılıç'', Nargothrond ordusunun lideri olarak Tûrin'e verilen isim; Bkz Gurthang.

Mount Rerir :

Rerir Dağı.. Bkz: Rerir

Mutluluk Günleri :

Bkz. Valinor'un Doruk Dönemi, Valinor'un Mutluluk Günleri..

- Cümle Kurma Terimleri

Má :

isim "el"

Macil :

isim "kılıç"

Maeg :

"Keskin veya sivri"

Mahta :

isim "dövüşmek"

Mallë :

isim "yol, sokak"

Malta :

isim "altın"

Man :

"kim?"

Mana :

"ne?"

Manen :

"nasıl?"

Mapa- :

eylem "kapmak"

Mar- :

eylem "yaşamak"; bir yerde ikamet etmek.

Mára :

sıfat "iyi" (işe yarar anlamında kullanılır kişilik özelliği olarak değil)

Mat- :

eylem "yemek"

Me :

"biz"

Mel :

"Aşk"

Mellon :

”Dost”

N Harfi

- Genel Tanımlamalar


Nahar :

(Quenya diline göre)", Orome'nin atı, Eldar tarafından kişnemesi yüzünden adlandınldığı söylenir. [Büyük olasılıkla Noldor atları ve Meara'Iarın "Rohan atlan" arasıdır.]

Námo :

(Quenya diline göre); Yargıç, Takdir edici"; bir Ainu, Vala, Aratar içinde sayılır; genellikle yaşadığı yerin adı olan Mandos diye çağrılır. Bkz: Mandos

Nan Dungortheb :

(Sindarin diline göre) : Korkunç Olum Vadisi"; kısaca Dungortheb; Ered Gorgorrh'un uçurumları ve Melian'ın Kuşağı arasındaki vadi.

Nan Elmoth :

(Sindarin diline göre) : Yıldız-alacakaranlığı Vadisi"; Elwe'nin Melian ile ilk kez karşılaştığı, büyülenerek kaybolduğu, Celon nehrinin doğu kıyısındaki orman; daha sonra Eöl'ün yaşadığı yer.

Nan-tasarion Nargothrond :

(Sindarin diline göre) : Narog üzerindeki büyük kale"; Finrod tarafından kurulan ve Glaurung tarafından yıkılan büyük yeraltı kenti; ayrıca Narog'un doğusuna ve batısına uzanan Nargothrond diyarı.

Nan-tathren :

(Sindarin diline göre) : Söğüt vadisi"; dilimize Söğüt Diyarı olarak çevrildi; Narog'un Sirion'a karıştığı bölge. Aynı zamanda (Quenya diline göre): Tasarinan, Nan tasarion da denir.

Nandor :

(Quenya diline göre); Geri Dönenler"; Cuivtenen'den bacıya yapılan yolculukta. Puslu Dağlar'ı geçmeyi reddeden Lenwe'nin liderliğindeki Teleri topluluğu. Ama bir kısmı Denethor'un liderliğinde Mavi Dağlar'ın üzerinden geçerek Ossiriand'a yerleşmiş ve onlara Yeşil Elfler denmiştir..

Narn i Chîn Húrin :

(Sindarin diline göre) : Hûrin'in Çocuklarının Hikâyesi", Beleriand hikâyelerinin en uzununu oluşturan destan; Tûrin ve Nienor'un yazgısını anlatır. Earendil'in zamanında Sirion Limanlan'nda yaşamış ve Feanor oğullarının saldırısında ölmüş bir İnsan olan, ozan Dirhael'e atfedilir. Nam şiir biçiminde yazılmış, ama konuşulmuş ve şarkısı söylenmemiş hikâyeyi belirtir.

Narog :

(Sindarin diline göre) ; Ered Wethrin eteklerindeki Ivrin'de doğup Nan-rathren'de Sirion'a karışan. Batı Beleriand'ın ana nehri. Andram'ı kesriği yerde oluşan derin vadide Nargothrond inşa edilmiştir.

Narog Mağaraları :

Narog nehrinin barı kıyısındaki Yüce Faroth altında bulunan mağaralar. Oraya daha önce yerleşen Ufacık Cüceler tarafından Nidukkizdîn denildi; ardından da Nargothrond..

Narsilion :

(Quenya diline göre) : Güneş'e ve Ay'a dair ; Valar'ın Güneş'i ve Ay'ı yaratışını anlatan şarkı..

Nauglamîr :

(Sindarin diline göre) : Cücelerin gerdanlığı"; Cüceler tarafından Finrod için yapıldı. Hurin tarafından Nargothrond'dan çıkarılıp Thingol'e götürüldü ve bu zaman içinde Thingol'ün ölüm sebebi oldu.

Naugrim :

(Sindarin diline göre) : Bodur Bırakılan Halk"; özellikle İlk Çağ'da Elflerin Cüceler için kullandığı en yaygın tanımlama tekili (Sindarin diline göre): Naug.

Nazgûl :

Yüzüktayfları , Kara Süvariler, Dokuz Süvari olarak geçer.. "Sauron'un en korkunç hizmetkârları" diye geçmektedir.

Neithan :

(Sindarin diline göre) :mahrum ettirilen biri; Haksızlık Edilen; Turin'in haydutları arasındayken kendisine verdiği isim. Takma adlarının ilki.

Neldorelh :

(Sindarin diline göre) : Kayın diyarı"; Doriath'ın kuzey bölümünü oluşturan büyük kayın ormanı; Mi Kulede, Ağaçsakal'ın şarkısında " Taur-na-Neldor " diye geçer.

Nen Girith :

(Sindarin diline göre) ; Titreten Su; Brethil Ormanı'ndaki Celebros çağlayanı Dimrost'a Niniel'i titrettiği için verilen isim.

Nenar :

(Quenya diline göre): "Yücelerdeki Su", Varda'nın Ilkdoğanlar'ın için yaptığı yıldızlardan biri.

Nenning :

(Sindarin diline göre) "; Eglarest Limanı'nda denize ulaşan. Tam anlamı Batı Beleriand nehri.

Nerdanel :

(Quenya diline göre)"; Bilge de denir. Demirci Mahtan'ın kızı; Feanor'un karısı. [Noldor isyanına katılmamıştır.]

Nessa :

(Quenya diline göre); bir Ainu, bir Valie, Orome'nin kız kardeşi ve Tulkas'm karısı.

Nevrast :

(Sindarin diline göre) : beri kıyı"; Turgon'un Gondolin'e gidişinden önce yaşadığı, Ered Lomin'in ötesinde, Dor-lomin'in'in batı bölgesi. Bu isim aslında Orta Dünya'nın tüm kuzeybatısının ismiydi. (Karşıtı Haerait 'Uzak Kıyı', Aman'ın kıyısı.)

Nienna :

(Quenya diline göre): Yas Tutuş"; bir Ainu, Valie', Aratar içinde sayılır; Merhametin ve matemin hanımı, Mandos ve Lörien'in kız kardeşi. [Gözyaşları iyileştiricidir; Olorin onun en iyi öğrencisidir.]

Nienor :

(Sindarin diline göre) : Yas Tutuş, Ağıt"; İnsanların Üçüncü Hanedanı'ndan; Hurin ve Morwen'in kızı; Tûrin'in kız kardeşi; Glaurung tarafından Nargothrond'da büyülenerek kim olduğunu bilmeden Niniel adıyla Brethil'de Tûrin'le evlendi; sonunda gerçeği ve ondan gebe kaldığını öğrenince kendisini Cabed-en-Aras'tan attı.

Nimbrethil :

Beleriand'ın güneyindeki Arvernien'deki huş ağacı ormanı; Yarra vadi'de Bilbo'nun şarkısıyla karşılaştırın: "Yolculuk yapmak için Nimbrethil'de kesilmiş keresteden bir gemi yaptı. (Yüzük Kardeşliği)".

