1 2 3 4 5

J.R.R. Tolkien



John Ronald Reuel Tolkien (3 Ocak 1892 – 2 Eylül 1973)

Ön Tanıtım

J.R.R Tolkien 1925 ve 1945 yılları arasında, Oxford’da Anglo-Sxon dili proesörlüğü görevini sürdürmüş ve 1945 ve 1949 yılları arasında ise Oxford İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü başkanlığı yapmıştır. Kendisi daha çok The Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nine yazarı olarak tanınmıştır. Kendisi, aşırıcı bir din olan “Roman Katoliği” dinini benimsemiştir. J.R.R Tolkien, edebi yazıları ve kişiliği açısından tarihe damgasını vurmuş en muhteşem yazarlardan birisidir. Aynı zamanda Modern Fantastik Edebiyat’ın babası olarak bilinir.. “The Inklings” olarak bilinen edebi tartışma grubunda en yakın arkadaş olan C.S.Lewis ile birlikte edebi tartışmalara girerek, kendisini sürekli geliştirme imkanı bulmuştur.. Tolkien 1. Dünya savaşı sırasında cephe gerisinde aldığı görevler esnasında sonradan Middle Earth'de yaşayacak olan Elf’lerin dili olan ve ortak dil olarak kabul edilen Quenya ve Sindarin dillerini tasarlamaya başlamıştır. Quenya ve Sindarin tamamen kendine ait sözcükleri ve gramer yapısı olan, başka bir dilin bir şekilde kodlanması ile yapılmış ve dünya’da olmayan bir dildir. Ayrıca Quenya ile birlikte Tolkien'in zihninde çok çok öncelerinin dünyasını oluşturma fikri de başlamıştır.


J.R.R Tolkien’ın yayınlamış olduğu The Hobbit ve Yüzüklerin Efendisinden sonra oğlu Christopher tarafından, babasının kendisine bıraktığı notları derleyerek “The Silmarillion”u yayınlamış ve  Arda ve Orta Dünya bir mitoloji’ye dönüşmüştür. “The Silmarillion” Arda ve Orta Dünya ile ilgili yaşanan olayların geçmişini anlatmaktadır ve bu eserle birlikte J.R.R Tolkien,  “Modern Fantezi Edebiyatının Babası” olarak tanınmasına olanak sağlamıştır. Daha sonra oğlu Christopher Tolkien’in,  babasının derleme yazılarından oluşturduğu diğer edebi eserlerle de J.R.R Tolkien’ın kalıcı olması ve popülaritesini artırmasını sağlamıştır.. Ayrıca J.R.R Tolkien’ın çocuklarına anlattığı ve sonradan eser olarak karşımıza çıkan kitapları ise Arda ve Orta Dünya ile ilgisi olmasa da, J.R.R Tolkien’ı tanımak ve onu anlamak için okunmalıdır..

J.R.R Tolkien’ın Ailesi ve Soyu

J.R.R Tolkien ve ailesi’nin soyu Almaya’da ki etnik gruplardan biri olan Saksonya soyuna dayanmaktadır. Ailesi 18. yüzyılda İngiltere topraklarına yerleşmiş ve hızla İngilizleşerek bu ülkede yaşmaya başlamışlardır. J.R.R Tolkien’ın babası olan Arthur Reuel Tolkien’ın babası  ise daha çok esnaf ve zanaatkarlıkla uğraştığı bilinmektedir.. Tolkien soyadı, Tollkiehn kelimesinden gelmektedir ve İngilizceye geçmiştir. Aslı ise Almanca’ya (tollkühn) dayanmaktadır. Anlamı ise ingilizce de dull keen “delirmiş, delice – cesur, mert ” anlamına gelmektedir..


J.R.R Tolkien’ın Çocukluğu

J.R.R Tolkien 3 Ocak 1892’de Güney Afrika’nın Bloemfontein eyaletinde hayata gözlerini açmıştır.. Annesinin adı “Mabel” (kızlık soyadı Suffield) olan ve bankacı olan babasının adı ise “Arthur Reuel Tolkien”dır. J.R.R Tolkien’ın aynı zamanda bir erkek kardeşi vardır ve adı “Hilary Arthur Reuel Tolkien”dır. Hilary, J.R.R Tolkien’den 2 yaş küçüktür ve 17 Şubat 1894 yılında doğmuştur.

