1 2 3 4 5

Amroth ve Nimrodel




Amroth ve Nimrodel'in Öyküsü en acıklı aşk hikayelerinden biridir.. Beren ve Luthien ya da Arwen ve Aragorn kadar tanınmasalarda Orta Dünya'da bilinmeyen Öyküler arasına girmiştir.. Bu yazıda ise bu öyküden bahsedilmekte...

Öyküye başlamadan önce Yüzüklerin Efendisi kitabından alıntı :

Zamanla bir sessizlik çöktü ve gölgeler içinde tatlı tatlı dökülen çağlayanın müziğini duydular. Frodo neredeyse suyun sesiyle karışmış şarkı söyleyen bir ses duyduğunu zanneder gibiydi. "Nimrodel'in sesini duyuyor musunuz?" diye sordu Legolas. "Size, çok zaman önce yanında yaşadığı bu dereyle aynı adı taşıyan Nimrodel kızın şarkısını söyleyeceğim. Bu bizim orman dilimizde çok hoş bir şarkıdır; ama artık Ayrıkvadi'de kimileri bunu Westron Dili'nde söylüyorlar, yani şöyle." Sonra üzerlerindeki yaprakların hışırtısı arasında ancak duyulan hafif bir sesle mırıldanmaya başladı:


Bir zamanlar bir elf kızı vardı,
Bir yıldızdı sanki gündüz parlayan:
Ak mintanı altınla bastırılmıştı,
Pabuçları ise gümüş beyazından.

Alnına bir yıldız iliştirilmişti
Bir ışık yanardı saçlarında
Tıpkı parıldayan güneş gibi,
Latif Lorien'in altın dallarında.

Saçı uzundu, bembeyazdı teni,
Güzeller güzeliydi, hürdü;
Rüzgarda bir ıhlamur yaprağı gibi
Hafifçecik yürürdü.

Nimrodel çağlayanları yanındaki
Berrak ve serin suyun eteğinde,
Saçılan gümüş gibi akardı sesi
Parlayan gölün içlerine.

Nerelerdedir bilinmez şimdi,
Gölgede mi dolanır, gün ışığında mı
Çünkü Nimrodel kayıplara karıştı
Dağlarda kayboldu gitti.

Bir elf gemisi, dağın rüzgardan koruduğu
Boz limanda.
Onu günlerce bekledi durdu
Uğultulu denizin kıyısında.

Bir gece bir yel esti gürleyerek,
Kuzey Toprakları'ndan bu yana
Yükselen medde sürükleyerek
Götürdü gemiyi elf sahillerinden uzağa.

Soluk tan yerinde gözden yitmişti kara
Kör edici su zerreciklerinden tüylerini
Püskürten dalgaların ardında
Batıp gidiyordu dağlar ufukta

Amroth kaybolan sahile bir göz attı
Kabaran deniz kıyıyı örtüyordu,
Ve bu imansız gemiye lanet etti
Nimrodel'den uzağa götürdüğü için onu.

Bir Elf Kralı'ydı eskilerde
Hükümdarıydı vadilerle ağaçların,
Altın rengi olduğu zamanlarda
Zarif Lothlorien'de bahar dallarının.

Baktılar ki atlamış, yaydan çıkan ok misali
Dümen yekesinden denize,
Rüzgardaki martı gibi
Dalmış gitmiş derinlere.

Uçuşan saçlarının arasında rüzgar,
Etrafında parlıyordu dalgaların köpükleri;
Uzaklarda güçlü ve zarif yüzdüğünü gördüler,
Süzülerek gidiyordu sanki bir kuğu gibi.

Ancak batıdan hiç haber gelmedi
Beri Sahil'de yaşanlara,
Bir daha hiçbir şey işitmedi
Elf Halkı, Amroth hakkında.