Nimloth (I) :

(Sindarin diline göre) ; 'Ak Çiçek"; Numenor'un Ak Ağacı, Celeborn'dan oluşturuldu; Isildur tarafından alınan meyve, Minas Ithil'in Ak Ağacı'nın oluşturdu. (Quenya diline göre) ; Ninqueute'

Nimloth (II - Elf) :

Thingol'un varisi Dior ile evlenen Doriath'lı Elf; Elwing'in annesi; Feanor'un oğullarının saldırısında Menegroth'da öldürüldü.

Nimphelos :

(Sindarin diline göre) :Ak Kar"; Thingol tarafından Menegtoth'un yapılması için çalışan Belegost Cüceleri'nin efendisine verilen büyük inci.

Niniel :

(Sindarin diline göre): Gözyaşı Kızı"; Tûrin kardeş olduklarını bilmeden kız kardeşine verdiği isim; Bkz. Nienor.

Ninquelote :

(Quenya diline göre); Ak Çiçek", Telperion'un başka bir adı; Bkz. Nimloth (I)

Niphredil :

(Sindarin diline göre) "; Lûthien doğduğunda yıldız ışığında Doriath'da açan ak bir çiçek. Ayrıca Lothlorien'de Çerin Amroth'da büyüdü. [Yüzük Kardeşliği, 11-6,8]

Nirnaeth Arnodiad :

(Sindarin diline göre) : Sayısız Gözyaşları"; kısaca Nirnaeth; Beleriand Savaşları'nın Beşincisi. Beşinci Savaş ve Sayısız Gözyaşları da denir. Doğudölleri'nin ihanetiyle Morgoth'un zaferine dönüştü ve Beleirand'ın büyük bölümü onun hükmüne girdi.

Nivrim :

(Sindarin diline göre) : Batı sının"; Teiglin nehrinden Aelin-uial' dek yayılan ve Sirion'un batı kıyısında uzanan dar bir ormanlık bölge; Melian Kuşağı tarafından korunan.

Noegyth Nibin :

(Sindarin diline göre) : Ufacık Cüceler"; Arda Barışı zamanında yurtlarından sütülerek Beleirand'a ilk giren Cüce halkı. Amon Rûdh'un altlarına ve Nulukkizdîn'e yerleştiler. Noldor, Orta Dünya'ya dönmeden önce de yok olup gittiler. Sonunda o soydan geriye Mîm ve iki oğlu kalacaktı. Bkz: Mîm

Nogrod :

(Sindarin diline göre) : Yeraltına oyulmuş Cüce kenti"; Cücelerin Mavi Dağlar'daki iki şehrinden biri; ilk başlarda Novrod diye de adlandırıldı. (Cüce diline göre): Tumunzahar. Bkz. Oyukkent.

Noldolante :

(Quenya diline göre): Noldor'un Çöküşü", Feanor oğlu Maglor tarafından yazılan ve Noldor'un başkaldırısını ve Orta Dünya'daki yazgılarını anlatan bir ağıt.

Noldor :

(Quenya diline göre): Bilgeler (ama bilgi sahibi olma anlamında bilge; zekâ sahibi veya ses hükmüne sahip olma anlamında değil); (Sindarin diline göre): Gokdhrim; tekili Noldo; Cuivienen'den batıya yolculukta Finwe'riin yönettiği ikinci Eldar topluluğu; Derin Elfler de denir.

Noldor Kadersizliği :

Mandos'un Orta Dünya'da dönen Sürgünlerin, özellikle Feanor Hanedanı'nın başına gelecek kötülükleri bildirdiği kehanet, Akrabaları teleri elfleri yüzünden üzerlerine yaydığı lanet. Kuzeyin Kehaneti, Mandos'un Laneti, Mandos'un Hükmü diye de anılır.

Nóm :

"Bilge, Bilgelik"; Beor'un halkından olan İnsanların, Beleriand'da Eldai halkından ilk karşılaştıkları kişi olan Felagund Finrod'a verdiği isim.

Nómin :

Bilgeler", Beor halkından olan insanların kendi dillerinde Finrod'ın halkına verdikleri isim.

Nulukkizdin :

(Khuzdul cüce diline göre), Ufacık Cüceler tarafından Narog Mağaraları'na verilen isim.

Nûmenonan :

(Quenya diline göre): Batı halkının dili"; Bkz. Adûnaic.

Nûmenor :

(Quenya diline göre): Batıil"; tam Quenya biçimi Numendre; Valar tarafından İlk Çağ'ın ardından Belagaer'in batısındaki sularda, Edain için yurt olarak hazırlanan büyük ada. Ayrıca Anadûne, Andor, Elenna, Yıldız Ülkesi ve yıkılışının ardından Akallabeth, Atalanteve Niar-nu-Falinar diye de anılır. [Ki yıkımının ardından söylenen Atalante, sözcüğüyle Atlantis bağlantısı kurulabilir.]

Númenórë :

(Quenya diline göre): Batı halkı"; Bkz. Dimedain. ayrıca Nûmenor'lu İnsanlar olarakta bilinir.

- Cümle Kurma Terimleri

Ná :

eylem "-dir" (nar "-dirler"), gelecek zaman nauva “-cek"; ayrıca Bkz: né

Namba :

isim "çekiç"

Nan :

bağlaç "ama"

Nan veya nand :

eş anlamlı "Vadi veya koyak"

Nar :

"Ateş veya Alev"

Nauco :

isim "Cüce"

Naug :

"Cüce"

Nauva :

Bkz: ná

Né :

"-dı, -di" geçmiş zaman

Neldë :

sayı "üç"; nelya (neldëa), "üçüncü"

Neldor :

"Kayın ağacı"

Nelya :

Bkz: neldë

Nen :

"Su"

Nér veya ner- :

isim "adam"

Nertë :

sayı "dokuz"; nertëa, "dokuzuncu"

O Harfi

- Genel Tanımlamalar


Oiolosse :

(Quenya diline göre): Ebedi-kar-beyazı", Taniquetil (Sindarin diline göre) :Amon Uitos için Eldar arasında kullanılan en yaygın isim, olarak çevrildi; ama 'Valaquentaya. göre o, "Taniquetirin en büyük zirvesiydi. (Sindarin diline göre)

Oiomure :

(Quenya diline göre)"; Araman'ın kuzeyinde Helcaraxe'ye yakın puslarla kaplı bir bölge. [Puslar, Gıcırdayan Buz ile denizin daha sıcak sularının sürekli teması sonucunda olabilir.]

Olórin :

(Quenya diline göre)"; bir Ainu, Maiar'm en bilgesi; Lörien'de yaşadı, Nienna'dan merhameti ve sabrı öğrendi. Istari arasında sayılır; Gandalfın gençliğinde Batı'da kullandığı isim. Bkz. Mithrandir, Gandalf.

Ölüler Evi :

Ekkaia'nın kıyısında bulunan Mandos'un salonları. Vaire'nin dokumalarıyla süslenmiştir. Ölümlerinin ardından Elflerin, İnsanların (ve belki de Cücelerin) ruhları orada toplanır ve loşluğun ortasında suskunca oturarak düşünürler. Bekleyiş Salonları diye anılır. Bir süre sonra Elflerin ruhları Aman'dâ özgürce yaşamaları için bu salondan bırakılırlar; ama İnsanların ruhları bekleyiş sürelerinin ardından Arda'nın batısından öteye gönderilir. Eğer Cüceler de bu salonlara gelecekse, onlar Son'a dek bekleyeceklerdir. "House of the Dead " (Halls of Mandos) diye geçer.

Ölümsüz Topraklar :

Aman ve Eressëa

Ölümsüzler :

Valar ve Maiar.

Olvar :

(Quenya diline göre): kökleri toprakta büyüyen şeyler"; tüm bitkiler. Aralarındaki en yüceleri ağaçlardır ve Entler onların koruyucuları, temsilcileridir.

Olwë :

(Quenya diline göre); Cuivienen'den batıya yolculukta kardeşi Elwe ile Telerilerin lideri. Aman'da Alqualondë'de Teleri elflerinin Efendisi.

Ondolinde :

(Quenya diline göre): Suyun Müziğinin Kayası"; Gondolin'in ilk ismi.