J.R.R Tolkien Afrika - Bloemfontein’da yaşarken büyük bir örümcek tarafından (Tarantula) ısırılmıştır ve bu olay ileri de yazacağı bir çok eserinde “Orta Dünya ve Arda diyarında” farklı şekilde karşımıza çıkacaktır.. J.R.R Tolkein’ın 3 yaşlarında iken, erkek kardeşi “Hilary” ve annesi “Mabel” ile birlikte aile ziyareti için İngiltere’ye gitmiştir.. J.R.R Tolkien’ın babası ise kendilerine katılamadan “Ateşli romatizma” hastalığı yüzünden hayata gözlerini yummuştur. Bu olay sonrası ise ailesinin gelirsiz kalmasından dolayı annesi “Mabel” Hilary ve J.R.R Tolkien’ı,  büyükbabası ve büyükannesi ile yaşamak için Birmingham’a götürmüştür. Bir süre Birmingham’da yaşayan Tolkien ailesi 1896 yılında,  Sarehole ve oradan da Worcestershire’ye yerleşmişlerdir.



J.R.R. Tolkien ve Hilary

J.R.R Tolkien, Sarehole ve Worcestershire’da keşfetmeyi, gözlemlemeyi ve etrafında yaşadıkları olayları kendi kafasında kurgulamayı öğretmiştir.. Özellikle de teyzesinin çiftliğinin adı olan “Bag End” (Çıkın Çıkmazı) , Hobbit ve Yüzüklerin Efendisinde yer edinmiş, etrafında gördüğü her ayrıntıyı ise bir şekilde eserlerine yansımıştır. Sarehole'da Tolkien'i etkileyen sadece yemyeşil doğası değildi. Köy yakınındaki Moseley Bataklığı, kardeşi Hillary ile her zaman oynamaya gittikleri Cole Bank Road değirmeni ve devamlı kendilerini kovaladığı için "Beyaz Ogr" adını taktıkları değirmencinin oğlu da J.R.R Tolkien üzerinde derin izler bırakmıştır.         

J.R.R Tolkien’ın annesi “Mabel” iki oğlunu da kendisi eğitmiş ve J.R.R Tolkien’e botanik sanatını öğretmiştir. Bu sanat J.R.R Tolkien’e bitkilere karşı, gerek görünüşte, gerekse his kazanmasında olsun Tolkien’da büyük bir haz uyandırmıştır. Bu olay daha sonradan ise “Ağaçsakal” ve “Kuyutorman” olarak Orta Dünya’da yerini almıştır..

J.R.R Tolkien resim yapmayı, ağaç ve doğa resimleri çizmeyi çok severdi lakin en sevdiği alan dil dersleri idi. Annesi “Mabel” ise bunu fark ettiğinde ise kendisine küçük yaşından itibaren “Latin Dilinden” parçalar vermiştir. 4 yaşlarına geldiğinde Tolkien okuyabiliyor ve 5 yaşlarında ise yazmaya başlar hale geldi.

J.R.R Tolkien, Birmingham'daki King Edward's Okulu'na başlayınca aile bir kez daha taşınmak zorunda kaldı ve J.R.R Tolkien yeni taşındıkları Olver Road'a yakın olan St. Philips okuluna verildi. Bir yıl sonra burs kazanınca tekrar King Edward's Okulu'na döndü. King Edward's Okulu'nda iken Tolkien'ın dillere büyük yatkınlığı olduğu ortaya çıktı ve bu dönemlerde Tolkien kendine ait bir dili tasarlamaya başladı. Böylece Elf dillerinin temelleri atılmıştı. Daha sonra ise Oxford’da ki “Exter Collage”de eğitim görmeye başladı..

Annesi, ailesinin inancı olan “baptist” inancına karşı koyup Roman Katolikliği’ne geçti. 1904 yılında da Annesi “Mabel” şeker hastalığı yüzünden hayata gözlerini yumdu. Bu sırada, Tolkien on iki yaşındaydı ve bu olay sonrasında annesinin hep inancı uğruna öldüğünü hissetti.. Yaşamının geri kalanı kısmında ise “Katolik İnancı” onda derin izler bıraktı.. Ayrıca J.R.R Tolkein’ın sağlam inancı, arkadaşı olan C.S. Lewis’in Hıristiyanlığı seçmesinde büyük bir rol oynadı ama C.S. Lewis’in Hristiyanlık inancında ki “Katolik” mezhebi yerine,  daha ılımlı olan ve Protestanlık ile Katolik inancının ortası olarak görülen “Anglikanizm”i benimsemesi, kendisinde hep rahatsızlık yarattı.