Legolas'ın sesi zayıflayıp sustu. "Gerisini söyleyemeyeceğim," dedi. "Bu şarkının sadece bir bölümü, çoğunu unuttum. Uzun ve acıklıdır; cüceler dağlardaki kötülüğü uyandırdığında Lothlorien'in, Çiçeklerin Lorien'inin nasıl kederle tanıştığını anlatır.."

Amroth ve Nimrodel’in Öyküsü

İkinci çağ’ın ilk yıllarında gri elfler olarak bilinen sindar elfleri “Amdir” önderliğinde Lothlórien’a gelmişlerdi. Amdir’in ise “Amroth” isimli bir oğlu vardı. Yıllar geçtikçe Amdir Lothlórien’da saygınlık kazandı ve lothlórien’un önderi olsa da, ikinci çağın sonlarına doğru yaşanan “son ittifak savaşında” hayatını kaybetti. Babasının ölümünden sonra Amroth lothlórien’ın başına geçti ve bu bölgenin yeni kralı olmuş oldu.

Nimrodel ise, Lothlórien’da yaşan bir silvan elfi idi ve sindar elflerinin gelmesinden hoşnut olmayanlar arasındaydı. Bir çok silvan elfi gibi ağaçevler’de yaşayan nimrodel, ileri de ismini alacak olan çağlayan’ın (Nimrodel nehri) yakınında yaşardı.

Lothlórien Kralı Amroth Nimrodel’i ilk gördüğünde aşık olmuştu. 1050 yılında ise Sauron Necromancer kılığında “Dol Guldur’u” inşaa ettirmişti. Kötülüğün yaklaştığını sezen Kral Amroth  1100 yıllarında bölgenin en yüksek yerine Dol Guldur’u izlemek ve Nimrodel’i daha yakından takip etmek için, yüksek ağaçlar üzerine Ağaç ev’ini yaptırdı.. Daha sonradan bu bölge Arwen ve Aragorn’un ilk buluştuğu ve sonradan Arwen’in ölüm uykusuna yattığı “Cerin Amroth” adını alacaktı.

Kötülüğün yaklaştığını öğrenen Galadriel ve Celeborn’da, Lothlórien Kralı Amroth’un yanına bilgi alışverişinde bulunmak ve araştırma yapmak için gelmişti. Kısa bir araştırma sonucu da Lothlórien’dan ayrıldılar.

Bu olaylar yaşanırken Amroth, Nimrodel’e aşkını çoktan ilan etmişti. Nimrodel ise Amroth’un aşkına karşılık vermiş ve birbirlerini seven iki sevgili haline gelmişlerdi. Amroth Nimrodel’e evlenme teklifi ettiğinde ise Nimrodel bunu kabul etmedi. Bunun nedenini ise Amroth’u kendisinden farklı görmesiydi. Amroth sonradan gelen bir sindar elfiydi. Nimrodel ise Lothlórien’da yaşayan ve ilklerden olan bir silvan elf’i idi.. Ayrıca sonradan gelen Lothlórien elflerine karşı hoşnutsuzluğu hala sürmekte ve bunun nedenini ise sonradan gelenlerin Lothlórien’a barış yerine, savaşın getireceğine inanmasıydı.

Amroth’un evlenme teklifini red etmesinden sonra Nimrodel ormanın kuzeyinde kalan Khazad-dum’a yakın bir bölgeye gitti ve burada yaşamaya başladı.. Amroth’un ise kalbi kırılmış olsa da sevgilisinden vazgeçmeye niyeti yoktu. Nimrodel’i sürekli gözetim altında tuttu ve uzaktan takip etmeye başladı. Derler ki Amroth,  Nimrodel’in hep yanına gitti ve onunla evlenmek için uzun yıllar Nimrodel’i ikna etmeye çalıştı..