Orfach Echor :

(Sindarin diline göre) ; Kuşatan Dağlar'ın içinden geçen büyük koyak. Gondolin'e ana girişin son engelleri. Kuru Nehir'den yukarıya Tumladen'in güney batısına yükselir. Yedi kapıyla, kapatılmıştır. Bkz. Yedi Kapılar.

Ork :

(Sindarin diline göre): Goblin; ilk Çağ'da Morgoth'un yakalatıp zindanlarında kötülükle besleyip değişime uğrattığı Elflerin oluşturduğu bir ırk. Melkor'un Zincirlenişi döneminde çoğaldılar. Zaman içinde Melkor ve Sauron'un askerleri, hizmetkârları haline geleceklerdi. Kabileleri arasında şekilsel farklılıkları vardır.

Ormal :

(Quenya diline göre): Yükseltilmiş Altın; Aule tarafından yapılan ve Orta Dünya'nın güneşine yerleştirilen Valar Lambası.

Ormanların Yabanisi :

Turin'in Brethil'li insanlar arasına ilk geldiğinde kendisine verdiği isim..

Orocarni :

(Quenya diline göre): Kızıl Dağlar; Orta Dünya'nın doğusunda İlk Çağ'da var olan dağlar. Doğu Dağları da denir.

Orodreth :

(Sindarin diline göre) "; Finarfin'in ikinci oğlu; Tol Sirion'daki Minas Tirith'in muhafızı; kardeşi Finrod'un ölümünün ardından Nargothrond'un kralı oldu; Finduilas'ın babası; Tumhalad Savaşı'nda öldürüldü.

Oromë :

(Quenya diline göre): Boru-üfleme veya Boruların Sesi" (Sindarin diline göre); Araw; bir Ainu, Aratar ve Valar Efendileri arasında sayılır; büyük bir avcıdır, ormanları ve ağaçları çok sever; Cuivienen'de Elfleri ilk görüp yöneten Vala'dır; Vâna'nın eşi; Aldaron, Tauron ve Yüce Süvari olarak da anılır. Yüzüklerin Efendisi'nde Sindarin dili karşılığı olan Araw denir. "Tekyuzuk.com notu: Sitemizin vefat eden Oromë'si "Hakan Onur'u" saygı ile anıyoruz.."

Orta Dünya :

Büyük Deniz'in doğusundaki topraklar; Beri Topraklar, Dış Topraklar..

Orta Dünya (2) :

(Quenya diline göre): Endore; (Sindarin diline göre): Ennor] Büyük Deniz'in doğusundaki topraklar; Beri Topraklar, Dış Topraklar, Büyük Topraklar; yada Endor da denir.

Ossë :

(Quenya diline göre)", Bir Maia, Ulmo'nun sadık adamı, onunla Arda'nın sularına girdi; İç Denizler'in yöneticisi; Teleri halkının sevgilisi ve öğretmeni. (Sindarin diline göre) Gaerys diye seslenilir.

Ossiriand :

(Sindarin diline göre) : Yedi Nehir Ülkesi; Beleriand'ın en doğusunda, Mavi Dağlar ile Gelion Nehri arasındaki bölge. Yeşil Elflerin ülkesi. İki Kule'de Ağaçsakal'ın şarkısında "Yaz vakti dolandım Ossiriand'ın kara ağaç ormanlarında." Bkz: hindûrt.

Oyukkent :

Nogrod'un dilimize çevrilmiş hali. Bkz. Nogrod.

- Cümle Kurma Terimleri

Oantië veya oantë :

"geçmiş" ve "gelecek" formları auta, (quenya ve sindarin)

Ohtar :

isim "savaçı"

Óla- :

eylem "hayal etmek"

Ondo :

isim "taş" (materyal konusu)

Or (2. anlamı) :

edat "yukarıda, civarda"

Or- veya ora- :

eylem "ezmek" (aynı zamanda birisini birşeye yönlendirmek).

Orn :

Eş anlamı "Ağaç"

Oron veya oront- :

isim "dağ"

Orta- :

eylem "doğmak(güneş için)", ya da kaldırmak..

Osto :

isim "şehir(kale içinde)"

Otso :

sayı "yedi"; otsëa = "yedinci"

P Harfi

- Genel Tanımlamalar


Pelóri :

(Quenya diline göre): Etrafı çitle çeviren ya da savunan yükseklikler; aynı zamanda Aman Dağları ve Savunma Dağları da denir, Almaren'deki yerleşimlerinin yıkılmasından sonra "Valar tarafından Aman'ın çevresinde yükseltildi; hilal şeklinde kuzeyden güneyeuzanıyor, Aman'ın doğu kıyılarına yakın bir yer..

Periannath :

(Quenya diline göre) Buçukluklar yada Hobbitler..

Puslu Dağlar :

Dumanlı dağlar olarak da bilinir.. Bkz. Hithaeglir.

- Cümle Kurma Terimleri

Palan :

"Geniş"

Palu- :

eylem "genişlemek"

Parma :

isim "kitap"

Pé :

isim "dudak", çifti peu

Pel :

"Kuşatmak veya çevresini sarmak"

Pella :

"ilerisi"

Pol- :

"fiziksel olarak uygun olmak"

Polda :

sıfat "(fiziksel) güçlü"

Pusta- :

eylem "durmak"

R Harfi :

- Genel Terimler


Radhruin :

(Sindarin diline göre) : Kızıl Alev Sokağı"; Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Ragnor :

Ragnor Rían Rómendacil olarak da bilinir. : (Sindarin diline göre) ; Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Ramdal :

(Sindarin diline göre) ;Duvarın sonu", (Bkz. Andram) Doğu Beleriand'da, Andramın doğu ucunda yer alan dağlar..

Rathloriel :

(Sindarin diline göre) : Akınyatagı, Akınyolu"; Nogrod Cüceleri'nin Doriath'tan yağmaladığı hazinenin içine batırılışından sonra Ascar nehrinin adı.

Region :

(Sindarin diline göre) : Çoban püskülü Diyarı"; Doriath'in güney kısmını oluşturan yoğun orman. Sindar'ın yoğunlukla yerleştiği bölge. Melian kuşağı tarafından korunur.

Rerir :

(Sindarin diline göre); Doğuda, Gelion'un iki ayak kolundan büyüğünün doğduğu, Helevorn Gölü'nün kuzeyindeki dağ; Caranthir'in kalesi olarak işlev gördü. Mount Rerir olarak da bilinir..

Rhovanion :

Bkz: Region

Rian :

(Sindarin diline göre) ; Beor hanedanından; Beçen'in babası Barahir'in yeğeni olan Belegund'un kızı; Huor'un karısı, Tuor'un annesi; Huor'un ölümünün ardından Haud-en-Ndengin'de kederinden öldü.

Ringil :

(Sindarin diline göre) ; Soğuk yıldız ; Fingolfin'in kılıcı.

Ringwil :

(Sindarin diline göre):Soğuk Gök ; Nargothrond'da Narog nehrine karışan akıntı.

Rivil :

Dorthonion'da kuzeye düşen ve Serech Bataklığı'nda Sirion'a akan akıntı..

Rna :
(Quenya diline göre): Amaçsızca Dolaşan, İnatçı, Avare.. Noldor'un Ay'a verdiği isim.

Rochallor :

(Sindarin diline göre) : Akın At ; Fingolfin'in atı.

Rôthinzil :

Earendil'in gemisi 'Vingilot'un Adûnaic (Nûmenorean) ismi. "Köpük çiçeği" ile aynı anlamda.

Rúmil :

(Quenya diline göre)"; Tirion'lu bir Noldor bilgesi. Ainulindaley'i yazan ve ilk harf sistemini yaratan.

Rünler :
Morgoth'un Zincirlenişi'nin üçüncü çağında ilk kez Doriath'iı Daeron tarafından tasarlanan alfabe. [Sindar tatafından pek kullanılmasa da Cüceler tarafından hızla benimsenip yayıldı.]