J.R.R Tolkien’ın  öksüz kalması hayatının geri kalanında ise Birmingham’ın Pederi “Francis Xavier Morgan” tarafından yetiştirildi. Bu bölgede Victorya dönemine ait kuleler, kaleler ve yapılar mevcuttu.. Çocukluktan delikanlılık yıllarına geçerken Ronald'ı etkileyen iki büyük yapı vardı oturdukları Birmimgham kentinde. 29 metrelik Perrott's Folly kulesi o yıllara göre olağanüstü büyüklüğü ile J.R.R Tolkien'ın beynine kazınmıştı. Daha sonralar ise bu kule ve mimari yapılar “Arda Diyarında” yerini alacaktı. Bir başka önemli kısım ise orta çağ ressamı olan “Edward Burne-Jones’un” resimlerine hayran olmasıydı. Daha sonraları ise Pre-Raphaelite Kardeşliği’ni takip etmeye başladı.. Bu sanat anlayışı ise “Sanat için Sanat” olarak eserler sunmaktaydı..

J.R.R Tolkien’ın Gençlik Yılları

J.R.R Tolkien, 16 yaşındayken hayatını değiştirecek bir olay oldu ve hayattaki tek gerçek aşkı olan ve kendisinden 3 yaş büyük olan Mary Edith ile tanıştı ve ona aşık oldu. Peder Francis, onunla buluşmasını, konuşmasını, mektup yoluyla kendisine ulaşmasını 21 yaşına kadar yasakladı. J.R.R Tolkien ise bu yasağa uymak zorunda kaldı..

19 yaşlarına geldiğinde Tolkien ve 3 arkadaşı, (Rob Gilson, Geoffrey Smith ve Christopher Wiseman) gizli bir grup kurdular. Çay Partisi ve Barrovian Topluluğu olan bu grubun adı grup üyelerinin, okula yakın bir mesafede olan “Barrow’s Stores” ve Okulun kütüphanesinde içmekten bir türlü vazgeçemedikleri “Çay” baz alınarak konmuştu.  J.R.R Tolkien bu okuldan ayrıldıktan sonra, üyeler birbirleriyle iletişimi kesmesi gerekti ama 1914’te, grup üyelerinden olan Christopher Wiseman’ın evinde, Londra’da bir “Konsey” topladılar. J.R.R Tolkien’a göre, bu konseyde yaşanan toplantının sonucu, şiir yazmaya verilecek olan bir özveriyi sağlamaktı.

J.R.R Tolkien’ın Ergenlik Yılları ve Mary Edith ile Tanışması


J.R.R Tolkien 21 yaşına geldiğinde Peder Francis’e vermiş olduğu söz bitmişti. Doğum gününün olduğu akşam ise J.R.R Tolkien, Mary Edith’e aşkını ilan eden bir mektup yazdı ve onunla evlenmek istediğini söyledi.. Mary Edith’den kendisine gelen cevapta ise bir başkası ile nişanlandığını ve J.R.R Tolkien’in kendisini unuttuğu yazıyordu.. Bu mektuplaşmaların sonucu Mary Edith ve J.R.R Tolkien buluşma kararı aldı. Ağaçların gölgesinde ki köprülü bir tren yolunun altında buluştular ve aşkları orada ölümsüzleşti. O günkü yaşanan olaylarda Mary Edith ormanda dolaştıkları gün onun için dans etmiş ve bu dans genç J.R.R Tolkien'i çok etkilemiştir.. Bu olay ise ileri de yazılacak olan “Beren ve Luthien” hikayesi olarak “Orta Dünya”da yerini alacaktı..

O gece yaşanan olaylardan Mary Edith nişanı attı ve J.R.R Tolkien ile bir ömür boyu yaşamaya karar verdi. Genç çiftlerimiz nişanlanmaya karar verdiler ve  Ocak 1913’te  Birmingham’da nişanlandılar..

J.R.R Tolkien 1914 yılında ise Cornwall’a ziyarete gitti ve buradaki kıyı şeridinden ve derin denizden çok etkilendiği söylenir..  Bu sırada ise Mary Edith ile mektuplaşmaya devam etmektedir..

