1 2 3 4 5

Radagast


Boz Radagast, Arda diyarında ki beş istari büyücülerinden biridir. Yavanna'nın maia'sı olan Radagast "kuşların dostu, kuşları seven kişi" anlamına gelen Aiwendil ismiyle çağrılırdı. Saruman'ın yoldaşı olarak yaklaşık 3. çağın 1000'li yıllarında iki farklı görev için Orta Dünya'ya adım atmış olan Boz Radagast, büyük nehir üzerinde bulunan Kuyutorman’ın yakınlarındaki Rhosgobel’de yaşardı.

Genel Bilgiler

Diğer isimler : Aiwendil, Kuş dostu, Kuş terbiyecisi, Boz Radagast, Hayvanların bakıcısı
Doğum Tarihi : Arda yaratılmadan önce..
Ölüm Tarihi : Bilinmiyor..
Eşi : Yok yada Bilinmiyor..
Silah : Büyücü Asası

Fiziksel Özellikleri

Irk : Maia
Kültür : Istari
Cinsiyet : Erkek
Saç Rengi : Beyaz ve Gri
Göz Rengi : Kahverengi













Etimoloji

J.R.R. Tolkien'ın Bitmemiş Öyküler (Unfinished Tales) kitabındaki istari bölümünde Radagast ismi, Numenor dili olan Adunaic’te “hayvanların bakıcısı” olarak geçmektedir. Ancak J.R.R. Tolkien'ın daha sonraki yazmalarında ise bu ismin Anduin (ulu ırmak) civarında yaşayan insanların dilinde yazıldığını ve bu yüzden adının tam olarak anlamının çıkarılamayacağını söylemiştir.

Radagast ismi muhtemelen Anglo-Saxon’dan da geliyor olabilir. “gast, veya gæst, veya giest” isimleri “misafir” anlamına gelir. “gast” ismi ise “hayalet, ruh ve melek” anlamlarına gelir. “rad” kelimesi “rudu”dan geliyor olabilir. (kırmızı, kızıl) Hræd ise “hızlı hareket eden” anlamına gelir. Quenya’da en yakın anlamında, “Hızlı Misafir” ya da “Kızıl Melek” olarak çevrilebilir. Maiar, Tolkien’in ‘küçük melekleri’ olduklarından, “Kızıl Maia” da olabilir (her ne kadar pelerini kahverengi de olsa, kızıl kahverengiye yakındır.)

Radagast ismi aynı zamanda  slav mitolojisinde "Radigost, Radhost, Redigast" olarak bilinen tanrı'nın diğer isimlerinden biridir.

TARİH

Çağlar Öncesi;

Boz Radagast’ın hikayesi Yeryüzü’nün hanımı ve toprakta yetişen her şeyin sevgilisi olan Yavanna Kementári’nin yanında yetişmesi ile başlar. O dönemlerde kendisine Aiwendil olarak seslenilirdi. Yavana ona toprağın ve toprakta yetişen her canlının ne kadar değerli olduğunu öğretti. Yanında kaldığı yıllar boyunca Yavanna’nın öğretilerini benimseyen Radagast, toprakta yaşayan canlılar ve onlarla dost olan her canlının (kuş,hayvan..vb) dostu oldu.

Yavanna Kementári, eşi Aulë tarafından cücelerin yaratılışını öğrenmesinden sonra, Orta Dünya’da ki tüm canlıların yok olmasından korktu ve Manwe’nin huzuruna çıktı.. Manwe. "Bütün krallığında senin için en sevgili olan şey nedir?" sorusuna Yavanna Kementári;  "Hepsinin kendi değeri vardır ve her biri diğerlerinin değerini çoğaltır. Kelvar (hayvanlar) kaçıp kendilerini koruyabilirler, ama olvar (toprakta yetişen canlılar Bknz: bitkiler, ağaçlar) bunu yapamaz ve onların arasında en çok sevdiklerim ağaçlardır.” cevabını verdi. Ve böylece Yavanna’nın Orta Dünya’daki temsilcileri olacak olan Entlerin yaratılışı Eru tarafından onaylanmış oldu. Her ne kadar Eru, Yavanna’nın dileğini yerine getirmiş olsa da zamanla Melkor’un geçmişte yaptıkları Yavanna’nın endişe duymasına, Mandos’un ikinci kehaneti ve sonrasında yaşananlardan sonra ise Valar divanında Radagast’ı Orta Dünya’ya gönderilecek olan istari (Curumo,Alatar,Pallando,Olórin,Aiwendil) topluluğu’nun arasına sokmasına neden olmuştu.

Not: Valar divanı yapıldığı sırada Yavanna Kementári, Curumo(Saruman)’nun Radagast’a yoldaşlık etmesi için rica ettiği hatta zorladığı, bazı kaynaklarda ise eşi Aule’ye ileterek Aule tarafından Curumo’nun Aule’nin maiası olması nedeniyle bunu gerçekleştirdiği söylenmektedir. Saruman bu durumdan hoşnut olmasa da Radagast’ı yoldaşı olarak seçmiş ve  böylece Radagast hem Sauron’a, hem de gizli görevi olan Orta Dünya’daki Kelvar ve Olvar’ı koruması için diğer istarilerle birlikte Valar tarafından Orta Dünya’ya gönderilmiştir.