- Cümle Kurma Terimleri

Rá veya ráv- :

isim "aslan"

Rac- :

eylem "kırmak"

Ram :

"Duvar"

Ramba :

isim "duvar"

Ran :

"Yolu kaybetmek"

Ranco veya rancu- :

isim "kol"

Rant :

"Yön veya rota"

Ras :

"Boynuz"

Rassë :

"boynuz" (dağ zirvesi için de kullanılır)

Rasta [?] :

sayı "yirmi"

Rauko :

"Şeytan"

Ril :

"Parlak veya ışıl ışıl.."

Rimba :

sıfat "sayısız"

Ring :

"Soğuk"

Rocco :

isim "at" (koşu atı)

Roita- :

eylem "kovalamak"

Rom :

"Boru, Borazan"

Rómen :

isim "Güney"

Ros :

"Köpük, köpürmek, püskürmek veya sinirlenmek"

Ruc- :

eylem "korkmak"

Ruhta- :

eylem "çok korkutmak"

Ruin :

"Kızıl alev"

Ruth :

"Öfke"

S Harfi

Genel Tanımlamar :


Saeros :

(Sindarin diline göre) ; Nandor Elfi, Doriath'da Thingol'un baş danışmanlarından biri; kıskançlığı yüzünden Tûrin'i hor gördü ve onun tarafından kovalanarak öldü..

Saklı Koruma :

Gondolin'in girişinde muhafızların yerleştiği yer. Koruma da denir

Saklı Krallık :

Genel anlamda Doriath ve Gondolin krallıkları olarak geçer..

Saklı Yol :

Bkz. Kaçış Yolu

Salmar :

(Quenya diline göre), Ulmo ile birlikte Arda'ya inen ve Ulmo'ya Ulumúri'yi yapan bir Maia.

Sarn Athrad :

(Sindarin diline göre): Taşların geçiş yeri ; Taşlar Sığlığı; ki Nogrod ve Belegost'tan Ascar Nehri boyunca gelen Cüce Yolu, Gelion Nehri'ni oradan geçer. [Bu isim daha sonra Brendibadesi üzerindeki Sarn Sığlığı'nda da kullanılmıştır.]

Sauron :

(Quenya diline göre): İğrenç, Nefret uyandıran; (Sindarin diline göre): Gorthaur, Annathar. Melkor'un en önemli hizmetkârı, onun hizmetine girmeden önce Aule'nin Maia'larından biriydi. [Morgoth'un sürülmesinin ardından gücünü toplayarak Karanlık Efendi ve sayısız kötü unvanını kazanmasını sağlayacak kötülükler yarattı.] İsa not: "Karanlık her zaman var olacaktır" (:

Sema :

Zamandışı Salonlar'ın yüceleri, Dipsiz Derinlikler'in karşıtı..

Serech Bataklığı :

(Sindarin diline göre) ; Dorrhonion'dan Rivil'in aktığı, Sirion Geçidi'nin kuzeyindeki bir büyük bataklık. " Fen of Serech "

Seregon :

(Sindarin diline göre) :Taşın Kanı, Amon Rûdh'da büyüyen koyu kırmızı çiçekli bir bitki.

Serindë :

(Quenya diline göre): Nakışçı, Bkz. Míriel)

Silmaril :

(Quenya diline göre): Ak-ışıltılı parlaklık; çoğulu (Quenya diline göre): Silmariui ; İki Ağaç yok edilmesinden önce Feanor tarafından yapılıp, onların ışığıyla doldurulan canlı mücevher; üç tane. Varda tarafından kutsandı. Ulu Mücevherler, Üç Mücevher, Feanor'un Mücevherleri de denir.

Silpion :

(Quenya diline göre): Ak ışıyan; Telperion'un başka bir adı.

Sindar :

(Quenya diline göre): Gri Olanlar ; Gri Elfler de denir. Orta Dünya'ya dönen Noldor Sürgünlerinin Beleriand'da buldukları, Ossiriand'lı Yeşil Elfler dışındaki Teleri kökenli tüm Elflere bu isim verildi. Bu ismi Noldor tasarlamış olabilir, çünkü bu soydan tanıştıkları ilk Elfler kuzeydeydi; Mithrim gölü (bkz. Mithrim) civarında, etrafındaki gri göklerin ve sislerin altında veya belki Gri Elfler (Valinor) Işık'tan değillerdi veya henüz Karanlık'tan (Avari) değillerdi. Alacakaranlık Elfleri'ydiler. Ama bütün bu toprakların ve halkların ortak kabul edildiği için Elwe'nin ismi Thingol (Quenya: Sindacollo, Singollo'Gri-pelerin') diye kabul edildi. Sindar halkı kendilerine Edhil, (çoğulu Edhel) dediler.

Sindarin :

(Quenya diline göre); Gri Elf dili"; Beleriand Elf dili, ortak Elf dilinden türemiştir, ama uzun çağlar boyunca Valinor Quenyası'ndan çok farklı bir hale gelmiştir; Beleriand'daki Noldor Sürgünleri tarafından kullanılmışlardır. Ayrıca Gri Elf dili ve Beleriand Elfleri'nin dili olarak da bilinir.

Singollo :

Elwë Singollo olarak geçer. (Quenya diline göre): Gri pelerin. Gri örtü"; Elwe'ye Beleriand'da verilen Thingol isminin (Sindarin diline göre) Quenya biçimi. Tam karşılığı Sindacollo. Bkz: Elu Thingol

Sirion :

(Sindarin diline göre) : Büyük Nehir, Eithel Sirion'dan başlayıp Balar Koyu'nda Belegaer'e ulaşana kadar 130 fersahtan uzun bir mesafeyi aşarak Beleriand'ı Batı ve Doğu diye ikiye ayıran nehir. Güçler Savaşı'yla oluştu.

Sirion Geçiti :

Ered Wethrin ve Echoriath arasında Sirion'un aktığı yamaçları çamlarla kaplı dar vadi; Ard-galen'den Batı Beleriand'a en önemli geçiş yeri..

Sirion Kapıları :

Andram'ın eteklerinde, Sirion'un yeraltındaki kanalından yüzeye çıktığı mağaralar..

Son :

Ea'nın (evrenin) bitişi. "Günlerin sonuna kadar" ve "Dünya varolurken" tanımlamalarına rağmen Son, bir yok ediş değil, bir zaferdir. Son Savaş ile kötülük yenilecek, Arda'nın yaralan iyileştirilecek ve Ea, Ainulindale'deki mükemmel halini alacak. Mandos'un salonları boşaltılacak, İkinci Müzik yapılacaktır..

Son İttifak :

İkinci Çağ'ın sonunda, Sauron'u yenmek için Elendil ve Gil galad arasında yapılan ittifak..

Son Kıyılar :

Eldamar kıyıları; Ölümsüz Topraklar için kullanılan genel bir deyim..

Son Savaş :

Günlerin Sonunda oluşacak savaş, Karanlığın son kez ve tamamen Eâ'dan (evrenden) atılmasıyla sonuçlanacak..

Sonra Gelenler :

Ilûvatar'ın Genç Çocukları; insanlar; dilimize çevrilmiş hali.

Sonraki Çağlar :

Orta Dünya'nın Üçüncü Çağ'dan sonraki çağları..

Soronrime :

(Quenya diline göre), Varda'nın Ilkdoğanlar için kadim yıldızlardan yarattığı takımyıldız. [Belki de günümüzdeki Kartal takımyıldızı..] Not: Takım yıldızları ile ilgili detaylı bilgi tam olarak bilinmemektedir.

Suların ve Denizlerin Efendisi :

Ulmo.. (Quenya diline göre): Nefes verici ; Manwe'nin ünvanı, Valaquenta sözcüğü Arda Soluğunun Efendisi'nin olarak çevrilmiştir.

Sürgünler :

Melkor'dan Silmaril'leri geri almak için Orta Dünya'ya dönen Noldor Elfleri. İlk Çağ'ın sonunda cezaları kaldırılarak yaşayanları, Galadriel dışında, Aman'a dönecekti. Noldor Sürgünleri de denir.

Süvari :

Cuiviénen 'den uzaklaşan Elfleri yakalayan karanlık ve gizemli kişi. Süvari, belki de onları Orklara dönüştürmek için yakalayan Morgoth veya hizmetkârlarıydı. Avcı diye de anılır..