O mektuplaşmalardan bir kesit :

”Sevgili Edith'im,
Evet, geçtiğimiz cumartesi elime ulaşan kartına hem çok şaşırdım, hem de çok üzüldüm çünkü benim kartım sana muhtemelen daha sonra ulaşacaktı. Bana harikulade mektuplar yazıyorsun, ama buna aynı şekilde karşılık verememek beni kahrediyor, sanki asırlardır iki satır yazı yazmamışım gibi geliyor. / Exeter College, Oxford – Ekim 1914 – J.R.R Tolkien“

1915 yılında ise J.R.R Tolkien, Oxford’dan İngiliz Dili’nden birincilikle mezun oldu. Arkasından da “Mary Edith” ile 22 Mart 1916 yılında da evlendiler..

J.R.R Tolkien’ın Sonraki Yılları ve 1. Dünya Savaşı

J.R.R Tolkien aynı yıl içinde birinci Dünya Savaşı için orduya katılmak zorunda kaldı ve kendisi on birinci bölükte, ikinci subay “teğmen” olarak görev yapmaya başladı.. On birinci bölük 1916’da Fransa’ya gitmekle görevlendirildi ve J.R.R Tolkien burada, Somme Savaşı’na katıldı.. Bu savaş sırasında, iletişim görevlisi olarak hizmet etti ve şifreleri kırmakla görevliydi.. Tarihler 27 Ekim’i gösterdiğinde ise “Siper Ateşine”a yakalandı ve 8 Kasım’da İngiltere’ye “yaralı” olarak geri gönderildi. Bu olay sırasında Orduda bulunan bir çok arkadaşı ve hatta iki yakın dostunu da kaybetti.

J.R.R Tolkien iyileşme sürecine girdiğinde ise ileri de “Kayıp Öyküler Kitabı” halini alacak olan eseri kaleme almaya başladı. Bu seriye ise, “Gondolin’in Düşüşü” ile başladı ve tarihler 1917 ve 1918 yıllarını gösterdiğinde ise çeşitli kamplarda hizmet verebilecek kadar iyileşmişti. Daha sonra ise yeniden orduya katıldı ve teğmenliğe terfi etti. Bu dönemler içerisinde J.R.R Tolkien ve Mary Edith’in  ilk çocukları olan John Francis Reuel (17 Kasım, 1917 – 22 Ocak 2003) hayata gözlerini açtı.

Bu yıllarda J.R.R Tolkien, Kingston’da görevli iken eşi Mary Edith ile, Ross kenarlarında gezintiye çıkmışlar ve Edith orada dans etmeye başlamıştır.. J.R.R Tolkien’e ise bu olay ilk buluştukları günü hatırlatmış ve ileri de kaleme alacağı “Beren ve Lúthien’i” unutulmaması gereken bir anı olarak aklına kazımıştır..

Not: Bazı insanlar “Beren ve Luthien” hikayesinin başlangıçını, Rose’de ki “bu olay” ile başladığını kabul etmektedir..

Savaşın Bitmesi ve Akademik Kariyer :

J.R.R Tolkien Birinci Dünya Savaşı sonrası ilk olarak Oxford İngilizce Sözlüğü kısmında çalışmalar yaptı. Yıllar 1920’yi gösterdiğinde ise Leeds Üniversitesinde “İngiliz Dili” bölümüne girdi. Yine bu yıllarda ise J.R.R Tolkien’in ikinci çocuğu olan Micheal Hilary Reuel (Ekim 1920-1984) hayata gözlerini açtı. 1924 yılında Leeds Üniversitesinde Profesör oldu. Yine aynı yıl ise ileride tüm dökümanlarını kendisine bırakacağı Christopher John Reuel Tolkien (1924) hayata gözlerini açtı.. Yıllar 1925’i gösterdiğinde ise J.R.R Tolkien tekrar Oxford’a döndü ve Pembroke’de Anglo-Saxon dili profesörü olarak görev yapmaya başladı.. Bu dönemde ise ilk çeviri kitabı olan “Sir Gawain ve Yeşil Şövalye” kitabı yayınlandı. 1929 yılında ise son çocuğu olan  Priscilla Anne Reuel Tolkien hayata gözlerini açtı..

J.R.R Tolkien  Pembroke’ta geçirdiği günler boyunca Hobbit’i ve Yüzüklerin Efendisi’nin ilk iki cildini yazdı.