Radagast’ın Orta Dünya’ya gelişi;

Radagast diğer istari’ler gibi 3. çağın 1000’li yıllarında Orta Dünya’ya ayak bastı ve eski orman yolu ile Carrock arasında kalan ormanlık bölgeye (Kuyutorman batısı- anduin civarı) yani Rhosgobel’e yerleşti. Burada uzun yıllar Yavanna’nın kendisine öğrettiği değerleri (Kelvar ve olvar) korumaya çalışan Radagast, Kelvar ve Olvar üzerindeki ilmini daha da genişletti.. Şekillerin ve renk değişimlerin ustası, hayvanlar ve diğer canlılarla dost olan Radagast, Beorn ile de dostluk kurdu.

Hobbit ve Sonraki Dönemde;

Gandalf cücelerle birlikte Beorn’u evinde ziyaret ettiğinde, Beorn Gandalfı tanımamış ama Radagast’ı tanıdığını ve arada bir gördüğünü söylemiştir.  Radagast bu dönemlerde Rhosgobel’de yaşamaya devam etmiş ve ormanda yaşanan kötü olayları fark ettiğinde ise durumu muhtemelen kuşlar araclığı ile Saruman’a bildirmiştir. Gandalf’ın Dol Guldur’da araştırma yapması ve nihayetinde Ak Divan’ın Dol Guldur’a saldırması sonucu ise Sauron mordor’a çekilmiş ve bir süre daha kimliğini gizlemiştir. Radagast ise bu süreç içerisinde Saruman ile bilgi alışverişinde bulunmaya devam etmiş, bir taraftan da Yavanna’nın kendisine verdiği görevi yapmaya devam etmiştir.          

Yüzüklerin Efendisi dönemlerinde;

Radagast, Saruman’dan aldığı haberi Gandalf’a iletmek için Rhosgobel’den çıktı ve Gandalf’ı Bree yakınlarında bulmayı başardı.. Gandalf ile karşılaştığında ise kendisine Saruman’ın mesajını iletti..

'"Acil bir görevim var,' dedi. 'Havadisim kötü.' Sonra, sanki çitlerin bile kulağı olabilirmiş gibi etrafına bir bakındı. 'Nazgûl, diye fısıldadı. 'Dokuzlar yeniden ortaya çıktı. Nehri gizlice geçmiş, batıya doğru ilerliyorlar. Kara giysili süvari suretindeler..” 

Radagast Saruman’ın mesajını Gandalf’a ilettikten sonra, Gandalf kendisine; Dostun olan bütün hayvanlara ve kuşlara haber yolla. Bu konuyla ilgisi olan her çeşit haberi Saruman'a ve Gandalf a getirmelerini iste. Orthanc'a haber ulaştırılsın.' dedi. Radagast ise bunu kabul etti.

Saruman’ın amacı Radagast aracılığıyla Gandalf’ı orthanc’a çekip tuzağa düşürmekti. Nitekim Radagast Saruman'ın ona biçtiği bu rolü istemeden de olsa yapmış oldu.

"Boz Radagast! diye güldü Saruman, artık küçümsemesini gizlemiyordu. 'Kuş terbiyecisi Radagast! Saf Radagast! Salak Radagast! Yine de ona biçtiğim rolü oynayacak kadar aklı varmış.”

Gandalf’ın Saruman tarafından tutsak alındığının henüz farkında olmayan Radagast, emrindeki tüm dostlarına haber salmış, dağ'ın kartalları çok uzaklara kadar uçmuş, pek çok şey görmüşlerdi. Kurtların toplandığını, orkların silah başı yaptığını, Dokuz Süvari'nin memleketten memlekete gittiğini, Gollum'un kaçış haberini bile duymuştu. Nitekim tüm bu haberleri Gandalf’a ulaştırmak için ise Gwaihir’i orthanc’a gönderdi. Gwaihir orthanc’a geldiğinde ise Gandalf’ı orthanc’ın zirvesinde buldu ve onu bulunduğu bu tutsak durumundan kurtardı..

Gwaihir “Yük değil, havadis taşımaya gelmiştim.”

Radagast’ın bundan sonraki süreçte olan hikayesi ise belirsizdir. Elrond’un divanı’nın toplanması için kendisine haber gönderen elçiler Ferah Çayırlar'ı geçerek sonunda Radagast'ın memleketi olan Rhosgobel'e varmış ancak Radagast, Rhosgobel'de bulunamamıştır…

Muhtemel Durum; Yoldaşı Saruman’ın ihaneti ve Sauron’un güç kazanmasından sonra, Yavanna’nın kendisine vermiş olduğu görevi Sauron’un yok edeceğinden korkmuş ve Kelvar ve Olvar’ı korumak için daha güvenli bir bölgeye gitmiştir.  

4. Çağ ve Sonraki Dönemler ;

J.R.R. Tolkien, Radagast’ın hayvan ve bitkilerle fazla içli dışlı olması sonucu İstari’lere verilen asli görevi tam olarak yerine getiremediğini için onuruyla Valinor’a dönemeyeceğini yazmıştır. Daha sonraki yazımlarında ise Tolkien, Radagast’ın başarısızlığının Saruman’ınki kadar büyük olmadığını ve bu yüzden Ölümsüz Topraklara kabul edilebileceğini yazmıştır.

Diğer Filmler;

1981 – BBC Radio – Yüzüklerin Efendisi

Radagast karakterine ses veren kişi Gee Donalt’dır.

2001 – Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği

Tom bombadil karakterinde olduğu gibi Radagast karakteri de Peter Jackson tarafından seçilmemiştir. Filmde sadece Gwahir’in Gandalf’ı kurtardığı görülür..

2012 - The Hobbit

The Hobbit film'inde "Radagast" karakterini canlandıracak kişinin "Sylvester McCoy" olduğunu da belirtelim.. Sylvester McCoy"un biyografisine ulaşmak için lütfen tıklayınız..

İsa "Sauron" Dağ 

0 yorum:

Yorum Gönder