- Cümle Kurma Terimleri

Saila :

sıfat "bilge"

Sambë :

isim "oda"

Sangwa :

isim "zehir"

Sar veya sard- :

isim "ufak taş"

Sarn :

"Küçük veya minik mücevher"

Seldo :

isim "erkek çocuk"

Seler veya sell- :

isim "kız kardeş"

Sérë :

isim "barış"

Sereg :

"Kan"

Sil- :

eylem "ışıldamak" (beyaz ve gümüş renkle, genelde güneş için)

Sina :

"bu"

Sinomë :

ad-eylem "bu mekanda" basitçe "bura"

Sir :

"Nehir"

Sírë :

isim "nehir"

Suc- :

eylem "içmek"

Sul :

"Rüzgar"

T Harfi

- Genel Tanımlamar

Takipçiler :

Ilûvatar'ın Genç Çocukları; İnsanlar. Dilimize çevrilmiş hali.

Taklar Sığlığı :

Bkz. Sam Athrad

Talath Dirnen :

(Sindarin diline göre) : Korunan Düzlük; Nargothrond'un Narog ve Teiglin nehirleri arasında kalan ormanlık düzlüğü. Kolcular ve saklı kalelerle korundu ama Tol Sirion'un düşüşünün ardından Ork güçlerine açıldı. Korunan Düzlük de denir.

Talath Rhûnen :

(Sindarin diline göre) : Doğu düzlüğü; Thargelion için Sindarın daha önce kullandığı isim. Bkz Dor Caranthir.

Tam Aeluin :

(Sindarin diline göre): Aeluin = Mavi Nokta"; Barahir ve arkadaşlarının sığındıkları ve kadedildikleri Dorthonion'daki göl..

Taniquetil :

(Quenya diline göre): Ulu Beyaz Zirve, Pelöri dağlarının en yükseği, Arda'nın en yüksek dağı; Aman'ın doğusunda Deniz'in sınırına yakındır, zirvesinde Manwe ve Vardanın yaşadığı yer olan Ilmarin vardır. [Vanyar, sürekli karla kaplı olduğu için bembeyaz parlayan bu dağın eteklerine yerleşmişlerdir.] Beyaz Dağ, Kutsal Dağ, Manwe'nin Dağı, Amon Uilos denir. Bkz. Oiolossë, Amon Uilos.

Tar-Míriel :

Bkz: Míriel

Taras Dağı :

(Sindarin diline göre); Nevtast'ın dağlık burnunda yer alan bir dağ; eteklerine Turgon'un Gondolin'e gitmeden önceki kenti olan Vinyamar kurulmuştu.

Taur-en-Faroth :

(Sindarin diline göre) : Avcılar ormanı ;Narog nehrinin batısına uzanan ormanlık yaylalar; Yüce Faroth da denir.

Taur-im-Duinath :

(Sindarin diline göre) : Nehirler Arasındaki Orman; Sirion ve Gelion arasındaki Andram'ın güneyindeki geniş, yoğun ormanlık bölge. Oraya sadece çok az Sindar yerleşmiştir.

Taur-na-neldor :

(Sindarin diline göre): Kayın Ormanı Bkz: Neldoreth.

Taur-nu-Vin :

(Sindarin diline göre) ; Gece Altındaki Orman; Dorthonion'un sonraki adı. Ayrıca Bkz. Delduwath

Tauron :

(Sindarin diline göre): Ormancı; (Quenya diline göre) Alaquentaid ("Ormanların Efendisi" diye çevrildi; Sindar arasında Orome'nin ismi. Bkz. Aldaron.

Tauron Aldudenie :

(Quenya diline göre); İki Ağaç için Yas", Elemmıre adlı bir Vanya tarafından yazılan şarkı.

Teiglin :

(Sindarin diline göre); Ered Wethrin'de doğan ve güneyde Brechil Ormanı'nı sınırlayan nehir; Doriath'da Sirion ile birleşir.

Teiglin Geçitleri :

[Brethil'deki sığlık; Sirion Geçiti'nden Nargothrond'a ulaşan yolun üstünde, Teiglin'in tek sığlığı. Nargothrond'un savunulması için çok önemli bir yer ve Haladin halkı tarafından korundu.]

Tek Olan :

Eru, Ilûvatar. Telchar : (Sindarin diline göre); Nogrod'lu demircilerin en meşhuru, Angrisfı ve (iki Kule'de Aragorn'a göre) Narsili yaratan..

Teleri :

(Quenya diline göre); Sonuncu gelenler, En arkadakiler ; bu isim yürüyüş sırasında önlerinde olan topluluklar tarafından verilmiştir. Em'e (Thingol) ve Olwë'nin yönettiği Cuivienen'den batıya yolculukta Eldar topluluklarının üçüncüsü ve en büyüğü. Kendileri için verdikleri isim Lindar'dır. Teleri'nin çoğu Orta Dünya'yı terk etmedi; Sindar ve Nandor halkları kökende Teleri Elfleridir. Falmari diye de bilinirler.

Telperion :

(Quenya diline göre); Gümüş ; Valinor'un İki Ağacı'nın yaşlı olanı. Zehirienişinin ardından Ay'ın yaratılmasında kullanıldı. iki Agaç, Silpion, Ninquelöte ve Ağaçların En Yanlısıda denir.

Telumendil :

(Quenya diline göre): Göklerin aşığı, gök kubbeye adanan; Varda'nın İlk doğanlar için yaptığı bir takımyıldız.

Terkedilmiş Elfler :

Bkz. Eglath

Thalion :

Metin, Güçlü.. ; Bkz : Húrin

 Thalos :

(Sindarin diline göre) : Yedi'nin Güçlüsü; Ossiriand'da Gelion'a bağlanan nehirlerin kuzeyden ikincisi.

Thangorodrim :

(Sindarin diline göre) : Zulüm Dağları; Morgoth tarafından Angband'ı yeniden kazarak oluştururken çıkan ve pislikle yükseltilen üç zirveli dağ. İlk Çağ'ın sonundaki Ulu Savaş'ta yıkıldı. Beleriand'ın yıkımının ana nedenlerinden biri.

Thargelion :

(Sindarin diline göre) : Gelion'un Ötesindeki Ülke ; Rerir Dağı ve Ascar nehri arasında kalan ve Caranthir'in yerleştiği bölge. Dor Caranthir ve Talath Rhûnen de denir.

Thingol :

Elu Thingol olarakda bilinir. (Sindarin diline göre) : Gri pelerin, Gri örtü; (Quenya diline göre) Sindacollo. Cuivienen'den Teleri ordusunun lideri ve sonra Doriath Kralı olan Elwë'nin Beleriand'da bilinen ismi; Gizli Kral da dendi. Bkz Elwë Singollo

Thorondor :

(Sindarin diline göre) ; Kartalların Kralı ; (Quenya diline göre); Sorontar ; Crissaegrim'in zirvelerinde yaşayan Kartalların Efendisi. Ekleme : Kral'ın Donüşü - 4 : "Yuvasını Orta Dünya gençken Kuşatan Dağiar'ın ulaşılamayan zirvelerine kuran Yaşlı Thorondor" Bkz. Crissaegrim.

Thurinwethil :

(Sindarin diline göre) :Gizli Gölgenin Kadını; kötülük yaratığı, belki de bozulmuş bir Maia; Sauron'un Tol-in-Gaurhoth'da, büyük bir vampir yarasa suretine bürünen habercisi. Luthien onun suretine bürünerek Angband'a girdi. Ekleme : Tolkien evreninde yaşayan tek vampir ve maia olması ayırt edici bir özelliktir..

Tilion :

(Quenya diline göre):İşi karıştıran; kızışmış; Ay'ın idarecisi olan Maia ; duyduğu tutkuyla Arien'e yakınlaşmayı arzuladığı için bu yüzden düzensiz ve kararsız davranacaktı. [Gondor ve Shire şarkılarında geçen 'Aydaki Adam Tilion olarak geçer.]