Beowulf

J.R.R Tolkien’ın çalışmaları arasında 1936 yılına ait “Beowulf: Canavarlar ve Eleştiri” isimli araştırma çalışmasında bulunmuştur. Bu çalışmaların etkisini ise Yüzüklerin Efendisi serisinde göstermiştir.. J.R.R Tolkien’ın yapmış olduğu bu çalışmalar, dönemin önemli insanlarından biri olan Lewis E. Nicholson’un dikkatini çekmiş ve J.R.R Tolkien tarafından yazılan makalenin “Beowufian” eleştirisinde çok önemli bir dönüm noktası olarak görmüş ve bunu geniş çapta kabul gördüğünü dile getirmiştir. 1937 yılında ise “The Hobbit” yayınlanmıştır.

İkinci Dünya Savaşı Dönemleri :

J.R.R Tolkien yaşamına devam ettiği dönemlerde yıl 1939’u gösterdiğinde Almanya, Polonya’yı ele geçirdi ve Naziler Yahudilere karşı vahşet kampanyalarına başlamıştı. Bu yıllarda (1938 – 1939) J.R.R Tolkien ''Yaprak Çizen Niggle'' yazmaya başlar. Arkasından da “Peri Hikayelerine dair” isimli bir konferans verir. Aynı yıl ise İngiltere savaşa girmiştir.. Bu dönemde aynı zamanda J.R.R Tolkien bir el yazması yazmaya da başlamıştır. Bunun adı LOTR’tur..  J.R.R Tolkien’i en çok üzen ise oğulları da savaşa katılmıştır ve J.R.R Tolkien’in inandığı her şey kendince yıkılmaya başlamıştır.. 2. Dünya Savaşı içinde olması ve oğlu Christopher’ın da savaşta olması J. R.R Tolkien’i derinden etkilemiştir..

İkinci Dünya Savaşı Sonrası :

J.R.R Tolkien 1945 yılında, Metron Koleji’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölüm başkanı olarak göreve başlamış ve bu görevini de 1959 yılında emekli olana kadar devam ettirmiştir. J.R.R Tolkien, Yüzüklerin Efendisi’ni, eserle ilgili ilk notlarını yazmaya başladıktan on yıl sonra, 1948 yılında tamamlamıştır.

Yıllar 1950’yi gösterdiğinde oğlu John Francis’le uzun akademik tatillerini birlikte geçirmiştir. Bu dönemde J.R.R Tolkien, İngiliz kasaba kesimini yuttuğunu düşündüğü endüstrileşmeye karşı da büyük bir hoşnutsuzluk görmekteydi. Bu düşüncesi de Yüzüklerin Efendisi’nde Shire’ın endüstrileşmeye uğramasında da kendini hissettirmişti.

Yine aynı dönemlerde eşi Mary Edith’in de tanıdığı “W.H. Auden”la yakın dost olan J.R.R Tolkien, W.H Auden’in Yüzüklerin Efendisi’ne olan hayranlığıyla başlamıştı: Hepsinden önemlisi W.H Auden, Yüzüklerin Efendisi’ni öven insanların arasında ilkler arasında yer alıyordu. J.R.R Tolkien ise W.H Auden’in ona çok destek verdiğini söylemekteydi.

J.R.R Tolkien’in Emeklilik dönemleri ve Vefat

J.R.R Tolkien’ın 1959 yılında emekli olmuştur ve ölüm tarihi olan 1973 yılına kadar, sürekli artan ve giderek popüler biri haline gelmiştir. Hobbit’in yayınlanmasına ilave olarak 1965 yılında LOTR'un Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanması ile her şey daha da karışık bir hale gelmiştir.. Amerikalılar’ın özellikle de genç nüfus’u J.R.R Tolkien’in romanı çok sevmiş ve hızla “kült” bir roman olmasını sağlamıştır.. Eserlerinde ki kitap satışlarında ki kar o kadar fazla duruma gelmiştir ki, J.R.R Tolkien daha önce emekli olmadığına pişman olmuştur.. İlk dönemlerde okuyucuları tarafından kendisine gelen mektuplardan memnun olsa da, daha sonraları bu konuda rahatsız olmaya başlamıştır..