Tarihler 1980 yıllarını gösterdiğinde ise olağandışı bir olay yaşandı. Cücelerin kazı çalışmaları çok derinlere inmişti ve Khazad-dum’da cüceler “Balrog”u uyandırdılar.. Bu tarihten sonra da ikinci bir kötülük hayata gözlerini açmış oldu ve cüceler diyarı Khazad-dum goblin, orc ve trollerin istilasına uğradı. Sonradan buranın ismi ise “Moria” adını alacaktı.

1981 yıllarında bir çok cüce Khazad-dum’u terk etmeye başladı.. Kalanlar ise büyük kötülük ile savaşma kararı almıştı..

Nimrodel ise Balrog’un uyanmasının haberini almasından sonra Khazad-dum’un yakınında ki yaşadığı bölgeyi, beraberinde olan Silvan elfleri ile terk etti ve Fangorn Ormanlarına doğru yola çıktı.

Kral Amroth ise Nimrodel’in yaşadığı bölgeden ayrıldığını öğrenir öğrenmez peşinden gitti ve Nimrodel’i Fangorn Ormanlarında yakalamayı başardı. Amroth ve Nimroth karşı karşıya geldiklerinde ise Amroth’un uzun yıllar uğraştığı ve bir türlü ikna edemediği Nimrodel’in kendisine teklifi onu şaşırtmıştı.. Nimrodel’in Amroth’a söylediği cümle ise  “Eğer beni sonsuza kadar barışın hüküm sürdüğü bir yere götürürsen, seninle hayatımı birleştirmeye hazırım” oldu.. Kral Amroth ise bu teklifin üzerine Dol Guldur ve Balrog’un yaklaşan tehlikesine ve Lothlórien’da ki krallığına rağmen, her şeyi geride bırakıp Nimrodel’e, onu “Ölümsüz Topraklara” götüreceğine dair söz verdi..

Bu olaydan sonra Amroth  ve Nimrodel Belfalas kıyılarında ki bir elf limanı olan Edhellon’da buluşma kararı aldılar ve birbirlerine burada bulaşacaklarına dair söz verdiler.. Aralarında Mithrellas’ın da olduğu bir grup Silvan elf’i yolculuğa çıktığında ise Nimrodel Ak Dağlar’da kayboldu.. Denilir ki Nimrodel kaybolduğu sırada Pelargir yolu üzerinde ki Gilrain nehrini keşfetmiş ve burada Lothlórien’da ki yaşantısını bulmuştur.. Daha sonra ise Ölümsüz Topraklara gitmekten vazgeçmiş ve burada derin bir uykuya dalmıştır..

Kral Amroth Edhellond’a ulaştığında ise yolculuk için hazırlıklara başladı.. Nimrodel’in henüz limana ulaşmaması ve geçen günler onu endişelendirmeye başlamıştı.. Bunun üzerine son gemiye kadar bekleme kararı almış ve gerekirse Nimrodel için Ölümsüz Topraklar’a gitmekten vazgeçme kararını çoktan vermişti.

Bu sırada beklenmedik bir olay oldu ve kuzeyden gelen sert bir fırtına limanı vurdu. Amroth’un içinde bulunduğu gemiyi denizin iç taraflarına doğru sürüklendi ve kıyadan uzaklaştırdı.. Bu sırada Amroth uyuyordu ve uyandığında ise geminin kıyıdan uzaklaştığına aldırış etmeden denize atladı.. Düşüncelerinde sadece Nimrodel vardı ve ona ulaşmak için her şeyi yapmaya hazırdı. Kıyıya doğru tüm gücü ile yüzmeye çalışsa da Fırtınanın şiddeti daha güçlüydü ve Kral Amroth’un canını aldı.. Böylece Amroth burada boğularak can vermiş oldu.. Amroth’un anısına daha sonraları ise bu kıyı kentine Dol Amroth adı verilecekti..