Tintallë :

(Quenya diline göre): Yakıcı, uyandırıcı, aydınlatıcı; Yıldızların yapıcısı olarak Varda'nın en eski isimlerden biri. Galadriel'in Lorien'deki ağıtında (Yüzük Kardeşliği II) böyle seslenilir. Bkz. Elbereth, Elentdri; Gilthoniel, Vanuilos, Kar-beyazı.

Tinûviel :

(Sindarin diline göre) : Alacakaranlığın kızı. Beren'in Lúthien'e verdiği isim; bülbül anlamına gelen şiirsel bir sözcük. Bkz. Lúthien

Tirion :

(Quenya diline göre): Büyük Muhafız kulesi. Aman'da Túna tepesine kurulan, Vanyar ve Noldor halklarının yaşadığı Elf kenti.

Tol Eressëa :

(Quenya diline göre): Yalnız Ada ; kısaca Eressea. Ulmo tarafından yaratılan, Vanyar'ın, Noldor'un ve sonradan Teleri'nin okyanusu geçmek için bindirildikleri, sonunda Aman kıyılarının yakınlarında Eldamar Koyu'nda sabitleşen ada. Alqualonde'ye gitmeden önce Teleri halkı uzun süre Eressëa'da yaşadılar; İlk Çağ'ın ardından Noldor ve Sindar'ın büyük kısmı orada yaşadı.

Tol Galen :

(Sindarin diline göre): Yeşil Ada; Beren ve Luthien'in ölümden dönüşlerinin ardından yerleştikleri, Ossiriand'da Adurant nehri üzerindeki ada.

Tol Morwen :

(Sindarin diline göre): Morwen Adası; Tûrin, Nienor ve Morwen'in gömüldüğü yere dikilen anı taşının durduğu ve Beleriand'ın sular altında kalışından sonra denizde oluşan ada.

Tol Sirion :

(Sindarin diline göre) :Sirion Adası; Finrod'un Minas Tirith'i inşa ettiği, nehrin Sirion Geçiti kısmında bulunan ada; Sauron'un ele geçirmesinin ardından Tol-în-Gaurhoth diye adlandırıldı. Bkz: Tol-în-Gaurhoth

Tol-in-Gaurhoth :

(Sindarin diline göre): Kurtadamlar Adası. Sauron tarafından ele geçirilmesinden sonra Tol Sirion'un adı.

Tuinzahar :

(Khuzdul cüce diline göre); Cücelerin şehri; Bkz. Nogrod

Tulkas :

(Quenya diline göre); Ainu, Arda'ya en son giren, "Güç ve cesaret işlerinde en görkemli" olan Vala. Lakabı Güçlü'dür; ayrıca Astaldo diye de anılır.

Tumhalad :

(Sindarin diline göre) : Vadi-düzlüğü, dar düzlük; Morgoth güçleri karşısında Nargothrond ordusunun yenildiği, Orodreth'in öldürüldüğü, Narog ve Ginglith nehirleri arasındaki vadi. Ayrıca Bkz: Tumhalad savaşı

Tumladen :

(Sindarin diline göre): Geniş vadi; Kuşatan Dağlar tarafından gözlerden uzak tutulan ve gizli geçitlerden geçilmezse ulaşılamayan geniş, verimli düzlük. Ortasına Gondolin şehri kuruldu. (Zamanla Gondor'da bir vadiye aynı isim verildi; Bkz: Kralın Dönüşü)

Tuna :

(Quenya diline göre);Calacirya'nın içinde Tirion'un kurulması için yükseltilen yeşil tepe.

Tuor :

(Sindarin diline göre); Huor ve Rian'ın oğlu; Mithrim'li Gri Elfler tarafından büyütüldü; Ulmo'nun mesajını taşıyarak Gondolin'e girdi; Turgon'un kızı Idril'le evlendi; o ve oğullan Eärendil ile şehrin yıkılmasından kaçtı; gemisi Earrâme ile Batı'ya açıldı. Yazgısı bilinmez.

Tûr Haretha :

(Quenya diline göre): Hanımın höyüğü; Brethil Ormanı'nda, Haleth Hanım'ın gömüldüğü tepecik. (Sindarin diline göre) Haudh-en-Arwen Hanım höyüğü de denir.

Turgon :

(Sindarin diline göre): Gücün Komutanı; Bilge diye çağrılır; Fingolfin'in ikinci oğlu; gizlice Gondolin'i (ki şehrin yağmalanması sırasında ölene dek yönetecekti) kurmadan önce Nevrast'ta, Vinyamar'da yaşadı. Earendil'in annesi olan Idril'in babasıdır.

Tûrin :

(Quenya diline göre);Hurin ve Morwen'in oğlu; 21. bölümde anlatılan Narn i Hîn Húrin adındaki destanın ana konusu. İnsanların Üçüncü Hanedanı'nın en kudretli ve en kadersiz efendisi. Glaurung'u öldürdü. Öteki isimleri için bkz. Neithan, Gorthol, Aganvaen, Mormegil, Ormanların Yabanisi, Glanrung'ın Felaketi ve Turambar. Bkz: Tûrin Turambar

Túrin Turambar :

Turambar (Quenya diline göre) Kadersizliğin Efendisi; Tûrin'in savaşmaktan vazgeçerek Brethil Ormanı'nda saklanıtken kendisine verdiği isim Túrin Turambar olmuştur..

Cümle Kurma Terimleri :

Ta :

işaret "o" veya "şu"

Tal veya dal :

"Ayak"

Talan veya talam- :

isim "zemin"

Tana :

işaret "şu"

Tar :

"Yüksek veya ulu"

Tári :

isim "kraliçe"

Tasar :

isim "söğüt"

Tathar :

"Söğüt"

Tatya :

(eski kullanımda) "ikinci"

Taur :

"Odun veya orman"

Taura :

sıfat "kuvvetli"

Te :

"onları"

Tec- :

eylem "yazmak"

Tel :

"Son veya bitiş"

Telda :

sıfat "son"

Tenna :

edat "…a kadar"

Ter :

edat "doğru"

Thalion :

"Güçlü, korkusuz, gözüpek"

Thang :

"Sıkıntı veya eziyet"

Thar :

"Çapraz"

Thol :

Lider

Thon :

"Çam ağacı"

Thoron :

"Kartal"

Til :

"Nokta, uç"

Tir :

"izlemek veya gözlemek"

Tir- :

eylem "izlemek, korumak"

Tiro :

"Bakmak veya görmek"

Tiuca :

sıfat "şişman"

Tol :

"Ada"

Tolto :

sayı "sekiz"; toltëa = "sekizinci"

Toron veya torn- :

isim "erkek kardeş"

Tul- :

eylem "gelmek"

Tulta- :

eylem "celp etmek "çağırmak" / ing. "summon"

Tur- :

eylem "kontrol"

Tye :

nesne "sen”

U - Ü Harfi

- Genel Tanımlamar


Üç Akraba :

Eldar'ın Üç Akrabası da denir. Vanyar, Noldor ve Teleri halkları.

Ufacık Cüce :

Noegyth Nibin'in dilimize çevrilmiş hali.

Uinen :

(Sindarin diline göre) : Daim-su ; bir Ainu, Maia; Osse'nin karısı ve onunla İç Denizleri yönetti; Denizlerin Hanımı diye anılır.

Uldor :

Lanetlenmiş diye anılır; Kara Ulfang'ın oğlu; Nirnaeth Arnoediad'da Maglor tarafından öldürüldü.

Ulfang :

Kara Ulfang diye anılır; üç oğluyla birlikte Caranthir'in hizmetine giren ama aslında gizlice morgoth'a hizmet eden Doğu dölieri reisi.

Ulfast :

Kara Ulfang'ın oğlu; Bor'un oğulları tarafından ihaneti yüzünden Nirnaeth Arnoediad'da öldürüldü.

Ulmo :

(Quenya diline göre): Akıtıcı, Yağdırıcı; Ainu, ikinci en kudretli Vala, Suların Efendisi ve Denizin Kralı diye çağrılır.