Yine aynı dönemlerde okuyucularının ilgisi yüzünden ev telefonunu bile kapatmak zorunda kalmış ve sonunda da, eşi Mary Edith ile birlikte, güney sahilindeki Bournemouth’a yerleşmiştir. Yıllar 28 Mart 1972 yılını gösterdiğinde ise Kraliçe 2. Elizabeth tarafından CBE’ye layık görülmüştür..

29 Kasım 1971 yılında ise J.R.R Tolkien’ın “Luthien’i olan eşi Mary Edith 82 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Bu olaydan sonra J.R.R Tolkien, Lúthien ismini “Mary Edith”in mezar taşına yazdırdı. Bu olaydan sonra J.R.R Tolkien 22 Kasım 1971 tarihinde Oxford'a geri döndü ve Merton Fakültesi kendisine tahsis edilen eve yerleşti.. Eşi Mary Edith’in ölümünden 21 ay sonra da, 2 Eylül 1973 yılında da, J.R.R Tolkien, 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefat etmeden önce ise mezar taşına da “Beren” isminin yazılmasını vasiyet etti.. Şuan hala Mezar taşlarında şu şekilde yazmaktadır...

Mary Tolkien, Lúthien, 1889–1971
John Ronald Reuel Tolkien, Beren, 1892–1973



J.R.R Tolkien’in Eserleri Hakkında :

J.R.R Tolkien Birinci Dünya Savaşı sırasında ki yaralanmasından iyileşme sürecine kadar kaleme aldığı “Kayıp Öyküler Kitabı” ile birlikte daha sonra da devam edecekti.. Bu eserde, en önemli iki eser ise, Kendisini gördüğü “Beren ve Lúthien’in öyküsü” ve “Túrin’in” öyküsüdür.  Kaleme aldığı bu iki öykü daha sonra daha da uzun ve nazım halleriyle, ‘Beleriand Toprakları’ adlı eserde yer alacaktı. J.R.R Tolkien bu şiirleri baz alan mitolojiye ilişkin kısa bir özet yazmayı düşünüyordu ama daha sonra bu çalışma, bizim bildiğimiz şekliyle oğlu tarafından yayınlanacak olan Silmarillion’a dönüşecekti. J.R.R Tolkien Silmarillion’u daha önce üç kere yazmaya başlamış ama tam olarak asla hiç bitirip yayınlayamamıştı. J.R.R Tolkien’in hedefinde ise Yüzüklerin Efendisi ile birlikte yayımlamak vardı. Bunun nedeni ise savaş sonrası dönemde kitap yayınlama fazlaca pahalı bir duruma dönüşecekti. Bu durum da, altı kitap yerine, Yüzüklerin Efendisi’nin üç kitap halinde yayınlanmasına neden olmuştur. Yüzüklerin Efendisi’nde anlatılan olayların yer aldığı çalışma ise ‘Orta-Dünya Tarihi’ olarak adlanacaktı. 1936 yılından itibaren, J.R.R Tolkien çalışmasını genişletmeye başladı ve ‘Númenor’un Düşüşü’ adlı öyküsünü ele almaya başladı. Bu öykü de ise Atlantis’ten esinlemeleri olmuştu.

J.R.R Tolkien, büyük ölçüde Alman ve Norse mitolojilerinden ve Anglo-Saxon edebiyatından fazlasıyla etkilenmişti. Ayrıca Yunan, Fin mitolojisi ve İncil de, J.R.R Tolkien’a ilham veren yapıtlar arasında yer almaktaydı. J.R.R Tolkien’in hikayelerinde ki esas kaynaklar ise, Beowulf, Poetic Edda, Kalevala,  Volsunga Efsanesi ve Hervarar Efsanesini içermekte olduğu söylense de kesinlik arz etmemektedir. J.R.R  Tolkien’in kendisi de, Oedipus’u, Homer’ı ve Kalevala’yı bazı eserlerinin çıkış noktası olarak ele aldığını itiraf etmiştir. Daha da önemli bir etken ise Kral Alfred’in Anglo-Saxon versiyonu olan “Boethius’un Consolation of Philosophy”si oluşturmaktadır. Bu eser ise daha çok Lays of Boethius olarak da bilinmektedir. Yüzüklerin Efendisi’nde ki Ağaçsakal, Elrond ve Frodo gibi karakterler bu duruma birer örnek oluşturmaktadır.