Kral Amroth’un ölümünden sonra Nimrodel ile birlikte kaybolan Mithrellas ise Belfalas kıyılarını bulmayı başarmıştı.. Derler ki Mithrellas burada númenor soyundan olan Imrazôr ile karşılaşır ve Dol Amroth soyu da böylece başlamış olur.. Mithrellas Imrazôr’a, Galador ve Gilmith isimli iki çocuk vermiştir. Daha sonraları ise evini terk edip gözden kaybolmuştur..

Kral Amroth’un ölümünü haber alan Galadirel ve Celeborn ise taçsız kalan lothlórien’a gelmiş ve buranın kral ve kraliçesi olmuştur..

Sonrası ve Bilinmeyenler :

- Kimileri Ulmo’nun, Amroth’u yanına aldığını dile getirmektedirler..

- Lothlorien’da yaşayan bazı elfler ise Amroth’un çığlıklarının, denizden bir meltem yada rüzgârla Ulu nehir’in (Anduin) her köşesinde bazen duyulduğunu söylemektedirler. Bunun nedenini ise Amroth’un “Nimrodel’in halen daha bir ırmağın köşesinde yaşadığına inanması” şeklinde yorumlanmıştır..

- En ilginç olan kısımlardan biri de Nimrodel’in, Tom Bombadil’in eşi ve Irmağın kızı olarak bilinen “Goldberry” ile benzerlik taşımasıdır.. Bununla ilgili bir makale konusu olacak kadar detaylı bir yazı yazılabilir.. Kim bilir belki de Altınyemiş’in yanındadır.

- Nimrodel’in uykusu ve sonrası konusunda net bir bilgi olmasa da Arwen’in,  Cerin Amroth’ta ölüm uykusuna yattığı gibi, Nimrodel’in de Gilrain nehrinin bilinmeyen bir köşesinde ölüm uykusuna yattığı söylenmektedir.. Ölüm nedeninin TA 1981 olmasının nedeni de budur aslında ama tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Zira bu tarih kesin ölüm tarihi değil, kesin kaybolma tarihidir..

- Nimrodel için bir bilgi de Legolasın söylemiş olduğu “Nerelerdedir bilinmez şimdi, Gölgede mi dolanır, gün ışığında mı ?Çünkü Nimrodel kayıplara karıştı” dizesinde bazı elflerin hem bu diyarda hem de diğer diyarda gezdiğini söyleyen Gandalf’ın dile getirdiği cümleyi desteklemektedir.  Bu elf tayfları’nın ise kim olduğu bilinmemektedir ama derler ki Nimrodel de bunlardan birisiydi..

- Kardeşliğin Cerin Amroth’a geldiği sıralarda Sam’in “Sanki bir şarkının içindeymişim gibi geliyor bana” derken Amroth ve Nimrodel’e gönderme yapılmıştır. (Cerin Amroth’ta ağaça tırmanma sırasında) Frodo ise bu sırada zamanın hükmünün geçmediği bir yere gelmiş olduğunu hissetmektedir.

- Ağaçev’in bir diğer yansıması olarak genelde herkes “flet” ismini kullanmaktadır.

Etimoloji

Amroth’un kelime kökenine baktığımızda Sindarin’e göre “rath” kelimesi “tırmanıcı yada tırmanan” anlamında kullanılmaktadır. Quenya dilinde ise amba kökü “Yukarı” anlamı taşımaktadır. Sindarin ve Quenya’nın birleşen sentezi ile “Yukarı tırmanan” anlamını kullanmak mümkündür.. Zira kendisi Ağaç eve sürekli tırmanan ve burada yaşayan kişi olmuştur..

Nimrodel’in kelime köküne baktığımızda ise J.R.R. Tolkien’in Bitmemiş Öyküler (Unfinished Tales) kitabında “Beyaz ya da Ak Grotto hanımı” olarak geçmektedir.

Not: Bu yazının aslı tarafımdan tekyuzuk.com'da yayınlanmıştır. İzinsiz kullanılmaz!


        

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Vay bea.. Yeni yazı ekleyecekmisiniz

Yorum Gönder