Ulu Göl :

Arda Bahan süresince Valar'ın yurdu olan Alraaren Adası'nın içinde bulunduğu Arda'nın ortasındaki göl. Melkor'un Valar Lambalan'nı yıkışı sırasında harap oldu. Bkz: Ainur'un Müziği

Ulular :

Ainur, özellikle Valar ve Valier.

Ulumuri :

(Quenya diline göre), Salmar adlı bir Maia'nın beyaz deniz kabuklarından yaptığı ulmo'nun büyük boruları. [Ulumûri'nin müziği asla unutulamaz.]

Umanyar :

(Quenya diline göre): Aman'da Olmayanlar; Cuivienen'den batıya yolculuğa çıkan ama Aman'a ulaşamayan Elflere verilen işim; aynı şekilde Amanyar "Aman'da Olanlar"

Umarth :

(Sindarin diline göre): Kadersiz, Nargothrond'da Tûrin tarafından babası için uydurulan isim.

Ungoliant :

(Sindarin diline göre) : örümcek ; Dev ölümcül örümcek; Kötülük ruhu; bir Şaibeli varlık; Melkor'la birlikte Işıksızlık örtüsünü kullanarak Valinor Ağaçları'nı zehirledi. Yüzüklerin Efendisi'nde (iki Kule) Shelop için "mutsuz dünyayı rahatsız etmek için Ungoliant'ın son çocuğuydu" denir.

Urthel :

(Sindarin diline göre) Dorthonion'da Barahir'in on iki yoldaşından biri.

Urulóki :

(Quenya diline göre): ateş yılanı; Ejderlerin üç soyunun ilki. Ağızlarından ateş püskürtebilir ama uçamazlar. Bu soyun ilki ve en büyüğü Glaurung 'dur.

Utumno :

(Quenya diline göre); Melkor'un Orta Dünya'nın kuzeyinde bulunan ilk güçlü kalesi, Güçler Savaşı'nda Valar tarafından yıkıldı. [Sindarin diline göre) Udun

Uzun Barış :

Beleriand'daki Noldor'un alrın çağı. Henüz gelişmemiş Glaurung 'un yenilmesiyle başlayan bu dönem Morgoth, Ahgband Kuşatması'nı kırana dek iki yüzyıldan uzun sürdü ve Dagor Bragollach ile sona erdi.

Uzun Gece :

İki Ağaç'ın zehirlenişiyle başlayıp Güneş ve Ay'ın ilk yükselişi arasındaki,Valinor'un karanlığa boğulduğu dönem..

- Cümle Kurma Terimleri

ú :

edat "dışında"

Uial :

"Alacakaranlık"

Ulya- :

eylem "dökmek" (geçmiş zamanda ulyanë,nesnesiz geçmiş zamanda ullë)

Um- :

negatif eylem "yapmamak" ya da "olmamak", geçmiş zamanda úmë, gelecek zamanda úva

Úmëa :

sıfat "kötü" (kişilik)

Ur :

"Isınmak veya sıcak olmak"

Urco veya urcu- :

isim "öcü" ("Ork" anlamında da kullanılır) ing. "bogey"

Úva :

gelecek zamanda negatif eylem (bkz: um-)

V Harfi

Genel Tanımlamalar :


Vairë :

(Quenya diline göre) Dokumacı; bir Ainu, bir Valie; Mandos Nâmo'un karısı.

Valacirca :

(Quenya diline göre) Valar Orağı , Büyük ayı takımyıldızı. Aynı zamanda Yedi Yıldız, Valar Orağı, Orak diye de anılır.

Valandil :

Isildur'un en küçük oğlu; Arnör'un üçüncü kralı.

Valaquenta :

(Quenya diline göre): Valar'ın Hikâyesi, yada Valar'a dair de denebilir. Silmarillion'dan ayrı bir çalışma olarak konu edildi.

Valar :

(Quenya diline göre) Güçlü Olanlar, Güçler, (tekili Vala); başlangıcında Eâ'ya (evrene) inerek Arda'yı kurup yönetme görevini üstlenen ulu Ainu'lara verilen isim. Ayrıca Ulular, Arda'nın Hükümdarları, Batı'nın Efendileri, Valinor'un Efendileri de denir.

Valar Efendileri :

Manwe, Ulmo, Auie, Orome, Mandos, Lorien ve Tulkas

Valar Lambaları :

Illuin ve Ormal küreleridir. Illuin mavi ışığı ; Ormal altın ışığını temsil eder. Ayrıca Illuin ve Ormal adlı iki büyük küre anlamına gelir. Arda Baharında Dünya'yı aydınlatmaları için yaratıldılar. Aule yaptı. Varda ışıkla dolduğu, Manwe kutsadı. Melkor tarafından yıkılışlarıyla Arda Baharı'nın sonunun geldiği kabul edilir.

Valar Orağı :

Bkz: Valacirca

Valaraukar :

(Quenya diline göre) Gücün İfritleri ; tekili Valarauko, Sindarin'deki Balrog'u karşılar.

Valaroma :

(Quenya diline göre): Vala borusu ; Orome'nin yüce borusu.

Valier :

(Quenya diline göre): Valar Kraliçeleri; tekili Valie; sadece Valaquenta'da kullanılan, Varda, Yavanna, Nienna, Este, Vaire, Vana ve Nessa 'yı kapsayan bir terim.

Valimar :

(Quenya diline göre): Valar evi ; Bkz: Valmar

Valinor :

(Quenya diline göre): Valar Ülkesi, Kuzeyde, güneyde ve doğuda Pelóri dağları ve batıda Ekkaia ile sınırlanan Aman'daki Valar toprakları; Korunan Diyar da denir. [İlk biçimi '(Quenya diline göre) ; Vaiinore: Valar halkı]

Valinor 'un İki Ağacı :

Ak Telperion ve Altın Laurelin adlı ağaçlar. Valar'ın yaptığı en görkemli işlerden biri. Yavanna'nın şarkısı ve Nienna'nın gözyaşlarındaki güçle yaratıldı. Melkor ve Ungoliant tarafından zehirlendiler; Güneş ve Ay'ın yaratılmasında kullanıldılar

Valinor 'un Mutluluk Günleri :

Mutluluk günleri, Kutlu Diyar'ın Doruk Dönemi diye de anılır. ' Bkz: Valinor 'un Doruk Dönemi.

Valinor'un Doruk Donemi :

Valinor'daki en görkemli mutluluk dönemi. Melkor'un Zincirlenişiyle ve Üç Akraba'nın Eldamar'a varışıyla başlayıp, iki Ağacın zehirlenişi ve Noldor'un isyanıyla son bulur. [ Üç çağa bölünür ]

Valinor'un Kararması :

İki Ağaç'ın zehirlenerek öldürülüşü..

Valmar :

(Quenya diline göre): Valar evi ; Valinor'daki Valar şehri; bu isim Valimar biçiminde de kullanılır. Galadriel'in Lorien'deki ağıtında (Yüzük Kardeşliği) Valinor'a eşit kullanılmıştır. [Mâhanaxar ve Ezellohar'ın yakınlarına kurulan kentin gümüş kubbeleri, altın kapıları ve sayısız çanı vardır.]

Vána :

(Quenya diline göre); bir Ainu, bir Valie, Yavanna'nın küçük kız kardeşi ve Orome'nin karısı; Kuşlar ve çiçeklerle ilgilenir; Ebedi genç, diye anılır.

Vanyar :

(Quenya diline göre) Güzel olanlar; tekili Vanya; isimleri altın rengi saçlarını ima eder; Cuivienen'den batıya yolculukta Ingwë'nin yönettiği ilk Eldar topluluğu. Güzel Elfler diye de anılırlar.

Varda :

(Quenya diline göre): Yüceltilmiş, Mağrur; Bir Ainu, bir Vala, en kudretli Valie ve Aratar içinde sayılır. Yıldızların Hanımı diye de anılır. Manwe'nin karısı ve onunla Taniquetil de yaşar. [Valar'ın en güzeli, Melkor'un kadim düşmanı ve yıldızları yarattığı için Elflerin en sevdiği Vala'dır. Orta Dünya'da genellikle Elhereth, diye anılır. Diğer isimleri, Elentâri, Tintalle..