J.R.R Tolkien bu mitolojik kurguları oluşturmasının yanında kendi çocuklarına, onları eğlendirmek için hikayeler uydurup anlatmaktan da çok büyük bir zevk alıyordu. Her yıl mutlaka yazdığı “Yılbaşı Mektupları” daha sonra ise “Noel Babadan Mektuplar” olarak karşımıza çıkacaktı. J.R.R Tolkien’in diğer hikayeleri ise şunlardır: Roverandom, Mr. Bliss,  Smith of Wootton Major, Ham’li Çiftçi Giles ve Leaf by Niggle. Roverandom ve Smith of Wootton Major, tıpkı Hobbit gibi, oluşturduğu mit’ten esintiler almışlardır. Otobiyografik özellikler taşıyan eseri ise Leaf by Niggle’dır. Bu hikayede ise Niggle, bütün bir ağaç oluşturana kadar, teker teker yaprak boyamaya devam etmektedir.

J.R.R Tolkien, yazmış olduğu kurgusal hikayelerinin bu kadar çok popüler olacağını hiç tahmin edememişti. Ayrıca çocukları için yazdığı Hobbit’in yayınlanmasında, C.S. Lewis’in büyük ısrarları olmuştu lakin, kitap çocukları olduğu kadar, yetişkinleri de etkiledi ve yeteri kadar popülarite’ye ulaştığında yayınevleri Tolkien’dan devamı niteliğinde başka bir kitap yazmasını istemiştir.

J.R.R Tolkien bu teklife çok fazla sıcak bakmasa da, daha sonra 3 ciltlik halde yayınlanacak olan Yüzüklerin Efendisi’ni kaleme almaya başladı. Yüzüklerin Efendisi’nin tamamlanması on yıldan fazla sürdü ve The Inkling’lerin desteği, özellikle C.S. Lewis’in desteği, Tolkien için çok önemliydi. Bu sırada da, Lewis, kendi Narnia Günlükleri ile ilgileniyordu. Hem Hobbit, hem Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion’da anlatılan olaylara dayanıyordu ama her ikisi de orada anlatılan olaylardan çok sonra gerçekleşecekti.

J.R.R Tolkien, Yüzüklerin Efendisi’ni, tıpkı Hobbit gibi bir çocuk kitabı olarak yazmayı düşünmüştü, ama kitap git gide daha da karanlık bir hal aldı ve yazımda daha da ciddileşti. Hobbit’te anlatılan olayların tam bir devamı olan bu eser, Tolkien’in Silmarillion’da anlattığı olaylara dayanarak yeni bir olay kurgusunu ele almaktaydı. Tolkien’in fantezi dünyası üzerindeki etkisi, Yüzüklerin Efendisi’nin başarısına da bağlıdır.

J.R.R Tolkien öldüğü güne kadar, Orta-Dünya’nın çalışmalarına devam etmiştir.. 1977 yılında, oğlu Christopher, babasının bıraktığı notları derleyerek, Silmarillion’u bir ciltte toplayarak yayınlamıştır. Yayınladığında ise babası J.R.R Tolkien hayatta değildi. Christopher Tolkien 1980 yıllarında ve ömrünün büyük bir bölümünde babasının kendisine bıraktığı notları derleyerek, ‘Bitmemiş Öyküler’ adı altında kitabını yayınlamıştır. İlerleyen yıllarda ise, geri kalan yoğun çalışma notlarını da derleyerek, ‘Orta-Dünya Tarihi’ni anlatan on iki ciltlik seriyi yayınladı. Bu seri de, daha önce yayınlanmamış ve bitmemiş, Tolkien’in deneme amaçlı yazdığı, farklı başlangıç ve sonlar içeren notlarını barındıran çalışmalarını kapsıyordu. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’i bile birbirine bağlayan bir çalışma bile yoktu çünkü buna zaman bulamamıştı. J.R.R Tolkien 1965 yılında, bu amaçla, Hobbit’i yeniden yazacağını söylemişti ama bu isteğini asla gerçekleştirememiştir.

Yüzüklerin Efendisi özellikle de 60’lı yıllarda çok popüler bir hale gelmiştir. Bir kült haline gelmesi ise “Amerika”da yayınlanmasından sonra başlamıştır. Aynı zamanda, hem satışların hem de okuyucu araştırmalarının gösterdiği istatistiklere göre, yirminci yüzyılın en çok okunan kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca amazon.com’un 1999 yılında ki yaptığı araştırma, okuyucuların Yüzüklerin Efendisi’ni yaşadığımız milenyum’un kitabı olarak seçtiğini gösterektedir..