Varda'nın Pınarları :

İki Ağaç'ın çiylerini toplamak için Varda'nın oluşturduğu büyük sarnıçlar. Ungoliant tarafından kurutuldular..

Varlık :

Ilúvatar'ın Görüntüsü'nün maddi olarak gerçekleşmesi, Ea'nın(evrenin) oluşması..

Vása :

(Quenya diline göre); Yakıcı, Tüketici. Noldor'un Güneş'e verdiği isim. Enerjisi yüzünden ve onun ortaya çıkışıyla Elflerin tükenmeye başlamasını belirtmek için.

Vilya :

Elflerin Üç Yüzüğü'nden biri, Hava Yüzüğü; Gil-galad tarafından taşındı, sonrada Elrond tarafından.

Vingilot :

Köpük çiçeği (Tam Quenya anlamı Vingiloti); Earendil'in gemisinin adı. Bkz: Rothinzil

Vinyamar :

(Quenya diline göre):Yeni yurt; Taraş Dağı'nın altındaki Nevrastta, Turgon'un kenti. Halkını Gondolin'e götüren Turgon tarafından terk edilecekti.

Voronuie :

(Quenya diline göre): Metin, Gondolin'li Elf. Nirnaeth Arnoediad'ın ardından yardım dilemek için Batı'ya gönderilen yedi gemiden kurtulan tek denizci; Vinyamar'da Tuor ile karşılaştı ve Gondolin'e gitmesi için ona kılavuzluk yaptı.

- Cümle Kurma Terimleri

Vánë :

geçmiş zamandaki auta, (quenya)

Vanwa :

“kayıp”

Vanya :

sıfat "güzel"

Varya- :

eylem "korkmak"

Ve :

edat "gibi"

Vendë :

isim "bakire"

Veru :

çift isim "evli çift, karı-koca"

Verya- :

eylem "cüret etmek"

Q Harfi

- Genel Tanımlamalar :


Quendi :

(Quenya diline göre): Seslerle konuşanlar"; Elfler; Avari dahil, tüm Elfleri kapsar.

Quenta :

(Quenya diline göre): Silmaril'lerin Tarihi" Bknz: Silmarillion

Quenya :

(Quenya diline göre): Dil, lisan"; Kadim dil, tüm Elflerin ortak dili; Valinor'da biçimlendi ve Noldor sürgünleri tarafından Orta Dünya'ya getirildi ama günlük konuşmadaki kullanımı onlar tarafından tamamen terk edildi; özellikle Kral Thingol'ün, kullanılmaması için verdiği emirden sonra. İlim dili olarak yaşamaya devam etti. Eldarin, Yüce Eldarin, Valinor Dili, Valinor Elfleri'nin dili, Noldor dili. Batı'nın Yüce Dili de denir.

- Cümle Kurma Terimleri :

Quainëa :

ordinal "onuncu"

Quen :

“birisi”

Quet- :

eylem "konuşmak, söylemek"

W Harfi

- Genel Tanımlamalar

Wilwarin :

(Quenya diline göre) Kelebek.. Varda'nın îlk doğanlar için yarattığı bir takımyıldız. Belki de bugünkü Cassiopeia

- Cümle Kurma Terimleri

Wen :

"Evlenmemiş kız bakire"

Wing :

Eş anlamı "Köpürmek veya püskürmek"

Y Harfi

- Genel Tanımlamalar :


Yabancılar :

Öldüklerinde Arda'yı terk ettikleri için Elflerin İnsanlara verdiği isim.

Yalnız Ada :

Bkz: Tol Eressëa

Yankıyan Dağlar :

Bkz: Ered Lómin

Yarı Elf :

(Sindarin diline göre): Peredbel'ın (çoğulu Peredhil) çevirisi. Elf ve İnsan kanına sahip olan Elrond, Elros ve Earendil'i tanımlar.

Yarmavadi :

Imtadris'in dilimize çevirisi. [Metis baskısı Yüzüklerin Efendisi'nde ' Ayrıkvadi ' diye geçer.] Bkz: Ayrıkvadi

Yarmavadi'de Bilbo'nun şarkısı (Ayrıkvadi'de) :

Earendil diye bir denizci vardı / Arvernien'de gezinip duran... (Yüzük Kardeşliği ll-)

Yavanna :

(Quenya diline göre): Meyve verici, Doğurgan; Ainu, Vala, ikinci en kudretli Valie, Aratar içinde sayılır; Aule'nin karısı ve Vâna'nın ablası; Kementâri diye de anılır. [Arda'da büyüyen her şeyi korur, özellikle olvar'ı. Arda'daki tüm bitkilerin ilk tohumlarını o ekmiştir.]

Yavanna'nın Uykusu :

Valar Lambaları ma yıkılışıyla Güneş ve Ay'ın yükselişi arasındaki dönem. Orta Dünya sadece yıldızların ışığıyla aydınlanıyor, canlıların çoğu ışığın dönüşünü bekleyerek uyuyordu. Sadece Doriath (Melian'ın kudretiyle) ve Kuzey'de (Morgoth'un canavarlarının çoğaldığı) yaşam vardı ama Elfler ve Cüceler etrafta dolaşıyordu.]

Yay ve Miğfer Ülkesi :

Bnz: Dor-Cuarthol

Yaz Kapilani :

Bir Gondolin bayramı; belki de Yaz ortası Gününde kutlanıyor. Elfler bu bayramda güneşin doğuşunu şarkılarla selamlardı.. Bkz: Feast of Gondolin Not: Türkçe kelime anlamı yanlış olabilir.

Yedi Kapılar :

Orfalch Echor'daki kapılar. Gondolin'in girişi..

Yedi Yıldız :

Valar Orağı ; Bkz. Valacirca

Yepi Tepecik :

Bkz: Ezellohar

Yeşil Elfler :

Dilimize çevirisi; Ossiriand'da yaşayan Nandor Elfleri.

Yıldızlar Altındaki Savaş :

Beleriand Savaşları'nın ikincisi; Dagor-nuin-Giliath

Yılların Öyküsü :

İkinci, Üçüncü Çağlar'ı ve Dördüncü Çağ'ın başlarını anlatan bir kronoloji. Took'lar tarafından toparlanıp Büyük İyinler'de saklandı.

Yok olmayan alev :

Ilúvatar'ın yaratıcı ruhu. Sadece onun sahip olduğu, Ainur ve Ea'nın yaratıldığı kudret.

Yüce Elf Dili :

Bkz: Quenya ve Sindarin

Yüce Elfler :

Bkz: Eldar

Yüce Faroth :

Bkz: Taur-en-Faroth

- Cümle Kurma Terimleri

(Hazırlık aşamasında)

Z Harfi

Genel Tanımlamalar


Zaman :

Ea'nın yapısındaki boyutlardan biri. Ea'nın yaratılıp Valar'ın içine girişiyle başlar ve "Son"da sona erer..

Zamandışı Salonlar :

Ilûvatar ve Ainur'un, Boşluk ve Eâ'dan ayrı olarak yaşadıkları yer..

Zamanın Derinlikleri :

Zaman boyutlarının geniş bir alanı. Genel olarak, uzak, kavranılamaz geçmişi anlatmakta kullanılır; buradaki ifadesi ise Ea'nın yasalarıyla sabitlenen halkların ve nesnelerin, Ainulindale'in gerçekleştirilme zamanı..

Zamanın Sayımı :

İki Ağaç'ın yaratılışla başlayan ve Ağaçların Yılları'yla hesaplanan yılların kaydedilişi..

- Cümle Kurma Terimleri

(Hazırlık Aşamasında)

________________________________________________________________

Bu Sözlük tarafımdan hazırlanmış olup izin alınmadan kullanılmaz! Bu sözlüğü kullanmayı düşünen arkadaşlarımız ise yazının sonuna "İsa Dağ "Sauron" - isadag.blogspot.com'dan alıntıdır" ibaresini koymak zorundadır..

Emeğe saygı gösterdiğiniz için teşekkürler..