J.R.R Tolkien’e Ait El yazmaları

Yüzüklerin Efendisi ilk olarak “Büyülü Yüzük” olarak isimlendirilmişti ve bu ilk notlar Wisconsin’de ki “Marquette Üniversitesi’ne bin beş yüz sterline satılmıştır. Genel toplamda ise on bir bin sayfadan ve bazı resimlerden oluşan bu notların orijinalleri ise Oxford’da ki Bodleian Kütüphanesinde bulunmaktadır..

J.R.R Tolkien ve Diller

J.R.R Tolkien’in akademik kariyeri ve edebi yayınları, onun dil ve filolojiye olan sevgisi ile bir bütünden farksızdı. Antik Yunan filolojisinde derin bir bilgiye sahipti ve 1915’te eski İskandinav dillerinde özel bir dereceye sahipti. J.R.R Tolkien 1918 yılında, Oxford İngilizce Sözlüğü için çalıştı. 1920’de Leeds Üniversitesi’nde çalışırken, öğrenci sayısını 5’ten 20’ye çıkardı. Eski İngiliz Tarihi ve şiirleri, çeşitli eski İngiliz ve Orta Çağ İngiliz tarihi eserleri, eski ve ortaçağ İngiliz filolojisi’nin yanında Alman filolojisine giriş, Gotik ve Ortaçağ “Gal” dili gibi çeşitli konularda bir çok dersler vermiştir.

Tüm bunların yanında kendisi bir Dil bilimci olarak çalışmalarına yapay diller oluşturmada da hem yeteneği hem de bu yönde kendisinin bir arzusu vardı. Quenya ve Sindarin dilleri ise, bu yapay dillerin en gelişmişleriydi. Bu iki dil, J.R.R Tolkien’in yarattığı mitolojide de yer almaktadır. Quenya ilk olarak ‘Elvenlatin’ diye adlandırılmıştı. Bunun nedeni ise ses düzeni Latinceye göre ayarlanmıştı ve Fin ve Yunan dillerinden de çeşitli parçalar taşıyordu.

J.R.R Tolkien, dillerin kesinlikle mitolojiden ayrılamayacağına inanıyordu ve ve dil konusunda da fazlasıyla ilgiliydi. J.R.R Tolkien’in fantezi edebiyatında ki etkisi ve sözlüklerde yer alan sözcüklerin kullanımında muazzam olmasa da bıraktığı etkiler kalıcı olmuştur. Özellikle de “Elfish” ve ‘Dwarfes’ kelimleri yerine, ‘Dwarves’ ve ‘Elvish’ kelimelerinin kullanılması ise buna en büyük örnek gösterilebilir.. Bu kelimeler ise neredeyse kullanılmıyordu..  J.R.R Tolkien ise bu geleneği yeniden başlattı ve ‘Legendarium’ ‘eucatastrophe’ gibi sözcükleri  de Tolkien’in eserleriyle birlikte çok daha fazla kullanılmaya başlandı.

J.R.R Tolkien’in Tüm Eserleri

1925 - Sir Gawain And The Green Knight (Editör, E.V. Gordon ile birlikte)
1936 -
Beowulf: The Monsters And The Critics
1937 - Hobbit
1939 - Fairy Stories
1949 - Farmer Giles Of Ham
1957 - Yüzüklerin Efendisi
1962 - The Adventures Of Tom Bombadil
1967 -
Smith Of Wootton Major, The Road Goes Ever On

Ölümünden Sonra Yayınlananlar :

1976 -
The Father Christmas Letters
1977 -
Silmarillion
1980 - Unfinished Tales
1981 - The Letters of J.R.R. Tolkien
1982 -
Mr. Bliss
1983 - The Monsters And The Critics And Other Essays, Kayıp Öyküler Kitabı 1
1984 - Kayıp Öyküler Kitabı 2
1985 -
The Lays Of Beleriand
1986 - The Shaping of Middle-Earth
1987 - The Lost Road and Other Writings
1988 - The Return Of The Shadow
1989 -
The Treason Of Isengard , The War Of The Ring
1998 - Roverandom    
2007 -
Húrin'in Çocukları

______________________________________________________________

Bu Biyografi tarafımdan tekyuzuk.com için yazılmış olup izin alınmadan yayınlanması yasaktır!


İsa Dağ "Sauron"


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel..

Yorum Gönder